Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    За ова да го нема, се почнува од коренот, а не од крајот.
    И во Германија имало, па снемало со замисли, закони, и казни такви да не помислиш да изиграваш шериф.

Еве @Lianna Anna напишав и дека во Германија секое куче мора да е стерилизирано, освен ако не е за расплод (регистрирана одгледувачница).

Еве, дали може кој како сака да си пари, раѓа, размножува?

Дали ако тоа куче го напуштиш никому ништо?
    Дали можеш 24 часа во кафез да го чуваш?

Како што реков, да ни се германските закони за кучиња, ќе цветаме.

Ама не ни се.

На сликата на кучињава конкретни барем едно не е кастрирано. И глава сечам дека за расплод ги користел.

Пробај така на камења во Германија чувај, за расплод, не да ќе ти го земат, и фини суми ќе платиш, ама ајде.

2. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    За Мастиф напиша дека не се смета за опасна раса, а не е така, па затоа и реагирав. Точно е така како што напишав.

За да чуваш опасна раса на куче треба да исполнуваш услови. Скоро ниту едно од наведените раси не поминува на тестовите, затоа и кучињата реткост е некој да ги има. Оваа рестрикција, скроз исто ко бан му доаѓа.

А оној кој успеал да добие дозвола, кучињата мора да ги чува под посебни услови, во спротивно, последиците се страшни. Исто така, газдата мора да помине тестови за информираност, кучето мора да има соодветна дресура од стручно лице, газдата да докаже нешто што се вика легитимен интерс. Што е стварно претешко.

Кога веќе чува некој куче, треба да е информиран и крај! Ама Македонија е тоа и им се може. Системот е ужасен и мора да се смени.

И пази, тестовите што тука во Германија мора да ги поминат кучињата, се баш со провокации. Оти никој не е будала да стави на ризик човечки живот!

На Harper, An-na, mimiiiii и 5 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Па тоа се зборува.
    Да треба. И по закон треба да се регистрирани. Две од трите на овој биле.
    Македонија има закон дека сите кучиња и мачки треба да се чипирани, 2 години имаше бесплатно чипирање.

Треба да нема на диво парење, туку строго само одгледувачници, ама знаеш дека можеш да си купиш педигре овде? Знаеш кој бизнис цвета меѓу нас и Србија за расни миленици, секако на црно?

Знаеш во какви услови живеат тие животни за расплод? И дека можеш да регистрираш легло во Кинолошкиот сојуз иако не си одгледувачница?

Знаеш дека се продаваат младите уште нечипирани?

Дека никој никогаш не е казнет за напуштање куче на улица?

Да, лудо е, ама не зошто се кучињата криви, туку зошто ова е брод што тоне, авион без пилот.

Си плаќаш ти и осигурување ако твоето куче касне, ама си плаќаш и ако ти го најдат фрлено на улица во друг град. А можеш да добиеш и забрана за чување.

Не морам да живеам во Германија за да знам да читам.

Па ставив линк подоле, го виде или не?

Е тоа, тоа.
    На форумов во 2023 ми објаснуваа за родителството колку било важно за кучката.

Абе бог да чува.

Последна измена од модератор: 13 април 2023
    На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Не, не би чувала, зашто е таква светската статистика! Реков ќе гледам светска статистика, не на државно ниво. И реков, за одредената раса која ја чувам, ќе ги следам законите на државно ниво. Стерилизација, регистрација, надзор, услови за кучето, чипирање, одговорност за неговите постапки, дресура, поводник итн.

На sweet dreams ** му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Поентата не е што ќе направиш ти како личност, туку дека вучјак е баниран во Исланд, а во Германија е најчеста раса.
    Или различни луѓе различно напаѓа.

Регистрите не се најлогични, па и во Германија не ви се во сите држави исти листите на опасни кучиња. Што остава простор секој сам да проценува, нели.

Пример во твојата е опасно, ама 200км потаде не е, нема многу логика.

Секое куче е опасно ако не е дресирано/чувано како што треба. И да е, пак не можеш да знаеш. Ама сигурна сум дека не можеш на метро ипол ланец да го чуваш или во бокс 24/7, ни на балкон, било со специјална дозвола опасно, или најнеопасно.

Нека ги препишат и енфорсираат (поздрав @NoirSerpentine не ми текнува зборот) вашите закони, прва да ме прашаат ќе потпишувам со раце и нозе.

На NoirSerpentine и Polyincognito им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.964
    Што имало па снемало во Германија?
    Јас во Македонија сум живеела, па немало, ни глутници по улици, ни бесни сорти, ни одгледувачите. Е во минатиот милениум тоа, после што се смени не знам.

Појма немам ова дали и колку е вистина https://nezavisen.mk/sopstvenikot-n...leduvachnica-na-rasni-i-nagraduvani-kuchinja/

7. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Види, прашањето беше како ќе знаеш дека некое куче е од поопасните? Освен светска статистика и информирање околу неговиот карактер, друго нема. Нелогичности во одредени регистри, не ми играат ич улога. Мене ништо не ми значи што тука е дозволено, ако на светско ниво е прво по број на напади.

