од кои страни ги наоѓате овие идеи, јас ако најдам некогаш се е од нашиве портали,али слабо ставаат сега
и секако еден интересен ЛИНК http://interesno.com.mk/fun/34-interest ... lovina-cas и некоја сликица да не сум во минус
Мислам дека сликава целосно ќе кореспондира во темава, а и да си се пофалам со новите полици кои се домашно направени не е лошо де Уште треба да се полнат полиците со книги, ама и вака се супер, ептен ми ја красат собава. Полиците се обични иверици кои кога ни беа креветите на спрат пред многу време служеа како потпирачи(да не објаснувам сега), и конечно со малку труд и работа на дедо ми, со моја замисла и помош ја реализиравме мојата идеја. Ги наместивме држачите, ги исековме ивериците во саканата големина, ги ставивме и еве го крајниот исход. т.е уште ни фали да сме ги израмнеле со кантрака (не ми текна да сликам за време на подготовка за да имаше пред и потоа слики, ама бидна).
КАКО ДА НАПРАВИТЕ ВИСЕЧКА САКСИЈА ОД ПЛАСТИЧНО ШИШЕ! Чекор 1:Подгответе го вашето шише Користете остар нож за да го пресечете дното на шишето, односно околу еден сантиметар над дното, а потоа измијте го добро. Чекор 2: Лента на рабовите и конец Покријте го дното на работ на шишето со леплива лента, а потоа направете 4 дупки околу тоа во редовни интервали со големина за канап. Исечете еднакви должини на каноп и врзете ги убаво на овие дупки. Кога ќе се изедначат на краевите заедно, шишето треба да виси надолу рамномерно, а не навалено во еден агол или на друг. Чекор 3: Вметнете фолија Пресечете парче алуминиумска фолија и намотајте ја околу шишето. Ова ќе додаде изолациски слој кој служи за двојна намена: ќе ја задржи сончевата светлина од сушење на почвата и ќе привлече топлина од оние сончеви зраци кои се потребни да се одржи коренот на растението пријатно затоплен. Чекор 4:Изберете го вашето растение Одберете го типот на растение што би сакале да расте. Ако сте одгледувале растенија во затворени простории, целете кон кулинарски билки како босилек, магдонос, мајчина душица и рузмарин. Ако ги висите растенијата надвор, можете да посадите мали домати, лути пиперки, па дури и тиквички! Само осигурајте се да ја натапкате убаво почвата на отвореното растенија, па тие нема да се исцрпуваат како што растат нивните плодови. Чекор 5: Додадете ја почвата Наместете ги врвовите на садниците заедно да формираат облик на копје, и нишка која нежно преку лименката се лепи на врвот, додека пак корењата / почвата висат внатре. Шишето треба да е насочено надолу. Додадете ја вашата земја. Не ја настегувајте земјата многу цврсто што корените нема да можат да се шират. Чекор 6: Обесете го растението Обесете го растението во место каде што добива многу сонце и вода соодветно. Ако водата се излева до дното каде што лисјата ѕиркаат надвор, сте го полевале растението премногу. Имајте пракса да се измери количината на вода потребна за да се задржат почвата и корењата влажни без давење на растенијата. Имајте во предвид дека потребите за наводнување на растенијата се различни. Растенијата како мајчина душица и рузмарин не им е потребно толку наводнување како марули, домати или босилек. Вие ќе бидете изненадени од тоа колку брзо вашето растенија ќе расте, и колку простор е зачуван на овој начин. Само бидете сигурни дека никогаш нема да ги кратите лисјата на растенијата повеќе од 30%, со што би можеле да умрат. Однесувајте се кон нив нежно и со почит, а тие ќе ви возвратат со својата убавина.
Прекрасно, штом го видов ова посакав и јас да си купам И немора само за свеќи може да се искористи и за друго Спојлер а сакав да прашам што е тоа на втората слика ?? Со што се мачка??
Па и мене не ми се за свеќи, за друго ги планирам. Инаку, сум видела најразлични, во секакви форми.. многу се убави, а тоа на втората слика е нешто како мастило, се нанесува на печатот, а потоа на хартија или нешто друго. Еве тука погледни: http://www.youtube.com/watch?v=z-hLsTdjk5M