Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    12.170
    Па не, имаше дел од закон ставено, на тоа се раководам, на напишаното

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Ти ќе одговараш кривично ако ми провалиш, јас прекршочно ако те искаса моето куче ;)
    Читам закони, не се секирај. Цела година се едуцирав пред да се решам да земам куче дома. Фала на сугестија сепак...

На sweet dreams ** му/ѝ се допаѓа ова.
  3. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    12.170
    Ако ти провали дома и твоето куче го искаса ќе добиеш прекршочна?

4. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    И во приватен двор кучето треба да биде врзано пошто доста често се случува сопствениците или некој друг вратата од дворот да ја заборави отворена така да не е проблемот овде само што несреќното детенце влегло во друг двор кучето може да биде агресивно и да напаѓа во близина и надвор од дворот и да штити територија и да биди потенцијална опасност за минувачи.
    Нема тука никакво оправдување во вакви случаеви сопственикот треба да се гони кривично за убиство енде.

На elimkd и sweet dreams ** им се допаѓа ова.
  5. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    392
    Kuce da mi ubie dete nedaj Boze, i kuce i sopstvenici ke gi lezam, tolku imam da kazam.

На Konfetka, Tinkerbell11, Oneo и 7 други им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Може да ме тужат во граѓанска постапка и да изгубам. Колку и да ти звучи нелогично тоа.
    Ама, во нашава убава и пренајпрекрасна земја ништо од ова не важи. Бидете спокојни :inlove:

На buba4e89 и fana им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Ана џабе се инатиш.
    Законов не е од вчера, пак ти викам, правник не сум, ама ради кучето ги знам на сон сите закони врзани за кучиња.

Нема закон да имаш ограден двор, ама закон има ако имаш куче мора да имаш и ограден двор, за да не излезе од дворот. Плус табла на влезот каде што пишува дека имаш куче.

Не можеш како сакаш да си толкуваш закон, животот си го посветив на животни, 1000 ситуации знам.

Мене ми требаше јас да се заштитам од комшии оти неповикани ми влагаа, а не сакав јас кучето да има интеракција со нив без мене. Него го штитев од луѓе најискрено.

Затоа дупло мерки на претпазливост, и тоа што не бара закон од мене правев. Ама нема шанса да врзувам кучиња ни во кафези да затварам, ниту било кој закон од мене тоа го бара.

За "опасните раси" е најважно да ги шетаат со маски, во двор СЕКОЕ куче може да те повреди, без оглед како се води расата.

Ама ни овде ни никаде каде што има цивилизација, нема врзување на кучиња во закон или боксови. Дворот, соодветно ограден (да не може да излезе) е тоа за што се зборува.

Мислам, ако сакаш можам да ти дадам закони и од други земји, ама ни нашиов не те интересира, џабе би било.

На cresa-jagoda, Pixi5, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    На кој закон, член се повикуваш за да го поткрепиш тврдењето дека кучето треба да се чува врзано или во бокс ? Кога јасно е прецизирано дека се чува во затворен простор.
    Сега доколку на сопственикот му избега или остави он отворена врата може да разговараме за негова одговорност но во конкретниот случај не.

На cresa-jagoda и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Некои овде веќе не ни треба да коментираат од почит спрема искасапеното дете. Срамота и греота

На Konfetka, Tinkerbell11, Harper и 6 други им се допаѓа ова.
  10. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Ги замишљам овие што викаат кучето си брани територија, родителите се криви, како им се дешава нешто слично и викаат а па моја вина е.
    Значи тука оправаат криви дрини а недај боже нив да им се деси или нема шанси да нив нели пошто ги сакаат поише кучињата и кучињата го ценат тоа.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Не можат човече. Можат на улица. Дома кај тебе АКО ПРОВАЛИЛЕ не можат.
    Ако сум поканета можам.

На cresa-jagoda, Polyincognito и Luciferka им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Ај не туку треси.
    Те прашав нешто.
    Кој е крив за детето доместос што испи? А за тоа што падна од прозор при родители дома? Комшиите? Господ?

На cresa-jagoda, Feminka22, Polyincognito и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Сакам да доловам ситуација во која не може црешата и детето да бидат одговорни, кога во прикаската има возрасни старатели, кои одговараат и пред законот. Кучето секако ќе биде успиено, еве сега и од Анима Мунди ќе ги наденеме на колец на плоштад како дежурни кривци и решен проблем. Само вистински одговорните, и морално и пред закон, возрасните, нив ќе ги заборавиме дека постојат.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.573
    Допаѓања:
    43.055
    Кучињата треба да се чуваат во заграден простор и со соодветна табла дека има куче, безразлика дали е пудлица или доберман, заграден простор се мисли на двор, а не на бокс. Јас во мој двор ако соодветно е обезбеден можам да чувам и 10 кучиња пуштени, ако имам соодветна документација, соодветно обележување и соодветно место по сите прописи.
    Надвор сум должна да го носам на поводник освен во парк за кучиња и ако е агресивно со маска.

