Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    6.231
    Значи ако кучето не покажало агресивност до тогаш се е ок? Колку луѓе не покажале агресивност па убиле луѓе. И нив да им простиме по твојата логика.

2. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Нема што ти да простуваш. Можеш поука да извлечеш од ова како да заштитиш сопствено дете.

На Harper, sunshinebabe, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Истото го мислам и јас, и никаде не спомнав 24/7 надзор. Искрено не им верувам многу многу на порталите што пренесуваат вакви вести и се трудат да звучат што посензационалистички, ама од тоа што беше пишано, децата (веројатно повеќе, од двете фамилии) ја имале слободата, ете дури и кога нема никој дома да си играат со кучињата, значи таа интеракција била поддржувана од двете страни. Тоа е одговорност на возрасните, стварно. Намера, скраја да е.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Да, сопственикот нема никаква вина сигурно

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Не реков дека нештото е ок. Туку не можеш да го обвиниш сопственикот за настанатата ситуација. Кучето си било уредно чипирано, пријавено, чувано. На свој имот. Затворено во бокс. Никогаш немало друга агресивна епизода. Затоа можеби и наивноста на детето да го отвара боксот. Не знаеме ни што точно се случило.
    Доколку се чувствувам јас нападната во својот дом, не би знаела од страв како би реагирала.

На cresa-jagoda, CameliaMiller и A94 им се допаѓа ова.
  6. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Добар аргумент. Најверојатно кучето никогаш не покажало агресивност па и оттаму детето се осеќало ок да отвори и влезе во бокс.

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Одлично. Иако е за САД, ќе се водам според ова и ставам скриншоти од овој линк.
    Не знам што сакаше да ми докажеш мене, ама се' што пишува веќе го кажав, па ќе се повториме.

ДА НАПОМЕНАМ; единствена раса за која лично сметам дека треба да се забрани секакво натамошно размножување е американскиот питбул. Зашто и како можеме во соодветна тема да разглабаме.

Како и да е; од твојот линк.

1. SmartSelect_20230414_143134_Chrome.jpg
    Во Америка, морам да признаам, забавни опасности имаат.

2. SmartSelect_20230414_143212_Chrome.jpg
    Точно, како што кажав, деца и кучиња не се оставаат ама никогаш сами.

3. SmartSelect_20230414_143230_Chrome.jpg
    Прочитај број 2

4. SmartSelect_20230414_143300_Chrome.jpg

Како што кажав, питбул го изземам од коментари, ќе ги дискутирам другиве.
    Германски овчар, најчест миленик во Германија, никаде не е сметан за опасен, може преферира амери.
    Симпатичниот лабрадор.
    Смешниот хаски.

5. SmartSelect_20230414_143321_Chrome.jpg SmartSelect_20230414_143336_Chrome.jpg

Кој знае англиски нека чита, кој не знае ќе му преведеме.

6. SmartSelect_20230414_143835_Chrome.jpg

7. SmartSelect_20230414_143847_Chrome.jpg
    Како да спомнав некаде ова...

8. - нареден пост, не можам повеќе од 10 слики.

На sunshinebabe, Herrera, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    8. SmartSelect_20230414_144042_Chrome.jpg

Уште не знам дали кажав нешто спротивно на статистикава што ми ја сподели.

На sunshinebabe, Alexandrite, LovelyGirl3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    953
    ова го испушти :hai:
    Screenshot_20230414-150355_Chrome.jpg

На Konfetka и simoncelicius им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.918
    Допаѓања:
    177.316
    Да. Интеракцијата била поддржана од двете страни. Ама едната страна има дете, а другата страна има куче (без разлика на мината историја, сепак реална потенцијална опасност). На крајот, исто е, ама не е исто.
    Само сеа више… џабе е се…

За сензационалистичките наслови скроз си во право. Ама пусти клик бејтс. И за двеве ситуации.
    Ја прочитав мајката и се вознемирив. И посакувам сила. И надеж и поддршка да си истера правда ако е возможно… Немам зборови…

На Biljarkata, CameliaMiller и Abel им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Не го испуштив.
    Сигурно нема да е поопасно од лав, пошто не шетаме по џунгли.

На sunshinebabe, cresa-jagoda, A94 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. sweet dreams **

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    953
    Затоа е и валидна статистиката, шетаме во урбани средини каде е дозволено да шетаат и опасни кучиња.

На Konfetka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Оттаму и сите спиеле на тоа уво, сигурно ако мајкава знаела дека до нив живее агресивно куче, немало 4 години цели (значи од 4 до 8 годишна возраст на детето) да го пушта непречено да си игра.

Никој не осеќал опасност оти немале до сега агресивни епизоди ниту едно од кучињата (ни на родителите од детето кучето, ни на комшијата).