Некој ќе се води по државна, некој по светска. Јас би по светска на пример, прво ради безбедност и одговорност, па после се друго.

Мене слабост ми се големи кучиња, ама баш поради фактот дека е животно кое секогаш може да нападне, било опасно или не, земав мало куче.

Во Германија и државните закони не се исти во сите земји, оти секоја има право сама да одлучува. Исто е и за листите за кучиња.

8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Па истото и јас го дознав :)
    Како што кажав, кој како сака има "одгледувачница".

Небитни мастиф или бишон.

Ако памтиш баш зборевме дека кај тебе не постои бездомно куче, не постои оти нема кој да роди толку кучиња колку што овде има. Не е задолжителна кастрација/стерилизација, од "фабрика" можеш да си купиш куче какво сакаш и да си бидеш легален одгледувач.

Амаааа кученцата стануваат кучиња, тие после на улица, нестерилизирани, и така.

Ако си љубител на некоја раса ок чувај, ама почесто не се љубители туку кучињата им се бизнис, што легален, што нелегален, што сив.

Малце јавно, почесто усно.
    SmartSelect_20230413_214948_Chrome.jpg SmartSelect_20230413_215003_Chrome.jpg SmartSelect_20230413_215031_Chrome.jpg

Поентата е таа, дека пак на крајот твоето расудување е.
    Јас немам слабост кон раси, вдомувам џукели, тука или во Германија џукела ќе чувам. Средноголема.

Ти ќе се водиш по твоја логика, ама сфаќаш дека тоа не се аплицира и на сите жители во твојата држава, конкретно Германија, пошто најчеста раса е токму расата која се води како опасна.

И на моите кучето иначе беше вучјак, ама наредби со поглед од татко ми разбираше, а пример, рака нема кренато на ни едно од кучињата па го разбираа многу добро.

Секоја раса е опасна во погрешни раце, токму затоа Италија сосема го отфрлија регистарот на опасни кучиња и целат кон едукација на сопственици.

Последна измена од модератор: 13 април 2023
  9. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    17.138
    Вистина е.Кучињата му се европски и наши прваци,зборувам за помладите,а верувам и кучкава што нападна дека и она била наградувана.Нон стоп одат на изложби и натпревари.Меѓудругото луѓето имаа бебе скоро година кое е постојано со кутрињата.Којзнае што се случило како се случило ама трагедија.

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.153
    Допаѓања:
    88.468
    https://news.sky.com/story/amp/family-dog-kills-seven-month-old-baby-in-germany-11325161
    Е за ова зборам,значи и покрај тоа што оваа раса стафордов е баниран или со специјални дозволи кај вас во една недела убил тројца,баш поради тоа што го зборам, никаква логика нема да може кај тебе да е забранет, во некоја друга држава да има специјална дозвола, во трета дозволен, затоа ќе се случуваат вакви трагедии и несреќи ако не се точно дефинирани кои се опасни раси.
    Па не знам какви дозволи да има.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.411
    Не е во ред да е оставено без воопшто никаков надзор никогаш. Запоставено. Ако било надвор 10тина, 20тина мин самото, па и час, пак нема основ да се обвинува родителот.

Поинаку од тоа, не само што практично не е возможно, туку и не е ни ок да му се дише во врат на дете на кое треба да му се дадат крилја. Нема такво нешто, нема дете што не било оставено кратко само. Прво од некоја потреба, друго оти како расте така и треба да се поттикнува неговата независност. Од 5-6 години се почнува со оставање само во соба кратко, па со друштво, па без надзор кратко, па надвор во ограден дел, па во неограден. Дете на 8 години може да се остави краток период само. Тоа дете мора да се развива во независна и самостојна единка со самодоверба, дишење во врат 24/7 не само што е невозможно (9 месеци е малиов па го оставам кратко сам за да мочам, си ставам вода или чај, или како денеска додека барав апче оти главата ми прскаше и беше побезбеден без мене него со мене), туку поголемата контрола само ќе го направи повлечено и анксиозно. Долга и широка е може и на тоа да дискутираме ама на друго место оти е скроз друга тема. Ама родителите немаат апсолутно никаква вина во конкретниов случај.

Фан факт за Германците е покрај тоа што се страшни кучко љубци, во Германија секое куче, било тренирано или не, се смета за непредвидливо, дека може да го смени однесувањето во секунда и од најдобро да добие агресивен напад иако притоа никогаш претходно немало историја со агресија. Сите се свесни за тоа, затоа сопствениците на кучиња се целосно одговорни ако кучето нападне, касне или шо да е без разлика на причината, дали било испровоцирано, го болело нешто, глуво било небитно. Во ваков случај се плаќаат отштети и казни и кучето добива кучешко досие во полиција или ако ситуацијата е посериозна кучето се одзема.
    Ми се чини само кај нас имаме епопеи дека кучето е најдобар пријател на човекот, никогаш не напаѓа без причина бла бла и се друго е криво ако дојде до немил настан и дрн дрн јариња.

