Побарај се продаваат синџирчиња на метро, па можеш да ставиш нови, или да залепиш некои бисерчиња/цветчиња...
Пред некое време ташнава ја земав од баба ми која ја има повеќе од 30 години. Во глобала зачувана, не многу носена, но сепак рачките и беа малку поткинати. Купив нешто помалку од 3 метра ланец, по пола го искористив за двете рачки, а измеѓу ја протнав кожата од старите. Еве слики before and after...
Изработувам и накит, ама си шијам и облека, нема нешто по убаво-интересно да си сошиеш сама нешто или да искреираш и потоа да го облечеш
Ако не ти е мака објасни убаво чекор по чекор како го правеше. Многу ми е слатко, сакам и јас да си направам.
Вака: потребни кје ти бидат : -вуница(во колку бои сакаш) -ножици Еднобојно топче: *околу показалецот и средниот прст моташ вуница(не стегаш премногу)зависи колкаво сакаш да ти биде топчето..кога мислиш дека е доволно сечеш парче од вуницата колку 20см и го пикаш меѓу показалецот и средниот прст така што кје стеба да го стегнеш и врзеш..Намотканата вуница ја тргаш од прсти.(би требало да изгледа како неубаво оформено кругче..земаш ножици и ги сечеш полукруговите вуница на средина и обликуваш топче. *Дво-три и повеќе бојно топче: *го правиш истото како и кај еднобојното само место 1 боја вуница зимаш 2-3-4...во едно и моташ..и после ги повторуваш истите постапки.. Кога кје мислиш дека си направила доволно топчиња земаш од волницата и пикаш во голема игла..топчињата само ги нижеш на конецот(волницата) и на крај подврзуваш. Спојлер Незнам колку свати,но се обидев да објаснам најубаво што можев..ако не сватиш прашај некоја баба,тетка,мајка..би требало да знаат како се прават топчињата.
Изработувам сама накит, од секогаш ме привлекувале рачните изработки, еве неколку слики. Имам уште многу слики на фб http://www.facebook.com/Nakit.by.Ivi можеби ке најдете некоја идеа
Отсекогаш сум сакала да си правам накит или облека и потоа да ги носам,или подарам.Многу е креативно и смирувачко.Уште како мала,моите на моја желба ми купија машина за монистри,со која многу лесно се спојуваат(шијат) монистрите.Со помош на машината може да се направат привезоци,менѓуши,прстени...Помала бев многу внесена во таа работа,и уживав во тоа.Имав еден куп обетки и привезоци.Дури и другарките ми бараа да правам за нив.Но,со тек на време,почнав да имам многу обврски и немав време за толкава посветеност и концентрација.Потоа се преселив,па ни самата незнам каде се тие привезоци и обетки.Ако успеам нешто да најдам ќе прикачам некоја слика. А сега,баш е доволно да прочитам неколку мислења за да ме поттикне да се вратам на старите времиња.Уште сега ќе почнам со некое,па кога ќе завршам ќе прикачам слика да го видите.
Eве некоја идеја... http://www.lovemaegan.com/2011/11/hound ... s-diy.html http://www.lovemaegan.com/2012/01/pearl ... t-diy.html
На сите блогови почнаа да го ставаат туторијалов, за преправање на некоја досадна маица, па решив и јас да го пробам. За жал не сликнав пред, блузата беше трагично досадна, со ролка, необлечена сто години. Ја исеков ролката, намерно не ја поминав на машина, затоа што има вака некој кежуал шмек. Мислев прво само бисери да зашијам, ама се одлучив за мешано со бели топчиња, да не биде ту мач. И многу сум задоволна! Како ви се допаѓа на вас?
Старфиш преубаво ти испаднала блузата . Пред некој ден го видов овој туторијал и сега мислам која блуза ќе ја жртвувам http://www.youtube.com/watch?v=eF3lPiAo ... Vw6UOhZLcv
може да додадеш сребрени бисери помеѓу плочките, и мала сребрена панделка најгоре, прекрасно ке изгледаат, можеш и во друга боја ако сакаш, се зависи од вкусот
еве неколку обетки изработени од весници, стана од весник или списание се сече на ленти, потоа секоја лента се мота и се лепи со течен лепак, на крај се премачкува со лак за нокти за да се заштити, може со секаков лак безбоен или во боја по желба, откако ке се исуши се додаваат монистри, бисери, траки и сл. најдобро е што може да заменат многу од деловите што ги продаваат многу поскапо
Ми се допага темата многу само да ве замолам ако имате усте некое видео за како сама да си направам ташна би ви била благодарна