Ми дојде многууу висок некако до мене застанат, па викам ај да те мерам. 3цм за точно 3м 10г и 6м: 159цм и 57.8 тежок.
Едната ќерка 11год. и 1месец : 39кг 142cm, Втората 9год. : 24.4 кг 130cm Многу се ниски незнам што да правамсе мислам да проверам хормон на раст , искуство некој да ме советува?
Зошто ниски? Не се ниски. Ќерка ми е 8ипол и е 130цм и 26,6 кг.. Мене ми е скоро до рамења, и не е помеѓу најниските, има по цела глава пониски од неа, а скоро со 9 месеци разлика поголеми До крај на пубертер ќе биде сигурно повисока од мене... До кај 165 да стигне таман е, јас сум 159...
Многу е битно вие дома колкаво сте, баби дедовци. Ако имаат таков ген тогаш не гледам причина за грижа.
Хормон за раст секако можеш да провериш за да си мирна. Но, ако и двајцата сте просечно високи, не гледам причина за грижа. Плус, треба да се земе во обзир и колку се родени, по колку цм растат за една година итн.
Јас сум 164цм а татко 180цм, но може тоа е бидејќи во споредба со децата со кои учат во училиште се пониски и затоа.
Растот им е сосема во просек. Имај на ум дека се извишуваат повеќе кога ќе почне пубертет и дека висината е и генетски одредена. Инаку повели линк за висина и тежина на деца: Average Height for Girls by Age: Growth Chart & Puberty Guide и ова: UK-WHO growth charts - 2-18 years | RCPCH Не знам зошто би малтретирала деца со нормален раст со боцкања и резултати.