Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Не, ги пуштам на слепо и појма немам каде се. Онака, ми викаат идам јас и викам ок, чуси.

Леле бе, се читаш ли? Секогаш знам каде се, одат на игралиште со деца, на сладолед, на сокче. Тука во маало, ама без возрасни. Замисли и дома седат сами понекад. По дома кога се кај другарки, секогаш има возрасни. Не само моите деца, тука сите деца тука така функционираат. Нема да им ги кратам крилјата и покрај тоа што сум паничарка.

Родителите, кај го изгубија детето па ќе се обвинуваат и самите цел живот. Има ли поголема трагедија од тоа? И сопственикот има траума од ова, ама исто така и одговорност.

На Harper, Oneo, Amellie13 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Ја оставам сама. И го шета сама околу зграда.
    Не ја чувам под стаклено ѕвоно, знае како да се однесува и тоа е тоа.
    Ти до кога планираш децата да ти бидат врзани за тебе? До 18 години?

На Осе и buba4e89 им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Ништо да не се случи, да влезе само, провала е. Да, можам да тужам.

И клучот на внатрешна капија е ставен поради комшии што не сфаќаа дека не треба да влагаат непоканети.

Следно да земеа да прескокнуваа или не знам на сила да отвараат, уво не ми чуе да пријавам некој.

Во мојот случај го бранев кучето од луѓето, оти беше мирно и му го ебеа раатот.

На cresa-jagoda, Polyincognito и Luciferka им се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.372
    Допаѓања:
    126.307
    Дете не смее само.
    Кога се знае дека има опасни кучиња, треба надзор и од родител и од сопственик или бар едниот.
    Кучињата не се однесуваат исто со домашните и другите. И неагресивните не се мирни 24/7. Човек не треба да верува ни на своето, ни на туѓото куче.
    И да нема кучиња, има други опасности.
    Детето да се испозанесе, да се качи на нешто или да се залета по топка или друго на улица.
    Или, во комшии да живее наркоман/лице со нарушено ментално здравје.
    Со кој памет би пуштиле дете само да иде по комшии ?
    И да е кај комшии, нешто да им одвлече внимание и нешто ќе се деси.
    И не можеш да имаш потполна доверба во комшии. Може да изгледаат како ок луѓе, но да не се.

На cresa-jagoda и ZAHRA им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Така е. Децата треба да ги пазиме, ама тие опасните околу нека си шетаат така. Шоимаврска?

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    До 12 не би оставила ниедно дете само со ниедно куче.
    Не мислам дека е детето способно да таа возраст самостојно да се справи во непредвидлива ситуација, не мора да е лично со вашето куче, може да е со туѓо што ќе го закача вашето итн.

Ама секој со свој ум :)

За сечиј мир, туѓ двор не е јавна сопственост, и готово. Ти си преземаш одговорност за своите постапки, јас пазам закон да запазам и тоа е тоа.

Лиана, како што напишав погоре, за закон си почитував и повеќе од што треба.
    Очекувам исто и од комшии.
    На нивна одговорност, до сега не сум имала агресивно животно, ама не сакам никој дома ни во двор непоканет, им кажувам да си одат.
    Ако некој не разбере опомена, би пријавила.

На cresa-jagoda, Luciferka и Polyincognito им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Боже, опседната сама со себе и своите кучки/мачки. Дете растргано од кучиња она пишува како кучето го бранела од луѓе. За баланс.

На Harper, Konfetka, Directioner005 и 19 други им се допаѓа ова.
  8. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Па затоа се превенира пред да се деси некоја трагедија врата е доста чест случај да се заборави отворена уште од дете памтам барем 5 случки како сум бил нападнат од куче од двор чијашто врата била отворена. Затоа се чува врзано или дома.