Во двор никој не смее да влезе макар и дете, не постои одговорност во случај на ваков немил настан ако кучето е чувано по прописи и ако се утврди дека нема беснило.
    Детето е најмалку криво, никој не го обвинува и ние сме влегувале во туѓи дворови, за жал 8 год дете не може да процени опасност, а и може не очекувал оти ако е комшија ги знае кучињата, може си играло и порано со нив. Се може да биде, за жал ова најверојатно е несреќен случај и одговорноста не може да се префрли на никој освен во случај кучињата да не се чувани по пропис(тогаш да, сопственикот ќе сноси одговорност)
    Родителите имале доверба ако ги знаеле и сопственикот и кучињата, јас не сметам дека се одговорни, дете си играло на улица, сите ние сме си играле без надзор на улица во маало уште од мали, реално многу ситуации можеле да завршат трагично.

Ние имаме 4 кучиња, пудлицата никогаш не е шетана без поводник и секогаш предупредувам ако некој сака да ја погали оти знае да реагира на нагло потези особено од деца, не дозволувам да ја гали никој надвор освен луѓе што ги знае.
    Другите 3 се лабрадор, питбул мешанка и друго средна раса мешано, што реално не знам што е. Сите 3 имаат соодветна документација, соодветно место за престој и табла на заклучена врата од двор.
    Лабрадорот е најмирен и на шетање секогаш оди до нас на поводник и не реагира нагло, чека команди, питбулката е куче кое живеело на улица повеќе од 5 год сигурно, знае да биде територијална и поради тоа секогаш кога доаѓаат гости сите три одат внатре, среќа иаме два спрата па ако некои се плаши не ги пуштаме.
    Ама ако некој реши и покрај таблата и покрај тоа што гледа 3 кучиња во двор, да влезе и притоа биде нападнат јас како сопственик законски нема да сносам одговорност оти сум ги презела сите мерки кучињата да бидат соодветно чувани и посетителите да бидат соодветно известено за постоење на истите.
    Може не ви одговара ова посебно на оние кои по секоја цена сакате да најдете вина во сите сопственици на кучиња за секој немил настан поврзан со нив, ама тоа е реалноста.

Премногу е жален случајов, што и да се случило детето не е виновно, ама ако испадне дека кучињата се соодветно регистрирани и чувани, да ми извините не е ниту сопственикот ниту тие виновни, едноставно несреќен случај со крајно немил крај.

На butterfly6223, Harper, cresa-jagoda и 14 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Ај 5ти и последен пат - мајка му и татко му се криви, не детето.
    Следно нема да повторам.

На cresa-jagoda, Pixi5, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Не се инатам. Законов е двосмислен очигледно, па секој си го толкува како сака.
    Муабетот со одговорноста на сопственикот на куче ми е следен: Јас како сопственик на куче треба да го издресирам за да на сон не му падне да нападне друг. Просто е. Кучето треба беспоговорно да го слуша сопственикот и неговите наредби да му бидат закон. Добро дресирано и чувано куче никогаш, повторувам, никогаш нема да нападне друг, особено не дете, а да не збориме да нападне за да убие, како што е во случајов. Така што.... одговорноста е на сопствеников. Или намерно е дресирано за да биде агресивно кучето, или не му посветил доволно внимание. Во секој случај виновен е.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Леле аман глупи работи споредуваш.
    Се знае во тој случај чија е вината. Но сепак е од невнимание на родителот. Дете ко дете незнае што смее што не, не размислува како возрасен. Во конкретниов случај може и родителите биле на 2 мин од детето и за момент не го виделе.

18. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Кучето знае дали си поканета или не?

Во Италија и Германија во двор секогаш се врзани, по твоја логика тоа штом е казниво дело требаше до сега сите од Италија и Германија шо се сопственици на кучиња да бидат казнети?

На Konfetka, forumce, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Буквално е.
    Мене не ми е ништо, читам стручњаци на тема.
    Немакедонци. Цивилизирани знаеш.

20. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    392
    Zosto odma roditelot kriv? Eve ke ti kazam. Tatkoto bil vtora smena na rabota so mojot soprug raboti. Nekes da znaes kakva scena bilo koga mu javile. I ne gi obvinuvajte roditelite bez da znaete, zar nekoj roditel bi posakal li takvo nesto?vie ne ste li roditeli? Ako ne ke bidete eden den pa ke vidite kako e da se bide roditel.

На Konfetka, elimkd, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.