Зависи од родилната тежина и дали е на адаптирано млеко или цица. Јас знам дека за бебињата што се само на доење нема ограничување во однос на килажа. Ние - на 5 месеци точно 8 кг и 67 см.
Па за месец треба да качува 600-800г во просек. Ама повеќето качуваат околу кг или повеќе. Твоето скоро ја дуплирало тежината, што се очекува до пет полни месеци. Ако педијатарот ти вели дека е добро, тогаш добро е
Vo petokot ( 21.06 ')bevme na pedijatar i bevme 4030 g i 53 cm.....3 cm se porasnati a se rodivme na 17 Maj 2790 g....
Samo da nadopolnam ......samo na cicanje sme Simona tino da mu gricnes obravcinjata na maloto dusice tvoe...nie seuste nemame tolku obravcinja hahha malecki sme Ne mi se veruva mesec i edna nedela sme
Мамички дали некоја знае за колку време треба да се дуплира родилната тежина? Некои велат за 3 мес., па други за 6 мес ???????
Благодарам Annath. Изгледа дека кај нас некои педијатри не прават updatе, тераат по она што го учеле на времето
Последно мерење кај нас пред 5 дена, на полни 5 месеци тежиме 6.600 и високи 67 см. Мислам дека сме топ, ниту слаби ниту буцкасти Е сега, со оглед на тоа дека нели на полни 5 месеци се дуплира родилната тежина, како да сметам јас? Ние се родивме 3.400, а од болница излеговме со 3.200 и сега да ја сметам тежината од болница кога сме излегле или од раѓање? Ако е онаа од 3.200 тогаш сме ја дуплирале тежината, а ако е онаа од раѓање тогаш ни фалат уште 200 гр за да ја дуплираме на полни 5 месеци
Се дуплира родилна тежина. Не ви фали многу, не се секирај. Може си компензира во должина детето. Најбитно е да е здраво, право, да напредува
Ние се родивме 2900 со 50 цм, а на неполни 3 месеци (2 мес. и 25 дена) имавме 5150 со 59 цм. Докторката имаше реакција ко......па добро, да не повраќа, да не ова, да не она.....демек на 3 мес. нема да биде 5800. А мене бебушот супер ми изгледа, жива е како да има моторче и со раце и со нозе прета, дури и во спиење
Супер си напредува малото, немаш потреба за грижа. Знам дека некои доктори може од ум да ве извадат со реакциите, ама тоа е. Инаку, во просек треба 600-800 г месечно да се поправа ако е на мајчино млеко, а на ад млеко и повеќе, што не е баш пожелно. Ама може да оди и во должина повеќе, значи индивидуално е кај секое бебенце. Ако е мирно, весело и убаво си спие, немаш причина за грижа
Скоро 5 месеци и едното бебе тежи 5 800 долго 60 см, другото 6 900 долго 61см. Едното се роди 2 700 а од болница излеговме со 2 500, другото се роди 2 500, а дома дојдовме со 2 130гр а долги бевме 46 и 47 цм.
ние вцера се меревме и имаме 10,500 кг на 1 година и 5 дена а родилна ни беше 3870 мислам дека е таман али е извишена доста