Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Никој не рече да се убие ама ова нејзиново е пуно хејт
    треба да има казни и дресура, тоа е ФАКТ. Кај нас се зима куче и мислат самоуки се. Сами ќе се учат и воспитуваат. Сами коа се учат, се водат по нагони и инстинкти. А за да сакаш да живее у ЗАЕДНИЦА со ЛУЃЕ мора да го приспособиш на тие луѓе.
    точно
    и некои раси, МИСЛАМ доберман беше, кога умираат, го напаѓаат сопственикот за и он да умре со нив.
    АМИН Господе АМИН
    удри сеа, да ги осушат за леб да немаат да си купат
    да им се измочам у тоа неспособните говеда скапани

На buba4e89, VDT2906 и Цвет88 им се допаѓа ова.
  2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Таквите за мене веќе не се луѓе туку монструми. Членката што ме нарече проста за мене е монструм. И пак ќе кажам има карма. Многу верувам во карма и во она ако не сакаш да ти се случи не го ни изустувај.

На ZAHRA и Feminka22 им се допаѓа ова.
  3. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    12.033
    Од лично искуство со добермани можам да потврдам дека се препаметна раса на кучиња, брзо учат и разбираат. Ама за тоа треба воспитување, социјализација, едноставно да се вложува во него без разлика на раса. Тоа што имаме секакви трагедии со кучиња е заради дебили што најчесто на овие простори таквите раси ги користат за борби и како украси за по дома а не како живи суштества со свои потреби.
    Може е оф-топик ама од такт ме вадат такви мислења како членката што ваквите раси ги сметаат за крволочни ѕверови, кога всушност сопствениците се за осуда.

На Sielo❤️, KateKane, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.819
    Како го коментирате моментот дека детето само влегло во дворот?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    важат за една од најинтелигентите раси
    и у иднина има да чувам доберман, макар последните 500 евра ќе ги дадам
    ги обожавам, толку се убави, паметни, преслатки, со деца се добри, ги обожавам буквално
    низ Скопје неам видено многу, ама секогаш кога ќе видам, застанувам да ги погалам. Ама секако, си бара воспитување. Џабе шо има интелигенција, ако не ја избрусиш убаво

На ZAHRA и fbaby им се допаѓа ова.
  6. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.049
    Ајдеее пак се почна со тоа кој хејта кој не хејта кучиња :D

На simoncelicius, buba4e89 и sweet dreams ** им се допаѓа ова.
  7. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    12.033
    Совршенство од куче ако знаеш како да го извадиш максимумот од него. Премили, преснажни и преинтелегенти се и баш ми е жал што се вака озогласени. Мене пострашна ми е онаква омраза отколку пит или добс.

