Напредување во висина и тежина (од 0-1 год.)

Discussion in 'Бебе' started by koritsaki, Sep 17, 2011.

1. Mravce

Mravce Популарен член

Мислам имам пишано, поодамна кај мене големиот баш истиот период имаше качено само 100 грама, јас се испозвадив од памет, но матичната ми кажа дека не е ништо страшно, еве го сега дечко од 10.5 години, мислам дека секоја мајка си го знае детето и ќе приметиш ако е гладно, но штом полни пелени мислам дека џабе се нервираш, слушај си ја матичната, штом ти вика дека е ок не се замарај, мене на ортопед во мајчин сега ме извадија од памет, крива и била главата да сум ја масирала нз како, одам кај матичната ми вика врска нема, ја однесов приватно ми викаат супер е

Bella_Stella likes this.
  2. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Извини што ќе ти се умешам неповикана у муабетов ама мали мој исто беше вака последно убаво ми качи на килажа до 4500 гр (ситен се роди) после тоа едвај по 200-300 грама месечно.. Ако качеше пола кило месечно радости беа. А за многу брзо време ја дуплираше родилната на неполни 2 месеци се роди 2350 на 2 месеци имаше 4500 гр . Од тогаш наваму едвај .. На 14ти ќе прави 9 месеци има 7500 гр ама добар е весел си јаде полни пелени педијатарот не е загрижен. Секако побарај си и друго мислење меѓутоа мој совет ти е да не се грижиш се додека е се во ред не се грижи :)

Bella_Stella likes this.
  3. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Родена 2400 48цм
    Испис 2240
    За три дена 2150

1 месец 3300г
    2 и една недела 4200
    3 месеца 5000 59цм
    4 месеца 5700

Таман ќе почне да напредува се разболува, еднаш бронхиолит сега бронхитис закачи.. битно се труди, расте Палчица моја :*::l:

4. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Da pisam i jas nepovika, samo da spodelam sopstveno iskustvo. Istiot period malata imase malku kaceno, vo Remedika mi kazaa da probam da isforsiram poveke doenje, i preku den i preku nok. Za preku nok mi rekoa da ne ja ostavam poveke od 3h bez da cica. Ona spanka bese od sekogas i veke vrzuvase poveke saati. Go pravev ova mozebi mesec ipol, imase razlika vo odnos na prethodno, kaci poveke.

Bella_Stella likes this.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Роден: 3400гр/51цм
    Испис: 3290гр
    1 месец: 4290гр/58цм
    Месец ипол: 4900гр
    2 месеци: 5430гр/63цм
    3+ месеци: 6910гр/67цм
    4 ипол месеци: 8350гр/71цм
    6 месеци: 9500гр/77цм
    9 месеци: 11кг/80цм
    10 месеци: 11650гр/82цм

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Фала ви на сите девојки. Ја споделив подоле кривата @0ли
    Мислам дека сѐ ни се собра. Скок, проблем со брадавиците и што ли не. Последно цицање ноќе веќе цела недела му е во 12-1 и следно во 7-8 сабајле. Си голта, убаво се слуша. Измеѓу не се буди и решив да го оставам, што очигледно е грешка.

Се консултирав со Наташа, фала за препораката. Рече дека се сомнева во ефективноста на доењето. Со силиконските е понеефективно вика. Ме праша зошто ги користам, ѝ објаснив. Праша да не е намалено млекото, викам не е дури моментално имам треска и температура од што сабајле ми беше преполна левата града. После анализа од нејзина страна на сите симптоми рече дека имам Мастит.
    Многу ми се собра, моментално се распаѓам, а знам дека морам да се приберам. Не мораше во ист ден и вакцина и мастит и проблем со напредок, ама тоа е.. Нејзин совет е да го средам Маститот и да ги тргнам силиконските и да вметнам еден ноќен подој. Ќе ја послушам. Маститот 24 часа рече со облоги и масажи да го третирам, ако не се намалува антибиотик.
    Добредојдени се сите ваши совети како сте се справиле вие со него.

Attached Files:

0ли and Hijabigurll like this.
  7. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Јас ги масирав градите дури како грутки ми беа многу ми помагаше туш ќе се истуширав со топла вода се отпуштаа каналите и се молзев зашто мојот не фаќаше града ниту со силиконски. Па веднаш после туширање ќе се измасирав убаво и се молзев исто ставав и ладни облоги . Кај вас подруг е случајот си цица чим гледаш дека убаво си тече млекце одма на града стави го,ви посакувам среќа и што побрзо да си го решите проблемот :)

Mother of 2boys and Bella_Stella like this.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

@Bella_Stella Најпрвин, смири се, иако тоа е најтешко сега.
    Но! Имај на ум дека решение постои и ќе се среди сево ова, ќе помине иако сега се распаѓаш.