На An-na, Lianna Anna и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    17.138
    Да,секогаш ќе го слушнеш тоа.Морало да има тригер за да касне,си го погледнал лошо,не му бил денот,не си требал да клекнеш да станеш.Никогаш вина немаат кучињата,а особено активист не можеш да убедиш дека куче касало без причина.На крај само ќе ти кажат кучињата осеќаат дека не ги сакаш и затоа каснало,а нема везе.

На forumce, Lianna Anna и Yowannty им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.153
    Допаѓања:
    88.468
    Нема потреба од елаборирање детска психологија зошто и како треба да остави дете на 8 год. и како ќе влијаело на него надзор или не.
    Правило дека не смее да влегува во бокс со “потенцијлно”опасни кучиња мора да постои бидејќи за детето е само куче, љубимец и не е свесно, а особено ако и самиот родител е сопственик на куче.
    Правило дека не се чепка куче додека јаде исто.
    Правило дека не се чепка додека лежи со бебиња, исто.

Ќерка ми ги гушеше сите улични кучиња на 6 год.ама кај соседот кој чува доберман за кој јас сметам дека можеше да биде опасен не смееше да влезе и да го гуши.
    Јасни правила исто како и за преминување улица.
    За тој надзор зборат, а не дали да игра топка на улица.
    Ирелевантно во оваа трагедија е какви сопственици се германците, небитно е.
    Вакви несреќи се случуваат за жал, секаде.
    Само кај нас бил кучето е најдобар пријател,а ти правеше интервју на сите во светов па само кај нас вака било.
    Има далеку поголеми кучкарски нации од нас каде секое семејство има куче.

И основен е надзорот кога се деца во прашање и возрасни, баш поради тоа што не можеш да бидеш 100% сигурен.

Детево не требало да биде во боксот таа ноќ.

Последна измена: 13 април 2023
    На l0vekim, CameliaMiller, A94 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.563
    Се' испрочитав и овде и по фејсбук. Претажно за детенцето. Не посакувам на никој. Но ова е класична трагедија, несреќен случај.
    Да не се повторуваме, но во мој двор, секако ако имам обезбедено услови како што е и во овој случај, огради, ознаки итн.. ќе чувам што сакам. Нема овде виновници. Имаше еден коментар на фејсбук: - Oди прескокни ја оградата на америчка амбасада и барај виновник и тужи ги што ќе пукаат во тебе.

Последна измена: 13 април 2023
    На Кена Рис, cresa-jagoda, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.411
    Се тоа спаѓа во надзор. Надзор кој практично невозможно е да се даде 24/7. Дадов пример побогу, елаборирање и сама реков може во друга тема.

Јас воопшто не давам галење туѓи миленици таман работа сама да си одлучувам на кое ќе верувам на кое не, уште помалку верувам на сопственици кои тврдат дека кучето е мирно. И мое да шетам не би дозволила туѓи да му се приближуваат и допираат.

Во теорија има многу правила, во пракса често правилата ни докажуваат дека не секогаш се применливи на начин на кој теоријата ги поставува.

Ирелевантно во темава е и за агресивни раси низ светов па ти го дрвеше низ поише страници. Мислам.. |(

Многу работи не требало таа ноќ, да си береме свое гајле најдобро.

На Lianna Anna и JuLleE им се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.411
    Токму ова.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.153
    Допаѓања:
    88.468
    Како е ирелевантно чување опасни раси кога кучево кое убило дете е на таа листа во неколку држави.
    Инаку за тригерот.
    Тоа го тврдат стручни лица.
    Тригер или причина зошто напаѓаат постои.
    Негирање на истото,непознавање и непрепознавање знаци доведува до големи несреќи.

На CameliaMiller и A94 им се допаѓа ова.
  18. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.563
    Кучево во случајот 12 години чувано не направило проблем. Тригер фактор е самиот факт дека некој му влегол во бокс, на негова територија. Ова е и повеќе од очекуван исход, колку и да е жално. Па крадци дома да ми влезат треба да ги угостам или како?!

На cresa-jagoda, Feminka22 и l0vekim им се допаѓа ова.
  19. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.478
    Допаѓања:
    17.138
    Не го негираме тригерот,еве нека е факт дека секогаш постои.Тогаш како ние треба да се однесуваме со уличните?Зошто не знаеме во кое каков тригер може да пробудиме.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    6.231
    Е баш и не. По закон да смеат да пукаат ама дека веднаш ќе пукаат во тебе, не би рекла. Како и секаде прво ќе побараат да застанеш а кога ќе видат дека си дете можат само да те приведат и да те предадат на родителите.
    Во случајот едно е кучето да те фати за панталони и да ржи на тебе а сосема друго е да те убие буквално распарчи. Дајте барем да бидеме искрени дека кога немаме закони не треба да чуваме вакви кучиња. Овие раси целосно треба да се забранат кај нас. И аман веќе од такозвани одгледувачници и парења. Редно е веќе да имаме контрола.

На An-na и mimiiiii им се допаѓа ова.