Сериозно не ми се расправа сега за психолошки ефект врз кучиња држени на ланец. Ако нема бокс или можност да е заградено некаде во изолирано село, не ме занима како се чува. Знам само дека не треба дете да умре на таков начин затоа што отишло во двор кај комшиите.
Неодговорни сопственици кои оставаат миленици на улица и државата која не ги згрижува соодветно бездомните животни. Ниту жената е крива, ниту кучето.
Детето нема да се врати, кучињава ќе ги успијат, возрасниве со грижа на совест ќе живеат. Поука некоја?
Мене ми се ставија лани кога кажав дека куче ми се пушти на улица ОД ДВОР, јас го окркав оти не сум и кажала на жената да го прибере. Не памтам кои членови беа само де. Па за тука ехее...
Некој што не е поканет/најавен нема што да влегува, ако е поканет/најавен и му е дозволено да дојди тогаш си во обврска да ги превземиш сите потребни дејства за заштита на животот, телото дури и интегритетот на тоа лице.
Не треба, ама не можеш да знаеш. Може дома од твоето куче да умре, или доместос, затоа ебено внимаваш.
Дома го чувам. И надвор од мојот дом ми се нема случено да го пуштам од поводник. Освен во дого парк, кога игра со други кучиња, односно во простор што е наменет токму за нив, односно за кучињата. Прва сум за правилно и совесно чување миленици. Иако е премирно и премило, сепак си седи на поводник, мене лично ми е страв да го пуштам само. Не треба. Ама треба едукација за секој сопственик. За да не се случи ова. Верувај, не е чување изолирано куче решение. Напротив, социјализација е. Али да, во право си, не е темата за правилно чување на кучиња, ниту па сакам да солам памет како треба да се чуваат. Ќе прекинам тука оти стварно веќе немам што да додадам.
Ако кучево никад не било агресивно (а според РОДИТЕЛИТЕ не било, детето 4 години си играло со тие кучиња), како знаеш дека ќе дојде до ваков момент? На среќа?
Доместосот јас сум го купила, јас сум одговорна каде го ставам. Кучиња кои растргаат луѓе се одговорност на тој што ги има.
Исто и мене. А со децата бев. Си одевме по пат. Кучињата во двор почнаа да лаат уште не доближени до дворот. Па излезеа и почнаа да лаат и трчаат по нас. Сопствениците во двор си седеа, не мрднаа. Ама овде јас и децата од 1 и 4г испаднавме виновни. Од тогаш не ни коментирам на вакви теми, ама овде не можам. Сепак дете настрада
Многу ме интересира контекстот, како вие виновни? Пак и за твоево - зошто не пријави неодговорно сопствеништво?
Има кучиња кои се познати дека може и сопственикот да го нападнат. Агресивни со кои нема играчка. Сто верзии ќе испаднат, крив е сопственикот, крај.
Ај не биди Вајлд, зошто не пријави? Жени претепани нема кој да ги заштити, ќе се потресе некој заради лаеж на кучиња.
A sto ako kazam deka vo dvorot na naseto uciliste, pred vleznata vrata na samoto uciliste zivee glutnica od kucista? Bukvalno gi preskoknuvame za da vlezeme vo ucilisteto. Imame i fotogfarii i se, reagirano e od roditelite i kaj direktorot i do opstina, gradonacalnik dzabe koga i samiot gradonacalnik e kuckar nedaj Boze da bide napadnato nivno dete pa togas ke vidime kako odednas magicno ke gi snema