Родилна 2450 грама, 48 цм Исписна 2490 гр. На 12 дена од раѓање 2750 гр. 1 месец 3400 гр, 52 цм 2 месеци 3850 гр, 54 цм 3 месеци 4550 гр, 60 цм И мојава е манекенка на мама.
Срцка бе, баш манекенка Синчево скоро толкаво ми е родено, замисли толкаво новороденче колку неа сега
Нашава матична ми рече во 5ти - 6ти ако напреднува по 100г неделно е супер (ние се водевме дали треба дохрана) потоа и по 200-300г да качува е одлично.. Оти??
Во тие месеци стагнираат малку со килажата т.е не качуваат веќе по кило месечно. На интернет најдов еден податок дека било нормално да се качува 50-80гр неделно. Мојата качува по некој си 200-250гр месечно. Битно е крвната слика да е добра
Rodilna 2850, ispisna 2700. Na 2 ipol meseci bucka imase 5900. Doktorkata pocna duri da se rasprava so mene na 5 meseci tarebalo da tezi tolku,samo na doenje e si saka da jade ja prasav da ne treba na diets da ja stavam pa vika taka nekako nema da I davas cesto I na pola da ja trgam od cice pa place kako tepana da e.
Немој случајно да го ставаш бебе на диета. Каква баналност ти кажала педијатарката јас би ја напраила лом. Башка доено бебе неможе да е дебело. Ако ти е за споредба еве ќе ти кажам мојот се роди 3330кг исписна 3020кг. На 6мес имаше 9кг. Цицаше кога сака и колку сака. Никогаш не скратив подој нит па сум го тргнала на сред цицање никогаш! Мајчиното млекк е побрзо сварливо за разлика од АД па така да бебе може да цица и на 1ч. Нема сигурно којзнае колку да цица ама ќе поцица. Давај да цица кога сака и колку сака. После 6+ почнуваат да намалуваат во качување на кг , а после 9-10мес па и стагнираат. Давај на дете нека цица колку сака и кога сака, а после кога ќе почнете со дохрана нека си јаде колку сака. Ќе има после активности нема да лежи само па ќе си троши калории. Па ја да и отидев кај твојава со млево кога беше бебе....ќе ми кажеше сигурно на строг пост да го стаам Немој мајка бебе толку мало да тргаш од града греотка е нека цица бре колку сака. Ќе го направиш нервозно бебе и стрес му правиш.
* 19 март (29+4 недела) - РТ: 1310гр. * 4 април (после интензивна - на неонатологија): 1280гр. * 4 мај (доаѓање домче): 1770гр. * 18 мај: 2360гр. * 19 јуни (3 месеца од раѓање, ~3 недели корегирана возраст): 3330гр.