Мерен денес уШте имаме до 3месеца 5180 56цм прв пат мерен во должина. Сите рефлекси супер, само требаше појако со тоа "чеканчето" да го треснат +900 гр за 3+ недели Бумбар мајкин лош
Стапалцето го фаќа со прст кај прстите и ако ги свитка (како мајмун) добро се развива мозокот. Не е ова за ортопед Му верувам знае што прави. Може и гледа и друго, не знам.
Моево се роди 2450 грама. Од болница излеговме со 2490. На еден месец имаше 3400, а еве денес два месеци и има 3850. Не е малку? Докторката вика во ред е, ама да појдам пак за две недели да видиме како ќе напредува. Инаку имам млеко, си цица. Многу сум загрижена.
Не е малку 450 грама за месец. Над 400 се смета дека е во ред, некпи педијатри толерираат и над 300. Не се грижи, не сите деца качуваат по 1 кг месечно. Нека е живо и здраво бебе, според мене и толку е доволно и не би се грижела. Ете мерете сњ за две недели пак за секој случај ама ако бебе е митнп, спие, не плаче и после цицањеи полни пелени значи си е сито и напредокот е ок.
Dvojakov vi e maticen ili? Koj denovi Sum go slusala toj dvonakov od porano ama ne znaev deka raboti... koj denovi e tamu i za sto e lekar konkretn0?
Не знам веќе што да мислам. Пред недела ипол ја меревме имаше 3800, ама од тогаш пролив и слузава столица има. Не нон стоп, еден ден има, еден не. Да не е од тоа си мислам. Еве денес два пати и зелено се искака. Кашла, кива, а нема ништо на плуќа, грло чисто. Инаку весела си е, не плаче.
А пелените мокри се? Зеленото не мора да значи ништо. И мојот некогаш има. Не е гладен ни настинат. Јас би ја мерела на една недела да видиш дали има промена. Првиот месец убаво напреднала. Мојот педијатар вели 600гр минимум месечно.
Последната недела само ви е проблем, тие 400г ги има качено првите 3 недели од 2риот месец, а последната недела само 50г. Според мене не е многу загрижувачки, но сепак обавезно носи ја на мерење пак за 1 недела. Кажи ми како ги менуваш градите при доење? Дали ја исцицува градата убаво до крај, или цица малку од едната, па малку од другата? Знаеш задното млеко е помасно и со тоа и покалорично и од него зависи напредокот на бебето.
Линекс капки и нистатин давав една недела и еве пак од време на време е течна столицата и има слуз. Да, мокри се нон стоп. Се кака на секое цицање, а сабајлево не беше. Откако ја нацицав се искака. Па да, дотогаш убаво си беше напредната. Ја мерев на денот кога фати пролив и од тогаш не е напредната многу. Може од проливот да е? Да ти кажам не ги менувам градите при доење бидејќи цица максимум 10 мин а некогаш и помалку, па после пак и давам на истата града за да ја исцица убаво. Освен во случаи кога цица подолго, тогаш ги менувам. Се нервирам што цица 5 мин и ако се разлути нема шанси да фати пак. Цуцла сака, цицка не. Па ако успеам некако да ја залажам ќе фати, инаку плаче писка.