Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Како прво, истото 6 пати го кажав, ДОЗВОЛУВАЛ без надзор - не смеел.
    Второ, да, поентата е секој да може да го ослободи при неволја, боксот е за кучето да не може да го отвори, а не човек.
    Трето, ете да не е бокс, да било на ланец (а ни едно не е должен по закон, бар ти знаеш закони), што ќе сменело? Ете на ланец како ќе го спречел детето да дојде во досег на кучево?

СЕКОЈ ЕДЕН ДА ВЛЕЗЕ ВО ДВОР
    детево СКОКНАЛО ограда чоек. Што да направи? Струја во ограда да стави? Ај како да не ти влага никој во двор, еве немам куче, ти кажи ми како да спречам да ми прерипа некој ограда. Глупа сум, дај објасни ми.

Тоа што сте чувале куче во бокс и веројатно многу саати, поминува во земјава само, пробај така по дијаспорава и види дали ќе го имаш тоа куче или ќе ти го земат.

А за деловна одговорност, да си жива и здрава. Овде сите оставиле суштества без деловна одговорност на своја одговорност.

Може да САКАТЕ да кажувате како да е во туѓи дворови, заградени и означени, не може да кажувате и како ќе биде.

Како што реков, нема закон во цивилизирана земја (т.е. има, не ти дозволува) да чуваш куче неодредено во кафез.

Може не куче, доместос во двор чувам, дојде некој го испие, јас пак крива?

Ама ако, кучкариве забегани поима немаме, квазизакони измислуваат овде луѓе што кучињата нит имале, нит третирале како семејство.

На Ugly Duckling, cresa-jagoda, Bubish26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    А и без разлика колкаво ти е кучето, опасно или не, може да гризне на ризично место, аорта итн, и да искрвари некого до смрт.

На cresa-jagoda, CameliaMiller и Pitulica им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.431
    Оти имаш свест и знаеш за последиците, кучињата не знаат, па затоа и се дресираат. Просто е. Со добра дресура, вакво нешто немало да се деси или во најмала рака, шансите за вакво нешто се 0.001%

4. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Ти кажав. Твоето куче сигурно не е дресирано дома. И ајде да се повторам зашто ме игнорираш. Може да касне некого на незгодно место, еден угриз кој ќе заврши фатално.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.431
    Па затоа и не го оставам само де :) Иако шансите кај моево дека ќе усмрти некого се помали од 1%, сепак сум претпазлива. Кај кучево што е тема на муабетов, шансите да усмрти ако гризне некој се над 50% (по моја проценка) и затоа сопственикот требало да биде претпазлив и бидејќи чувал опасност дома, требало да ја обезбеди територијата за да не наштети на другите. Тоа го зборуваме цело време. Во другите држави ова е убаво регулирано, додека кај нас... :(

На sweet dreams ** му/ѝ се допаѓа ова.
  6. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Оф мори мајко. 12 години го чувал обезбедено. Му ја прерипнале оградата како да објасниме поинаку. Ете членка убаво кажа. Доместос да чуваш во двор и некој ти влезе и го испие кој е крив.

7. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
    Wow, многу си била опасна.

Dogs that are territorial often exhibit warning, defensive and offensive behaviors such as barking, running fence lines or boundaries, charging and sometimes biting whoever or whatever ‘invades’ the dog’s perceived territory.
    If a dog feels attacked, or its territory or “pack” (which often means the owner and family for modern-day domestic animals) is under threat, a dog might become aggressive. Even if a person isn’t intentionally attacking them or their territory, the perception of an attack can trigger aggression in some dogs. When there is a perceived intruder, the reactions of dogs can often be unpredictable – which sometimes leads to bites.

Еве јас неедуциранава ќе ти кажам дека кучињата и меѓу себе први се фаќаат за врат да се дават, и тоа им е у инстинкт.
    Убива па убива, многу ми е несовесно да разговарам за ова поради конкретниов случај и затоа ќе се воздржам да не чита некој роднина или близок, ама со ова убива што очекуваш друго да се деси? Да го искара не знае. "Едуцирана"

На Bubish26, nextredstyle и A94 им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.431
    Не му бил обезбеден, како да ти кажам, штом дозволувал детето кога сака да си игра со него. А и штом детето го отворило боксот (под претпоставка да бил затворен) тогаш не бил обезбеден баш.

9. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    953
    Глуп е примерот, доместос мора сам да го испиеш за да настрадаш, нема способност доместосот да те нападне додека пак кучето има.

На kolovoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Затоа нема да влагаш на туѓи имоти ничим изазван.

11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.431
    Да, недерсираните кучиња. Овдека збориме за наводно дресирано куче. Ако било правилно дресирано, во никој случај ова не смеело да се случи. Simple :)

12. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Абре бокс не може со катанец да чува. Ви објаснуваа погоре ај сега закони да не цитираме. А кога си играл бил под надзор и кучето не го доживувало како натрапник.

На cresa-jagoda и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  13. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
    Никое куче нема да го игнорира неговиот SURVIVAL INSTINCT во опасни ситуации Ана, колку и да е дресирано.

На cresa-jagoda, nextredstyle и A94 им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Во кои држави се забранети мастифите, Ана?
    Ич не е глуп. Влагање во двор кај што знаеш дека има куче што не е твое, е барање беља сам.
    Затоа се де таблите на врата, за да не влезеш и да не си ја бараш бељата.

15. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.159
    Значи во мој двор ако влезе туѓо куче, можам комотно да го отепам?

16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.431
    Викаш? Ок, затоа и треба да биде под надзор или обезбедено т.е заклучено. Ете, толку е просто.

Ај, да не одиме до ситни цревца и да ја разводнуваме дискусијава, плс ;) Ограничени секако се и во никој случај како кај нас не може секој кој сака да чува и каде сака.

17. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Ако проба да те нападне, должна си да се спасуваш како знаеш и умееш.

18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Не бе, ќе одиме.
    Пошто знаеш повеќе од мене, каде се забранети мастифите?

За останатото се согласувам, сакам да препишеме закони германски за чување кучиња, и однос према кучиња.

19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.159
    Не збориме ако проба да ме нападне. Ми влегло во двор. Толку.

20. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    И децата, возрасните не можат да идат кај сакат и да прават што сакат.

На cresa-jagoda, Bitter-Sweet и LovelyGirl3 им се допаѓа ова.