Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Шо на пример?
    Лежеа пред зграда, беше во период кога се парат.
    Само одев по улица, буквално.
    Ги гледав.... и почнаа едно, по едно да се исправаат и да лаат.
    Сеуште ги гледав...
    Кога почнаа да трчаат, почнав да бегам.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Кога велиме причина мислиме на провокација. Без провокација напаѓаат и сите имаме такви приказни како доказ ама не, ќе бараме подлабоки психолошки причини кај џукели |(
    Инаку се тужи сопственикот на кучето при напад и последици.

Последна измена: 3 јануари 2022
    На burthdaykake, Konfetka, mssuniquee и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.792
    Не би знаела ни јас точно што во твојот случај. Ама верувам дека има тригер. Има, само ние не разбираме секогаш. Некој потег што ние не го сметаме за ништо посебено, за нив може тоа да е таа провокација што ќе ги натера да нападнат. @Bridget

Ја отупевме веќе со кучињава на темава. :D
    Мене еднаш само ми има заржано куче, ама имаше причина, го вознемирив ненамерно, поминав покрај него додека спиеше и се разбуди нагло. Еден чекор да направев, ќе ме каснеше сигурно. Среќа беше што наиде човек и му свика, па избега тоа. Инаку, знам, моја вина ќе беше ако имаше последици.

4. Nikolina35

Nikolina35 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.045
    Истово без фатални последици се деси со девер ми. На посебни спратови сме, кучкава од мала го знаеше, ја има и хрането....
    Се запна деверов, му требало нешто итно, ќе се качел кај нас да земе. Му викам не оди без нас, а бе нема гајле ја коски и давам таа ме сака.
    Се качил, му се накострешила уште на врата кога го видела и деверко газечки назад се вратил.

Многу луѓе, земаат кучиња, некоја мода тераат а благе везе од куче чување немаат.

На cresa-jagoda и buba4e89 им се допаѓа ова.
  5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.055
    Психоанализа! Пошо никако безбедноста на луѓето не е приоритет! Има тригер и тие подлабоки чувства мора да се разберат и почитуваат. Вината е секогаш во жртвата. |(

Ме заболе да ви кажам кој е тригерот да сум на местото на мајката што сподели за нападот на детето. Освен ако се работи за подобра едукација на детето, во врска со истото. А сигурно нема кучето на проценка да го носам. |(

Значи има луѓе што не знаат или пак шо знам, можда не сакаат да си ги соберат милениците. Ваквото понашање на газда, не само што е игнорантно, туку е и крајно некултурно. Проблемот никако не го адресирам кај кучето, туку кај газдата.

Куче никогаш не ме нападнало, ама тоа не ми дава за право да се правам слепа на состојба, која факт е дека се случува. Децата си ги учам да стојат подалеку од скитници. И да прашуваат дали смеат да погалат миленик. За психоанализа на кучиња, не сум стручна.

На Konfetka, Waverly Raven, lovestoneddd и 16 други им се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Поставив линк од друг постар случај исто со питбули ама овој пат и чивавата и жената ги гризеле до смрт.

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Ко во Њујорк да си пораснала(facepalm)
    Улично куче не се гледа. Се заобиколува во широк лак. И не се бега, се оддалечуваш пополека. Така бар јас знам, не сум сигурна колку е точно, не ме научиле ова на училиште.
    СДК додај уште една тема на списокот- работи што требало да не научат на училиште, а не не научиле.

Кучињата немаат период кога се парат иначе, кучките имаат менструација и тогаш сите се збеснати, и кучката и кучињата околу неа. Боже Вајлд, ич емпатија да се немало, да не можеш базик инстинкт да разбереш:lol:.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nikolina35

Nikolina35 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.045
    Види јас сум голем љубител на кучиња, да не бидам погрешно сфатена.... Ама се знае, нема кучето да го ставам пред 2 годишно дете. Секако нема да дозволам детето да го јава ко коњ кучето, ама па нема ни кучето да го оправдувам ако без причина нападне некого.

Всушност, јас имам проблем со газдите на кучињата. Кога ќе ги видам земале огромни кучиња, овие влечат... Одвај на поводник го води, он куче ќе чува.

На sunshinebabe, cresa-jagoda, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Јас те сфаќам ама дека не напаѓа без причина не сум баш убедена.

10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    A и за фобиите. Фобија е психолошка состојба како што е анксиозноста да речеме. И нормално е да постојат фобии. И како што нема смисла на интроверт да му речеш "па биди поотворен и друштвен" така и на некој со фобија од куче нема смисла да му речеш па не се плаши.
    Дали фобија од висина се лечи со изненадно буткање на личноста у банџи скок? Не. Така ни ова не е така едноставно. Некогаш не ни можат да се искоренат. И не значи дека тие луѓе треба да очекуваат при една прошетка да станат мелено месо. Особено од чувани кучиња кои по милион пат ќе повторам треба да се или во заграден двор, или надвор од него со поводник.

На Lavender4, sunshinebabe, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Nikolina35

Nikolina35 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.045
    Си има оно негова логика, ние наша. По мојата логика и правило, дур сум јас во двор со кучето, тоа не смее да писне а не да касне некого.
    Само да, брани територија ама со сопственик на видик треба да е мирно, ако не е, нешто не е ок.