Послушај ја Наташа, мене нејзините совети ме спасија со првото.
    Со плус еден ноќен подој ќе се подобри ситуацијата.

Ќе биде добро :hug:

Bella_Stella likes this.
  9. Bella_Stella

:hug:

0ли likes this.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Читни тука и тука, има совети.

Last edited: Aug 11, 2023
    Bella_Stella likes this.
  11. Panovic

Panovic Истакнат член

@Bella_Stella баш ми е мило што си ја контактирала Наташа, знаев дека ќе те смири и ќе пронајдете некое решение :inlove:

Bella_Stella likes this.
  12. Bella_Stella

Фала за сугестијата. :hug:

Panovic likes this.
  13. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

2 месеци 5300g

Alishan30, Bebence29 and 0ли like this.
  14. snowqueen

snowqueen Истакнат член

6 месец: 7770гр 68cm

Bebence29 likes this.
  15. NNK19

NNK19 Популарен член

Неполни 7м
    7400гр 70,5см

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Батко мој се роди 2800, излезе 2600. На 7ипол месеци има 7410, за 1м качено 210 грама. А јаде убаво, 3 оброка, си цица, дури сега и навечер повеќе цица, се буди ко ништо 3-4 пати, цицнува и спие. Спие убаво, мочкани пелени има, не толку како претходно пошто се поти ама има, кафани исто. 200гр за 1м од блиски кои ми значи нивното мислење имам совет, топ е, реално јас и го гледам дека е топ, струиче е. Не застанува, се качува, скока, прета, се врти се превртува, игра, лази, се исправа да стои... Де дајте ум, како да го угојам малку.

Маја Т likes this.
  17. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Zasto da go gojis majka? Ne e voopsto losa kilaza ova. Zasto da go teras deteto protiv negoviot metabolizam i ritam? Debelko dete ne e zdravo dete. Znam deka tebe ti e se ova jasno, jas totalno te razbiram, mojata se rodi 2300, na godina bese 8600, jas prepuknav da ja vidam pobucka ama so sila ne odi i se pomiriv.
    :D

18. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

3 m i 13 dena 7500 i 69cm

19. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Мајки, може ли совет.
    Сличен проблем како @Bella_Stella имам.
    За месец дена имаме качено помалку од 250г.
    Препорака на доктор е вметнување на вкусови и позачестено доење. До сега му давав на отприлика 2-2.5 часа, некогаш и порано. Не знам што почесто од ова кога ме исцицува до крај и треба време да ми се наполнат градите.
    4ипол месеци сме и веќе не го осеќам струењето од надојдување на млеко, ама во 90% од случаевите кога силно ја притискам градата со двете раце, прска млеко. И лева и десна. Според тоа се водев дека имам доволно за него, ама вагата друго кажува.

Кака секој ден, нервозен е што мислев дека е од четврти скок, ама може и од глад.
    Што би правеле на мое место? Од кај да знам дали имам доволно млеко? Молзам по 30мл...
    Шише не фаќа за жива глава, имам старо молзено, пробав да давам ама не знае да цуца.

Bella_Stella likes this.
  20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Истиот проблем го имаме и ние, пишував. Нас па педијатарот ни рече да се доиме на подолги интервали, бебе цицаше на 1.5 час некогаш почесто, никаков ред.
    Со пробување цврста храна рече да почнеме на 5+++, но јас почнав точно на 5 месеци. По некоја лажица, за да може на 6 да има еден оброк. Со тоа што бебе уште од 4 и нешто месеци пројавува интерес за храна, кога јадеме ние шлапка со устата и не гледа во уста. Искрено, не можев да ризикувам и чекам уште еден месец.
    Мајчино имам замрзнато, пробав пак сега со шише нејќе никако. Па почнав да му ставам сега во цврстата храна. Кога ќе заврши млекото, во зависност од неговиот напредок овој месец може ќе земам и АД за во кашите. Кога молзам со рачна(електричната ја дадов веќе) не искача млеко повеќе од 10 мл, а и немам кога да молзам како што викаш треба време меѓу подои да се наполнат градите. Иначе мене ми тече млеко од гради, маичките ми се мократ ако дојде време за цицање, или кога бебе цица од едната града. Но еве резултатот на вагата не е како што треба. Земи Лактил ако не ги пиеш за зголемување на лактација.

DaisyDoo likes this.