Родена 3500 гр/ 49 см Испишана 3320 гр 1 месец 4840 гр / 56 см Малце сме претерале ние со цицање, па не искараа дека многу ставила, па ни удрија и рестрикции во подои
За еден месец ставила 1.520кг? Тоа е одлично и не е за кратење на подои во никој случај. Ако е лакомо и пие повеќе, само ќе го поврати вишокот после доење. А и не се кратат ни подои ни млеко за толкаво бебе кое е на доење. Нудиш и даваш кога сака, проблем е ако слабо напредува, обратно не е проблем.
Што да речам сите терсене, ние наопаку! Три педијатри за овој месец ме советуваа да зголемам растојание на подои, а она и дење и ноќе на 2 саати пушта аларм
Немој да правиш рестрикции, ќе си стагнира само потаму. Првото до кај 8 месеци ставаше така многу килажа, стигна до 12 кг. и после остана неколку месеци на истата ко почна да е поактивен. И мене ме караа ама му давав колку сака, еве го сега и слабичок е за годините. Се прави рестрикции на АД ко ќе се, на доено бебе не. Плус 2 саати за мајчино млеко се таман, побрзо се вари.
Ако е бебе само на доење нема рестрикции. Бебе цица кога сака и колку сака и од доење не може да има предиспозиции понатака за прекумерна тежина. Мојата 1,5кг качи од родилната, ми рекоа супер е чим е од доење и не намалив, сама си намали после месец ипол негде. Немаме мерка кога колку цица па да тргнеме подој пошто знаеме дека доволно цицала. Ќе видиш ќе почне само да си намалува.
Како што ти кажаа и другите и јас да те поддржам да не кратиш подои. Да даваш АД е друго ама само на доење нека цица кога и колку сака. И мојата третиот месец качи 1600 па никој ништо не ми рече. И доста качуваше до 6ти месец после почна да качува доста послабо. Дој си и уживај. Да се дополнам детето комплет ти пораснало види и колку е издолжено што е уште една потврда дека не треба да кратиш ништо
Благодарам на сите за советите, стварно некако ме изместија. Ајде ќе видиме како ќе тера до следната контрола
Никако кратење,ние бефме на ад и си бараше на два саати,педијатрите ми се запнаја да сме издржеле на 3 и пробавме секако тој 1 час беше нервозен и плачлив многу и на крај не можеше да се покака и искака само едно топче темно зелено тоа значи му била малку храна за тој ден. Од тогаш му давав и на саат и пол ако побараше. Како растеше сам си ги регулира и стигнавме до 3ч.
Kolku saka i koga saka,kje dojde vreme kje ja molis da jade i kje se nerviras.mojata prviot mesec kaci 1470 gr,sledniot skoro 1000 ostaj go deteto kako si saka i mene me karaa mojata cicase na sekoi 15 min
Роден: 3550г, 51см Испуштен: 3330г, 51см 1 месец: 3240г, 54см 2 месец: 3580, 57см 3 месец: 4240г, 59.5см 4 месец: 4970г, 61см 5 месец: 6160г, 64см 6 месец: 7380г, 68см 7 месец: 8500г, 70см 8 месец: 9120г, 74см 9 месец: 10200г, 79см 10 месец: 10910г, 81см 11 месец: 11230г, 84.5см
Zdr, moze li nekoja od vas da mi ja prati taa tabelata za napreduvanje vo tezina i visina Blagodaram odnapred