На sunshinebabe, cresa-jagoda, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Dragonfly88

Dragonfly88 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    55
    Najprvo da se izvinam za latinicata, vo mom nemam makedonska poddrska.

Ne sum bas sigurna deka kuce ne napaga tuku taka po vcerasnata slucka.

imeno go setav moeto kuce kaj trevnikot malku pogore kaj Kino karpos, i naednas izleta eden Pitbil pusten.
    Prvo napadna drugarka moja, a poslem go napdna moeto kuce i pocna da ja davi. Pocnav da vikam kolku me drzese glas psihopatot od gazda si sedese nastrana zborese na tel i gledase kako nisto da ne se slucilo.

Na cel shok samo uspeav da go prasam dali e normalen sto pusta agresivno kuce da sheta a da ne e na kais. Kapak na sve devojka ili sto da mu bese se derese kako psihopat na telefon stavi me na spiker pa da i kazam jas nea.

Trebase da go slikam i na lice mesto da go prijavam. Kuce se sheta na kais, po doma ili dvor slobodno neka si gi pustaat.

На Waverly Raven, lovestoneddd, noteforself и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Не, немаше да биде твоја вина што си поминала покрај куче што спие |( Сериозно? Да го прашам дали дишам прегласно па тоа да не му е тригер? Така ако гледаш слободно нека не касапат пошто многу осетливи се. Куче скитник ако те нападне ќе тужиш општина или здружение одговорно за нив, домашно куче - сопственикот. Не може да не приметил некаква агресија кај кучето и требало да реагира. Она била крива оти поминала, божесвашта.

На Калатеа, Waverly Raven, lovestoneddd и 17 други им се допаѓа ова.
  14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.792
    Ќе тужев секако, не викам не. За кучиња скитници локалната самоуправа треба да го најде чарето. А за овие што си имаат сопственици, секако дека имаат право сопственикот на кучето да го тужат. Со или без тригер - куче така пуштено без контрола е опасност за која секако некој носи одговорност.

15. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    832
    Да, ќе се мислиме што се може да биде тригер на куче, кое што е агресивно и пуштено без подводик, најлоша варијанта во присуство на сопственик, па уште и жртви на позитивна дискриминација ќе бидеме, дека нели ние сме криви што не напаѓа куче без провокација. Навредливо е ова релативизирање за нападите...што запнувавате "Ама мора да има причина", ете не мора да има, а и да има не може секогаш да знаме што е причината.
    Жал ми е за детенцето на членката @simona_baby никогаш повеќе да не се деси.
    До куче скитник не се поминува блиску, куче со газда не се допира без дозвола.

На lovestoneddd, Lavender4 и simona_baby им се допаѓа ова.
  16. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.276
    Само да те искорегирам, куче се шета на каиш и со мрежа на уста! По закон! Си требала да пријавиш. Преку глава од такви газди.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Така ми велеа дома: “Се цукаат кучињата/мачките. Период им е.“
    Појма немам какви циклуси имаат.

*Иначе, во Битола имаат убиено жена кучиња скитници.
    Ова одамна... пред повеќе од 30 години.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  18. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.603
    Gazdite treba da si go uspijat kuceto.
    Definitivno nesto so kuceto se slucuva,zasto vtor pat mu se slucuva da napadne dete.

На Konfetka, cresa-jagoda, simona_baby и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Жал ми е што ќе ви разбијам идила, ама реалноста вели дека само во Мк има стотици и стотици напади од кучиња, некои биле со поголеми последици, некои со помали. И сега ај сите треба да изиграваме доктор Офболи и да мислам каква им е психата и тригерот на безброј кучиња|( примери околу нас има еден куп, ај јас лажам, друга членка лаже, ама и на Вести е кажувано за искасапени дечиња од куче. Не знам како така слепо верувате и гарантирате за животно? Па деца од 2 кила месо ќе ги гледате, воспитувате, и на крај ќе ве разочараат, посрамотат, ќе ви избегаат од контрола, ама не, вие кучињата ги разбирате од погледот, ај важи.
    Патем, и мене ме нападна ко малечка кучето на соседите, ме касна на рака и морав да ставам вакцина, среќа на тоа што остана, ама не е секој среќен.
    Не малтретирам ниеден тип на животно, ама да им верувам слепо и да ги бранам, да се обвинувам дека тригер сум му на некое бесно куче, ма ни во лудило. Што рече @Bridget ај ако не да не дишиме кога поминуваме покрај кучиња|(

На Konfetka, Waverly Raven, Snowflake97 и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Shia

Shia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2017
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    480
    Битно се пофали членката дека е кинолог, ама не сме сите сори.
    Треба да се знаат барем основните правила, да не им влегуваш во територија, ако заприметиш дека е агресивно да го заобиколиш и да не правиш директен контакт со очи и да се молиш ништо да не ти направи зашто од кај знаеш што друго може да го предизвика и за уличните си одговара општината, а за домашните кучиња газдата.

Не дека нема луѓе што претеруваат секакви има и од миничи што се плашат или што мразат кучиња ама тоа е друго.

На simona_baby му/ѝ се допаѓа ова.