Абе цуца моја на 9м има 9100гр, 74цм. За еден месец од 8м до 9м качила само 300гр. Ок ли е тоа??? Инаку дури пред недела време почна да станува поактивна, што мислам дека е ок ако не качува многу, но незнам како оди сега , колку гр во просек???
Супер си е MeU. Сметај ја и должината. Нема просек ни правила за добивање на тежина кај бебињата, посебно после првите три месеци, за кои сепак важи некое правило. Се додека одите кон триплирање на родилната тежина до годинка (освен ако не е бебето родено над 4 кг), супер сте
од кога почнуваат да ги мерат бебињата во должина, ние сме 3 месеци и една недела и уште не немат измерно. Незнам на бебенце кој број алишта да му купам.
Loki побарај си да ти го измерат, јас кога не ми го мерат си барам , а и на вакцина на 3 мес треба да го мерат бар кај нас така беше... демек нешто како систематски имале...
Ова е кривата за раст на новороденчиња од нашата здраствена книшка. Значи едната е за дијаметар на главчето, другата за висина а третата за килажа. Ајде мамички кажете како напредува вашето во однос на овдешните стандарди.
денес полниме 4 месеци и тешки сме 7,500 ептен е буцка а само на цицање сме ,сестрата немаше време да ја измери ,ама гледам дека и во висина сме доста отидени.
поздрав до сите мајки да ве прашам , моето дете до 5.5 месец одеше многу добро додека беше само на доење беше 7 450 со 70цм а сега сме на 7 месец и за 1.5 месеци само 200гр има повеќе , али во меѓувреме имаме забче и имаше многу температура до 39.4 , на сите анализи кажува дека е све во ред али не качува на килажа и ако сега сме и ка кашички и почна да јаде добро, ако имаше некој ваков проблем да ми кажува, поздрав и се најубаво
Машала Пепитке и ние сме 7,500 на 4 месеци и една недела, да немаше пролив две недели може и повеќе ќе напредуваше И 65цм сме високи Пробав да го дохранувам но со приливот уште полошо беше Сега фала богу добар е ама ќе почекам, од 5_6 ќе пробам пак
ние имаме 3 недели и за овој период сме напреднале 700грама, и 3цм во должина. Само во последно време многу чудно ми цица- на почетокот подојот ни траеше 20 мин. а сега 10мин. и се трга! Се прашувам дали доволно цица и да не почне да стагнира со напредувањето ? Колку време - минутажа цицаат вашите бебиња?
Nevesta... Не ни погледнувам на саат колку сака толку си цица само нека напредува Мене ме плаши ако 2часа не побара да цица
јас гледам на саат уште од самиот почеток, нели наводно првите 5мин млекото било како водичка, е наредните 15 мин.млекото било мрсничко и најхранливо, и наводно на едната града да се остави да цица максимум 20мин.па после да се понуди другата града од која максимум треба да цица 10мин. ! И ја затоа се со саатот до мене сум и мерам. А инаку зашто би се загрижила ако не се разбуди за 2ч. па мојата и денски си спие по 2,5 а ноќе 3-4 саати, некад се дешава 5саати- и ова се ја ја зимам од сон и одма на цицка да цица, без да се разбуди сама.
Na 4 meseci i 4 dena 6,300 a dolgi sme 60sm.Mnogu bevme palavi i ritkavme denes, sestrata edvaj ne izmeri