На Осе и buba4e89 им се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Океј сепак не си ме сфатила, ај да не се натегаме без потреба. Ете ќе го рокнат кучето и сите среќни и задоволни.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.356
    Допаѓања:
    113.126
    Нема :)

11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Па да де, тоа се вика одговорност.
    Одговорно сопствеништво, родителство итн.
    Еве јас не заборавам, ич.

На cresa-jagoda и Luciferka им се допаѓа ова.
  12. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.434
    Допаѓања:
    60.577
    Бриџо, не знам како е дресирано кучето, дали е за борби или не. Исто не знам дали газдава бил доволно искусен за да може да чува такви раси. Затоа толкав пост напишав. Јас чувам цел живот куче, таква раса не би се осудила да ја чувам. Оти не знам како.

Ама нажалост мислам дека за несреќа треба еден момент, што уствари и се случило. И мене ми е прекриво, цел ден го мислам случајов.

Повторно ќе речам, такви раси треба да се продаваат само на обучени луѓе, кои имаат богато искуство со кучиња. Ама решение не е да се држат на ланец, така има само контраефект.

На Осе, Ahoy, The_Doctor и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Ти си једина што става смајли уз оваков муабет, ти си знаеш зашто, не ти се мешам.

На baby-star му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.960
    Ова врска нема со тоа што го пишав.
    По твојава логика тогаш никој не смее да влезе, дури ни поканет зошто е ризично.
    Не претерувајте, ризик е и за возрасен да оди по улица, не само за дете.

Сепак ако иам дупка у двор, ќе ти објаснам и со пример, на викендица позади куќата има дупка ПОКРИЕНА и обележана каде што е доводот за вода и главниот вентил, па сепак кога ќе дојдат гости кои се поканети, ги информирам дека таму и таму треба да внимаваат зошто има дупка.
    Ако некој падне, многу ќе се чувствувам виновна, било поканет или не, макар и да не сум виновна.
    Не можам да кажам е јеби га мој двор е, па шо ако падне.
    И скроз не е тоа тема на муабет, се забега со муабетите.
    Не е битно што детено го нема, битно е шо не покането влегло, а не знаеме, може и баш му било дозволено кога сака да влезе.

На ZAHRA и buba4e89 им се допаѓа ова.
  15. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    7.179
    На голем одмор кога е се задолжени тие од обезбедување од школите и наставниците, кога оставаш таму дете оставаш на нечија одговорност.
    Не значи дека не може да се случи беља, ама одговорноста ја имаат наставниците и обезбедувањето.

На cresa-jagoda и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Пишав јас без осет сте некои. Немате грам почит спрема детето. Срам да ви е.

Не е тоа поентата. Вакви случаи ќе има. Не е прв ни последен ќе биде. На работа пред некоја недела жена си минува и улично куче ја каса за ногата. Жими се не беше испровоцирано од жената. И овде кој е крив?

На Осе, The_Doctor, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Да бе, фала курцу сфати. После шо знам колку години сум член, а не го зборам прв пат.

Го бранев од луѓе затоа што клошар додека го шетав на поводник, со маска, покрај нога, го удри со стап. После бегаше и квичеше од секој непознат.

Како да ти кажам, секој закон запазив. Кучето ми беше побитно. И искрено не ми е гајле како се чувствуваш во врска со моето недозволување на непоканети гости.
    Мој двор. Тоа е.

На cresa-jagoda, Polyincognito и Luciferka им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Несовесните сопственици што парат кучиња и фрлаат кученца по улица, како и сите оние што фрлаат миленик на улица.

На Luciferka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Сериозно сега ме прашуваш мене? Не знам дали еден пост мој прочита и разбра, ама за улично куче кој треба да биде крив, тоа куче нема сопственик. Животното ќе се однесува како животно, установивме дека нема да се однесува како човек.

На Polyincognito и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.356
    Допаѓања:
    113.126
    И ти се једина шо не сфаќаш зошто е смајлито. Јас знам зошто не сфаќаш, ама нема да ти кажам :|

На LiquidLuna и buba4e89 им се допаѓа ова.