Многу, многу неодговорно од оние кои треба да се одговорни за деца и кучиња. И сопственикот има бебе, мислам по оваа логика и своето би го оставал без надзор.

На sunshinebabe, Herrera, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    И опасни луѓе.
    Како знаеш дека е некој човек опасен додека не те нападне?
    По истиов линк и истава статистика, повеќе убиства има од опасни луѓе него од опасни кучиња.
    Чаре?

На sunshinebabe, Herrera, simoncelicius и 5 други им се допаѓа ова.
  15. sweet dreams **

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    953
    Значи решението е да се префрла топката на лавот, на волкот, на човекот итн.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.661
    Допаѓања:
    35.425
    А ако тие опасни луѓе те нападнат и убијат, ќе бидат казнети или ќе бараме оправдувања од типот: го испровоцираа, бранеше територија, вие не сте се заштитиле, итн... :^)

На Konfetka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Решението е почитувај кога ќе го видиш знаков.
    20230414_132036.jpg

Еден од двата знака кај моите, иако немаме веќе куче стојат.

Горе она што е скриено е бројот на татко ми, не влагај - јави се.

На улица не приоѓај на туѓи кучиња без да добиеш дозвола од сопственик.

И ако имаш деца, посебно пази ги околу животни, свои или туѓи.

Ете пошто како мене сакаш мачки, утре кога ќе имаш дете, не ги оставај сами, макар твојата мачка да е најангелче на светот.
    На улица ако те нападне куче апсолутно треба да се казни.
    Ни барам оправдување ни оправдувам.

И јас си имав мака со секакви будали со пуштени кучиња, од пудли до ротвајлери, се пушта да го нападне моево, ти му викаш прибери го тој или те игнорира или не може да го собере сопственото куче.

За такви сопственици и куче да им се земе и забрана да чуваат понатаму ново.

На sunshinebabe, Кена Рис, Herrera и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.932
    Ништо не докажувам, побара линк.
    Фини поенти.
    Пошто нема закон све е по закон.
    Секој може да размножува кучиња, секакви раси, во секакви услови (и населени места со деца).
    Значи никого не дискриминираме, ама такво нерегулирано размножување кучиња е проблем. И не може да нема никој одговорност за тоа, пошто ако ми се ќефне ќе размножувам шарпланинци, ако ми се ќефне тигри, к.. ми е, двор ми е. Мислам може и нуклеарен реактор да си поставам дома, ваљда.
    Регулација:!:.

На Konfetka, Lianna Anna и An-na им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Па истото го зборувам цело време со години, и во 40ка тоа имаме оправано, таму ми беше објаснувано дека било битно за кучката да осети родителство.
    Не, не е.

Битно е да нема хиперпродукција на кучиња, битно е (како во Германија) секој миленик по закон да е стерилизиран, нестерилизирани единки САМО одгледувачници.

Овде машкоста му ја земале, мајчинство не осетило, абе седи раат. А највеќе ќар од продажба :)

2 години во Македонија имаше бесплатно чипирање, немаше баш голем одзив.

Пошто не знаеме со арно; велам - прва сум да се напишат и спроведат европски закони за кучиња.

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.055
    Во врска со одговорноста на сопственикот за постапките на неговото куче, бил тука или не, вака е регулирано во Германија:

Hundehalter sind grundsätzlich verpflichtet, dafür zu sorgen, dass ihr Hund nicht zur Gefahr für seine Umwelt werden kann. Wird gegen diese Tierhalterhaftpflicht verstoßen, kann es teuer werden: Der Halter haftet für alle Schäden, die aus dem Verhalten seines Hundes resultieren. Das gilt verschiedenen Urteilen zufolge auch dann, wenn sich das Tier im entscheidenden Moment in der Obhut einer anderen Person befand und der Halter gar keine Schuld an dem Vorfall trägt. Der Abschluss einer Hundehalterhaftpflichtversicherung ist auf jeden Fall sinnvoll, in einigen Bundesländern sogar Pflicht.

Значи, сопственикот ги сноси сите последици дури и кога воопшто не е виновен за настаната ситуација, односно дури и кога за неговото куче се грижи друг. Сопственикот е одговорен за сите постапки на неговото куче и има обврска да се погрижи кучето да не биде опасност за околината! Се спротивно на ова, се казнува по закон.

Вака се регулира тоа во држава каде што никакви изговори не поминуваат ниту под разно! Затоа има и одговорни сопственици. Се додека во Македонија бегате од одговорност и правдате напади со небулозни реторики, ќе има и несовесни и неинформирани сопственици.

Насочете ја вината на правото место, државата треба да регулира соодветни закони, а особено пак да го реши проблемот со уличните кучиња.

За постапките на моето куче, била јас тука или не, апсолутно сум одговорна само јас и никој друг. Исто како што сум одговорна и за моите деца.

На Konfetka, sunshinebabe, Chantal и 9 други им се допаѓа ова.