На simoncelicius, ZAHRA и Feminka22 им се допаѓа ова.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    21.944
    Имам една комшика со куче, старо...
    Порано кога детево беше помало, стално ми викаше, не ја пуштај накај него, ова куче не сака деца, таков му е карактерот(иако расата не му беше таква).
    Никаде не го шетам, избегнувам, гледам да нема никој околу.
    Беше на поводник и со маска стално.
    Ама не полесно е да го оставиме на ланец у двор и да му фрлиме корка леб нели, пошо е животно...
    Еве не знам дали ако те нападне во влез од зграда ќе бидеш крив пошо не си културен и си одиш дома на пример.
    Бог да чува.
    Значи не смееме никогаш никому да му идеме на гости нели, пошо му влагаме у двор, или ако му гори куќата, никако не смееме да му го нарушиме мирот и да му влеземе во двор.
    Овде има шпекулации за тоа што точно се случило.
    Ама ако има соодветни прописи и закони зачување на вакви раси нема да дојде до ова.
    Според мене,животно напаѓа само кога е во опасност или евентуално ако е гладно.
    Или пак дури и ништо да му немате направено можеби некој 2 мин пред вас прошол и го испровоцирал.
    Друго, може да напаѓаат и ако се така дресирани.
    Исто како што се буните за некој психопат, на пример невоспитано дете кое прави проблеми, дека кикснале родителите, така е и ова,кикснал сопственикот во нешто.
    Ако треба да се во бокс, треба да се во бокс макар биле и најмилите кучиња на свет.
    Некако, како да секогаш наоѓаат некои луѓе оправдание за вистинските виновници, па жртвата на карај крива.
    Детето та детето влегло само.
    Ко вие никогаш да не сте влегле у туѓ двор. Со тапани и транспаренти влагате. И писмена дозвола заверана на нотар.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    јас со големи раси иам боље искуства, него со помали.
    Другарка има пинч, ама отров куче. Не сте свесни колку е лоша. И они самите викаат дека е лоша.
    Уште не си влегла кај нејзе дома, вришти ко мислиш ќе ја украдеш. Ѝ пружив рака да ме њушне, ѝ викам јас многу сакам кучиња, не се плаши ела ќе си играме, таа лае ли лае и проба за едниот прст да ме закачи, ама не замерив . Знам дека малите раси не се свесни за својата големина, и затоа толку се силат. Ама поентата ми е дека е до карактерот. Со на другар питовите, абе лежам со нив, јадеме заедно, од рака им давам да ми јадат, таа малата (три год има не е мала баш), ми рипа ме бутка на земја да си играме, ме лиже по фаца. Да сака нешо да ми напраи ќе ми напраи.
    Е сеа знам и друг пример. Дресер на питбули од овде, остана без пола фаца откако неговиот питбул го касна.
    Ама, кучињата и коа се тепале за воспитување, се тепале до не знам која возраст, година-година ипол, после тоа памтеле и не реагирале баш добро. И овој неговиов го зашлапал, а би постар од таа возраст, и му рипнал му ја скинал фацата. А ќе речеш дресер на кучиња.
    Не може ни да ги откостуваат од ќутек, па луѓе шо трпат насилство некад им пука филм и го убиваат насилникот, не па куче

На VDT2906, cresa-jagoda, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    За питбул од тоа што сум читала, можат да, да се многу мирни и мили ама проблемот е што ако се агресивни, ништо не те спасува. Имаат силна вилица и многу добра контрола на вилицата. Баш зашто се креирани да се силни и издржливи во борби.
    Па ако те гризне, жива сила нема да го натера да те пушти. Наводно при напад од питбул, единствено решение е привремено да изгуби свест кучето зашто инаку од самоодбрана болка само повеќе го лути и нема да пушти.

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    А што е тука за коментирање? На 8г ти не си одела кај комшии сама? Јас да

На VDT2906, buba4e89, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  12. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.819
    Прескокнало ограда за да си игра со кучето..

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    им се кочи вилицата. Тоа е проблемот со стафорди и питбули. Коа ќе гризнат, им се грчи и не можат да ја опуштат.
    Овие на другар ми се татко и ќерка, и се имаат фатено за гуша, едвај ги тргнал. Тројца ги влечеле. По гз ги мавале, по глава, дерење, џабе, самата вилица коа ќе се пушти, тогаш и они ќе се пуштат. Ти мавај колку сакаш. Ама се фатиле пошо малава му рипа да го е**. А со луѓе се супер пример
    затоа викам не треба да се глобализира и да се мрзат сите кучиња. Исто ко со луѓето
    ја би рекла дека е смарт кид шо знае врата да отвори лол

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Детето било криво шо кучето е опасно а газдата го чува неврзано?

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Е што, ти ко да не си скокала огради ко мала…|(

16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    21.944
    Глупо ми е да кажам, ама испаѓа као е ако му е кога е невоспитано...
    Господ нека ми прости за зборовиве...

Да, во глобала е во ред дека не смее да се влага на туѓ имот ама сите растевме исто...
    Некои комшии ни викаа кога саката влезете си играјте, па сме береле овошки, сме пиеле вода...
    Тој е тој маалски живот.

