Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Што злоба имав јас во мене како 10 годишно дете што со ранчето на грб се враќав од школо? Ме нападна од нигде никаде.

На Indiegurl, Konfetka, Waverly Raven и 13 други им се допаѓа ова.
  2. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Нашето куче е џукела по потекло. Собрано е од улица и е заштитнички настроено спрема мене и мм. Го имам видено како брани територија од други улични и можам да кажам дека знае да биде доста агресивно.Тоа всушност го прави само во наше присуство. Да не сме ние ќе го душне само и ќе го заобиколи. Децата многу немаат контакт и секогаш им велам да немаат доверба во него оти не му ги знаат и читаат реакциите. На малото посебно предупредување да не го чепка кога јаде. Сепак е животно и се води по инстинкт, нема разум. Другите кучиња уште од далеку кога ќе ги видиш ќе знаеш по опашот какво расположение имаат. Обично клекнувам и му ја подавам раката да ми ја душне.
    Немам лоши ситуации со кучиња досега и се надевам дека нема ни да имам.

Последна измена: 4 јануари 2022
    На Nikolina35 и elimkd им се допаѓа ова.
  3. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    Ова не е точно.
    Мене ме нападна куче без никаква причина и завршив на болница цела искасана и мораше и да ме шијат.
    Кучето лежеше пред порта а газдите беа во дворот, видов дека кучето ме мерка, го замолив газдата да го прибере кучето за јас и другарката да поминеме, тој ни рече не се плашете мирно е нашето куче, 2 чекори направив и ме нападна, беше некое мелез и многу големо куче, буквално скокна на мене и за 2 секунди ме турна на земја (женска од 170 со 70кг, замисли тоа куче што може да направи на дете или на по ситна особа) и цела лева страна ми ја искаса, од лицето до стапалата, 20 години покасно сеуште си носам лузни и трауми и ќе ми останат за цел живот.

И покрај ова не мразам кучиња и сакам да имам свое куче, но никогаш нема да имам доверба во нив па ни во тие што велат дека куче брз причина не напаѓа. Еве за жал зборувам од лично искуство.

Последна измена: 4 јануари 2022
    На Indiegurl, Konfetka, baguf4e и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Рани куче да те лае, така викаат кај нас.
    Оваа теорија што ја верглате цело време дека куче без причина не напаѓа, напаѓаат и те како без посебна причина.

Имам три случки со кучиња што ме нападнале, првиот пат бев дете 5 годинки и си играв пред зграда со кал на земја, едно куче ми се стрча без причина и ми рипна почна да ме р'жи, убаво го памтам црно огромно Доберман беше, среќа еден комшија излегуваше па успеа да ме спаси, иначе ќе ме изедеше.

Вториот пат бев 14 години, тоа утро морав рано да одам за Скопје и брзав за на железничка, и поминав по еден скратен пат без да знам дека таму има кучиња скитници. Беше рано и никој немаше само јас, сите кучиња спиеја, јас си поминував најнормално, и наеднаш едно куче малечко се разбуди почна да ме лае, во истата секунда уште 10 кучиња се исправија и почнаа да лаат, ама не кучиња туку магариња огромни беа. Ми се стрчаа сите во чопор заедно и рипаа врз мене ме р'жеа и лаеа јас само лежев и вриштев на цел глас а врз мене 10 кучиња, исто и тогаш имав среќа еден човек уште на пижами беше излезе и ме спаси. После оваа дешавка имав огромна траума, сегде пријавив за настанот и ништо не превземаа.

На Rama и Nikolina35 им се допаѓа ова.
  5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Чичко ми, цел живот чува животни и кучиња. Застанува на улица и ги гали сите што поминуваат. Им дава и храна.

Пред две години брутално беше каснат без да го забележи кучето. Го имаше каснато од позади на петица, толку силно што човекот заврши на болница и преврски. Не тужеше никого. Ама муабетов ми е дека - да! касаат кучињата без причина. И ако го намислат тоа нема да лаат ни да ржат ќе дојдат буквално без да се најават.

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.792
    Може човек без причина да стане агресивен? Не. Така и животно. Можеби вие баш не сте го испровоцирале, можеби нешто друго го има испровоцирано. Ама има причина.

На Traveler91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Како и кај луѓето така и кај животните има исклучоци . Да човек може да биде нервозен од Х причини ,но тоа не го оправдува агресивното однесување со други лица. Животните за жал немаат таков осет но сепак ако кучето поради било каква причина нападнало човек а не било воедно испровоцирано од истиот ,добро би било кучето да се прибере од улица за да се заштитат во најмала рака барем децата. Ако еднаш посегнало ќе има и втор пат.

8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Скопје е полно со кучиња. Си лежат на плоштад или одат во чопор. А секој ден во црни хроники има по некој каснат човек. Мој колега беше искасан, и заврши во болница од нив. Опасно. Дури и кај Гимназијата Јосип Броз, видов неколку кучиња трчаат и лајат по автомобили. Баш беа агресивни, трчаат мислиш автомобилот ќе го стигнат. И тоа ли е метропола? Среќа па ретко одам откако фати короната.

9. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    916
    Од кај да знам јас за тебе… пфф

10. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Јас како огромен љубител и сопственик на куче, се сложувам со тебе за конкретнава работа.
    Мене ме имаат нападнато домашни, искочија од отворени капии додека го шетав моето.
    Да чуваш куче е одговорна работа. Не може да шета туку така со отворена капија или без ланец надвор додека се шета.
    Сите што го прават тоа се неодговорна стока која само наоѓа изговори зошто "мора" тоа така. И тоа се тое што им се губат кучињата (ама не знаат како им се изгубиле).

А за коментариве како тој на @Tanjamm, улични кучиња има ради неодговорни сопственици. Јас сум имала проблеми со домашни кучиња ама со улични никогаш.
    Ако ти е страв да не ти го апнат газето, земи нахрани ги некогаш место да јадеш трици за нив.

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Кога трчаат кучињата и лаат по колите е поради кола која чукнала некое од нив, па сите памтат и затоа лаат.

12. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    4.039
    Ne e toa nacin "narani go mesto da jades trici", do koga dodeka ogladni pa sledniot e na red da go napadni? Jas stojam na toa dokolku ve napadnalo ednas da se uspie odma posle prviot pat. I da..skitnicite da se priberat bilo kade, mestoto ne im e na ulica

На Rama, Billy Idol и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Аааааа. Да бееее, гледаш, не ни текнало дека скитниците треба да се тргнат од улица.
    Ајде, еве ти Нобелова за идејава.

14. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    7.306
    Претходната година за малку ќе ме осакатеше питбул.
    Се наведнав за да го погалам, носев марама, рипна врз мене, у меѓувреме, му се заглави ноктот у марамата, ме повлече скроз на земја. На земја и останав, го галев и све беше океј некои си 5 секунди. Следна сцена е кучево со укочена вилица кај мене пред фаца. Да не ја свртев главата на другата страна, ќе носев доживотни лузни 1000%. Многу се зачудивме и ја и газдата негов,
    живо ме занимаше шо му беше тригер за такво понашање пошо дека така му шибнало у моментот, не верувам.
    Читав на нет после дешавкава и една од причините можда е тоа шо воспоставив eye contact со него кога го галев. Од непознати причини за мене као чоек, наводно питбулите нејќеле таков контакт. :emo:

Ваква ситуација сум немала со улични. Можеби зашо знам дека постои веројатност дека би биле агресивни во некој момент, па најчесто ги заобиколувам кога се цел чопор.

А причина дека има, сигурна сум. Мислам дека е најчесто во прашање страв.

15. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Па ова и ми беше поентата првично.
    У двор и дома прај со него шо сакаш. Надвор треба да имаш осет, не да не те боли ич за другите у смисла- ја ќе си го шетам слободно, вие мислете му ја. Оти ќе нападне некој, па нападнатиов ќе го повреди кучето да се одбрани, после он ќе биде кривиот.
    Друга работа. Ако во кафич седиш со куче, исто така го чуваш до тебе. Може да е најмирно на свет, ама не фала, неќам куче да ми душка храна додека јадам.
    И мачки сакам премногу, па и они неќам да ми се вртат околу храна.

Како тие со невоспитани деца што си свиркаат додека детето лом прави околу нив оти се најмили тие на мама.

На Rama, Nikolina35 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  16. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Не треба да си им толку блиску до фаца. Не само со пит, ова и со пекинезер може да се случи.

17. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Кога веќе спомна луѓе.
    Ако утре маж ти недајбоже те удри, ти си го испровоцирала? Пошто не е без причина велиш..

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    4.039
    Gledam deka kako tebe ima so lopata da gi rini coek, treba da si se soberite slozno i da si gi zasukate rakavite mesto da mi "pricas pricu"
    Em nie neiskasani em vie srekni :D

На Rama и Tanjamm им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Што ќе ми го апнат газето? Ретко одам во Скопје, а кога одам пазам, се оддалечувам од глутница кучиња. Општината си има надлежности за тоа. Еве кај нас ќе сретнеш 2-3 кучиња, ама си лежат и не напаѓат, оти општината секоја година одвојува пари за ветеринарната станица, заловуваат, вакцинираат, третираат бездомни кучиња, дел носат во стационар, дел враќаат на улица, мал дел. Скопје е главен град, не е село на Шар Планина или Малешевија па да е нормално да гледам глутници кучиња. Нели работата беше Скопје да привлекува туристи? И колегата сигурно има основ да ја тужи општината, само ретко кој се замара со тоа, а веројатно има основ. Велиш нахрани, а ако искасаат до смрт некое дете?

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    И тоа како се опасни за околината. Детето ако ти е нападнато од куче ќе те прашам дали вака ќе збориш. ;) Добро што не ми остана некоја траума. Памтам дека со денови липав и не можев да зборувам.

На kikikikirika, Rama, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.