Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напредување во висина и тежина (од 0-1 год.)

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 17 септември 2011.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Мајка не сте за дохрана. Супер е бебето. Нормално дека нема да сака кога не е гладно. Нормално да плаче, бебе е . Сака на града бидејќи сака топлина, да се гушка.

На Lolipop23, Coco31 и katerina.femina им се допаѓа ова.
  2. Teja26

Teja26 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2018
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    595
    Здраво мајки, моето бебе е 9 месеци и има 9.400г на ад сме и на каши.. Да не е малку според возраста?

3. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    Не е малку, супер сте, дури над просекот сте, уживај.
    Screenshot_20190723-222056_Chrome.jpg

На Teja26 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Deneska se vagavme 7 meseci uste 4 dena 8.200 kg da ne e malku??

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Штом повраќа значи не му треба адаптирано ич! Тоа е доказ дека желудничето му е преполно. Ич да не се секираш, дури и да цица на една града на еден подој е исто добра тактика.
    Какањето (или поточно некакањето) по теорија до две недели е нормално за бебе што е само доено. Но веројатно има мака. Пробајте со масажи и вежбички со нозете. И јас ја имав истата мака, 2-3 пати морав да ставам микро клизма. После третиот месец се среди столицата, почна редовно да кака.

На katerina.femina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кој тоа педијатар ти рекол дохрана со 900 г напредок месечно жити се? Колку треба да качува според неа 2-3кг месечно за биде таман???
    Извини ама се револтирам кога ќе слушнам вакви совети од луѓе кои треба да бидат подршка број еден за доење!
    Не ти е гладно бебето мајка, напредокот му е и повеќе од одличен, ако има мокри пелени редовно нема потреба од никаква грижа, продолжете како и досега и се ќе биде супер. ;)

На Annath, lackygirl, Someday и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    Ти кажале и погоре, од дохрана нема потреба, бебето супер си напредува. Ама немојте, ве молам, немојте да брцате топломери и слични чуда во газето. Бебе што е на доење нормално е да не се кака и по десет дена. Ако има мака и сака да се искака, а не може, со масажа на стомачето и вежбички со нозете ќе му помогнете, а ти ќе јадеш сливи, и свежи и компот, сок од кајсии домашен исто така многу помага. Ако ништо не помогне, имате опција микроклизма од аптека што е сто пати подобра опција од брцање топломер во газе. Не дај Боже да се скрши врвот од топломерот, што ќе правите?

Не, таман е, а според табелата погоре и над просекот е. Не замарајте се со тежина се додека се здрави, активни и редовно полнат пелени.

На aceee99 и duffi им се допаѓа ова.
  8. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    16
    Мокри пелени има. На саат ипол и менувам тешка пелена. Мокрачата и е светложолта бледа. Многу често се грчи и прднува. Многу прди. Ја кревам да ждригне после секое цицање,успешно. Многу е жива и активна. Мрда со рачиња и ноџиња и се смее. Ама често и заплакува. Затоа ми рече докторката дека е гладна. Дека плаче и дека немаше какано 11 дена. Мислам дека не е предуслов тоа. Имам околу мене неколку мајки и дури има бебиња што се со помала тежина од неа а се поголеми...и не ги советуваат за дохрана.

9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Доенчиња не какаат бидејќи мајчиното млеко го искоритуваат целосно за нивните потреби во организмот. Показател на најадено бебе е мочкани пелени. Вие сте супер.
    Ако има мака со мешето што е и нормално за тој период Анат ти посочи како.

На katerina.femina, Lolipop23 и Annath им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    Штом на саат и пол менуваш пелена, детето супер си напредува. Ете, жива и активна е, одлично, па нормално е и да заплакува, бебе е. Ако не плаче, чудно би било. Ти пиша @duffi мајчиното млеко максимално се искористува и затоа не кака бебе. А кога има запек, се приметува и тоа како. Башка уште сте во фазата на грчеви, особено околу два, два и пол месеци се најсилните грчеви. Со ад млекото не правиш услуга воопшто. Да ти речам да го смениш педијатарот - најлесно е, ама ако се сомневаш во нејзините совети, побарај барем второ мислење.

На katerina.femina, duffi и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Тргнав да пишувам, ама Анатх и Дафи ти кажа се. (fingers)

На Annath, katerina.femina и duffi им се допаѓа ова.
  12. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    16
    Педијатарот ми е супер ама месецов е на одмор. А докторкава и е замена. Немаше да ја однесам ама се загрижив ради некакањето. Од 1ви си доаѓа нашата и обавезно ќе ја носам. До тогаш ќе си терам како до сега. Не и давам дохрана. Па ќе видиме она што ќе рече. Фала ви многу на мислењата. Многу ми олеснавте ;).

На Lolipop23, duffi и Annath им се допаѓа ова.
  13. Melek2018.

Melek2018. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    1.355
    Ова некоја апликација што рачунаш?

14. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    Веб страна. Има повеќе калкулатори, за тежина по возраст, висина по возраст, однос тежина-висина.. според графи и стандарди на СЗО.
    https://www.infantchart.com/

На hristinan12 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    43.794
    Родена 3кг и 400, 51 см

На полна годинка, 10кг, 78 см.

Горда мама ❤

Толку од нас во темава.

На lackygirl, duffi, Happyinlove и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Денес бевме на контрола,ја примивме втората вакцина.Матичната ми е на одмор,ја гледаше една млада докторка.Измерена тежина 6,600 кг на 4 месеци и една недела.Минатиот пат беше 5,600 на 11.06.Ми вика не ти напредува баш.Матичната знам за првите прегледи рече супер е,по 1,5 кг качуваше,сега мислам дека е нормално да почне да намалува.Кога и кажав на оваа па ок е де уствари вика,добра е(facepalm)Јас секако се мислев да пробам со некоја дохрана-Аптамил на пр. во комбинација со доење,пошто ме викаат од работа овој месец,по некои си 4 саати ќе сум отсутна.Инаку според мое мислење,не гледам знаци дека е гладна бебка,си спие супер,мирна е,не плаче,си кака нормално после цицање,си ждрига,бљуцка и тн.Може последните неколку дена ми е малце позахтевна за цицање и ми бара почесто,па се тегне од града,дали поради жешкото или е некој скок не знам.Докторката преска ми вика ако сакам да пробам со Аптамил да почекам една недела,да немало реакција од вакцината:?:На работа пожелно е оваа недела до крај да тргнам,ќе одам околу 2 недели додека колешката е на одмор, после пак ќе сум дома.Се мислам како да се искомбинирам.Дали реално има потреба од Аптамил плус,или да почекам!?:emo::?:

Последна измена: 29 јули 2019
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    Детето си е супер, нема потреба од дохрана, ниту кога нема да си дома, измолзи се, остави млеко колку за едно пиење, доволно ќе биде ако си отсустна 4 часа.

На Lolipop23 и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  18. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Да,така и јас мислам ќе е најдобро:nod:Фала ти:f:

19. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Родилна :3100гр
    3месеци: 6000гр:)
    2 месеци со дохрана и 1 месец без. Сега само доење:dance:

На FreeMind, Lolipop23, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    97
    Roden: 4060gr 52 cm
    4 mes: 7600gr 66 cm :)

На FreeMind, Lolipop23, Chanell* и 6 други им се допаѓа ова.