На VDT2906, christinnn, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.049
    Абе малку да се обрне внимание на милениците, може секаков проблем да се спречи. Еве ви три примери од Германија кај шо живеам. Сите три личности се германци.
    1. Една пријателка има мал раст куче. Секогаш кога идев ме чекаше на врата, не да лае туку ме чекаше и стоеше пред врата и си ја гледаше газдата каков знак ќе и даде. Кога ќе виде дека газдарицата се смее и кучето почнува да се милува, или кога ќе му кажеше да си оди во кревет, правец во кревет. Го шетавме неколку пати во парк и го пуштавме без ланец кога немаше луѓе и деца а кога се појавуваше човек, кучето застануваше, се окопуваше во месро и чекаше оваа да му викне за да дојде кај неа и да го врзе. Многу добро издресирано.
    2. Друга прикателка има лабрадор. Не е опасен али е голем. Го шетаме во парк со ланец и ја и викам шо не го пуштиш да шета. Јас тогаш не им ги знаев законите за кучиња. Ми вика, ааа не тука има луѓе може некој да се исплаше па јас да го окркам. Свест на ниво.
    3. Маж и жена во куќа чуват три различни големи раси. Вучјак, стафорд и уште едно . Ги чуваа внатре во куќата. Влегов во дворот и го гледам стафордот како рипа на влезната врата што им е од куќата, бидејќи беше со стакло, и им дава знак дека некој доаѓа. Не да лае, туку само рипа. Отворија врата и кучињата се стаписаа кога газдата им кажа да бидат мирни, кога седнавме на маса , чекаа некој да ги викне за да дојдат да се галат. Абе душички, какви мирни беа. Требаше да се извадат надвор да мочат, газдата ги зеде надвор во дворот, значи во дворот не на улица, беше со нив 15 20 мин надвор за да мочат и пак ги пикна внатре. Ми викаше не сжеат надвор сами освен ако не се во бокс.
    Со малку свест, многу можеме, али немаме свест.

На VDT2906 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Мене само ме чуди кај луѓе со кучиња како им идат гости ако толку е лесно да те нападне.
    Кај другарка со лабрадор сум одела и кучево иако неќеше да се гали со други луѓе, никогаш ме немаше нападнато.
    Во двор им влегувам, ова доаѓа, ме душка и се трга. Толку.

Едит
    Испаѓа ко секој жив што им влегол во куќа на луѓево бил искасан од кучињава.

Последна измена: 12 април 2023
    На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    И јас имам влегувано во дворови кај шо имале големи кучиња ама биле врзани или во бокс.
    На другарка ми самоједот е во бокс, и кога го шета секогаш кучето има маска.

Во Италија на пример кучето дали мало или големо, кучето секогаш е врзано или во бокс ама таму има правила, тука си прават како што сакаат.

Дали смееме или не смееме да влагаме во туѓ двор не го менува фактот дека куче секогаш треба да биде врзано, посебно па од овој вид.

На VDT2906, ZAHRA, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Срам да им е на сите што за момент ќе помислат дека детето било виновно!
    Дете 8 год.
    Сакам кучиња, чувам, но не во населба со мал милион деца околу. Незнаеш што може да му текне на куче во еден момент.
    Чуваме слична раса куче но не во сред населба, добро ограден двор плус кучето е во бокс. Смее да се пушти од бокс низ двор додека сме ние таму (тоа е секојдневно). А да, и дресирано си е со тренер со све по ред како што треба.
    Затоа овие поборнициве за кучињава неможам да ги читам веќе, ми се гади. Зашто вината се префрла само, на најлошото, на дете од 8год.
    Сега зборувам од улога на родител. Тврдам дека колку и да зборувам на моето дете, сепак толку дозволува степенот на интелектуално ниво на таа возраст.

На Sarmagedon, Konfetka, Harper и 14 други им се допаѓа ова.