@stevemila мојот на 13 ти е И да почнете порано не е страшно,од 4 месеци ќе почнете со дохрана,ама колку ќе има ефект незз.Моето првото повраќаше така и со дохрана кога почнавме и после јадење повраќаше Отприлика крај 8 месеци се стабилизира. А за млека стварно незз кое да пробаш двете ми се само на доење. Ќе ја тагнам @Andrejaaaaaa мислам и неа ја читав исто има проблем со малото со повраќање.Може ќе пише некој совет
Да @stevemila истиот случај е и кај нас. Тука негде сме и ние со термин, 7ми е мојот. Од раѓање си повраќа. Еве 3++ сме уште си трае. За напредокот исто, послабо напредува, е сега јас незнам дали е до повраќањето или едноставно така си напредува детето, зашто нели не се сите исти. Има послаби, има подебелки деца. Неможе сите да бидат по калап. Не дека ми е сеедно коа ќе прочитам некое напреднало кило ипол а моето само 500гр на пример, ама на крајот најбитно е да е здрав. Првиот месец си напредна 1100 гр, после околу, 500,600 по месец. На кривата за раст според тоа колку е роден е во нормална граница. Сега е 3++, пред една недела беше 5500 гр, 64см. Во врска со повраќањето, дека сеуште повраќа неможам мн мн да те советувам, но можам да ти кажам дека приметив дека повеќе повраќа ако го ставам почесто да цица. На некој си 2,3 часа кај нас е идеалано. И тогаш повраќа, но мн помалку. Само бљуцка да речеме. Повраќањето во млазови го нема. Така да гледај не го форсирај мн со цицање, и ја праев така нели за повеќе да напредува по некоја логика, но мислам дека контра ефект правев.
Роден - 2520 гр, 47см. Испишан - 2400гр. 2 недели - 2820гр. 1 месец - 4кг, 51см 2 месеци - 5500гр. 3месеци - 7кг 4 месеци - 8 200гр. 5 месеци 8кг.
Родена3490гр. 50см Испишана 3280гр 1 месец 4290гр 56см 2месеци и 4 дена 5660гр 3месеца и 2 дена 6410гр 4месеца и 1 недела 7360гр 5 месеци 7710гр и пол 68см 6 месец 8210гр 7месеци 8480гр 8 месец 8670гр Знае дека мама не смее да дига потешко од 5кг , па не сака да качува многу.
@Naatashka123 после кашичка наместо да жригне повраќаше Иначе заради истото почнавме со него со кашички на 4+.
И јас така мислев ама читајки ги мислењата се предомислувам. А дали кај тебе се случува некој ден мн малку да поврати и таман да се израдуваш и другиот да си надокнади? Е кај мене се дешава и неможам да го најдам тригерот зошто, изгледа треба да запишувам што јадам.
Одкај 5 месеци со вкусови барем ќе почнам си велам по некоја лажичка Хахахах даа еве баш од вчера од ручек нема повратено и сум ептен радосна Ама утре затоа ќе си надокнади и јас незнам зошто .. се исто е.
Роден 2970гр, 49цм Испишан 2750гр 10 дена 2850гр 1 месец 3450гр, 53цм 1+++ 4200гр, 58цм 2++ 5400гр, 61цм
Здр мамички. Ние сме 4+++.Почнавме со кашички, си јаде, ждригнува А од хип млекото, на адаптирано сме еден период повраќаше мн, дури и низ нос. (2-3м.)Се плашев, ама др вика алчно е, и напредува супер си е. Е сега чат пат од млекото ждригне и повраќа малку, едно подруго. Инаку супер сме. Нека се здрави и живи, големи да растат.
Не го сменивме млекото, си продолживме со хип комбиотик. А кашички речиси 1 месец давам. Си јаде се.,засега Давам постепено, не го форсира многу. Сите намирници не се испробани. Постепено.
Од петти месец изгледа послабо напредуваат посебно кога се на ексклузивно доење, ни моето нема качено повеќе од 500 гр овој месец, но ќе почнеме со кашички веќе па може ќе се подобриме
Моето не покачи воопшто, ослабна 200-300гр. ама тоа го препишувам на стомачниот вирус. Ама не почнувам со кашички јас пред 6 месеци, секако има вишок кг. Педијатар вика има кила што треба да ги има на година, според родилната тежина. Твоето колку има? Некој ден се разлика нашите.
Да најверојтно е од вирусот. Нашите се недела дена разлика. Денес го меревме 7670гр. Овој месец сме само на доење претходно му давав мала дохрана пошто од почеток така почнавме ама сам се одби од шише. Цица некогаш на сат некогаш на четири сати ама е доста активен , не ме чуди што не качил многу
Ако е се друго супер, килата се таман за возраста. Сепак како ќе кажи педијатар и сами како ќе одлучиме така. Мене двајца педијатри ми кажаа после 6 месеци со дохрана.
Родена: 3660 - 51 цм Испишана: 3460 1 месец: 4200 - 53,5 цм 2 месеци: 5900 - 58,5 цм 3 месеци: 6950 - 63 цм 4 месеци: 7700 - 66 цм 5 месеци и 2 недели: 8700 7 месеци и 3 недели: 9370 - 73,5 цм