Напредување во висина и тежина (од 0-1 год.)

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 17 септември 2011.

1. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    220
    Rodilna 3500
    Dali e vo red za 2 meseci samo 300gr da ima kaceno?

Прикачени фајлови:

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.737
    Допаѓања:
    11.045
    После 6 месеци веќе по 300-400 грама качуваат.

3. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.458
    Допаѓања:
    2.526
    Мене беба од 7ми до 10ти само пола кило ми имаше накачено. Нормално е да не е драстично ко на почетокот.

4. plavata212

plavata212 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    568
    :)
    Денес на здраво во државна не измерија поголеми 3225гр. Која вага е точна која грешна кузнај.

Советот од јатрвата беше добиен. Докторите викат дека таман си тераме.

Во однос на минутите цицање од града, и на приватно и на државно ми рекоа дека таман биле по 10мин од града. Млекото ваљда ми надојде оти денес сме нацицани и плус доволно молзам за да има мое и од шише ако треба. Почнаа градите сами да ми течат.

Сакам да останиме ексклузивно на мајчино млеко, па ако имате совети добредојдени се. :)

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    6.190
    Да не гледаш на саат кога доиш е мој најдобронамерен совет, да си го гледаш бебето и да оставиш тоа да диктира темпо :).
    Зошто да се мачиш со пумпа и шишиња ако сака бебето да цица остај го, на почеток по 40 минути подој во просек ми е биден и со двете деца.

На naturally и plavata212 им се допаѓа ова.
  6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.737
    Допаѓања:
    11.045
    Никогаш не ми цицала 40 минути. 15 макс и тоа еден подој една града. Бебе на града цело време, тргни ад и ќе се префрлите на мајчино.

На plavata212 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.458
    Допаѓања:
    2.526
    Репер тие 10 минутки не се, зошто секое бебе е различно. Мојава на пример ми спиеше на цицка по цели вечери, преку ден по саат време цицаше... Ама ние имавме жолтица, па можеби скоро 2м.
    Убави совети ти даваат, а и одличен ти е мајчиниот инстинкт. (fingers) Само лабаво и све по ред ќе бидне.
    Единствен совет кој можам да ти го дополнам, и тоа да си го ставиш во календар, дека околу 3м има ,,криза" со млекце.

На plavata212 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    280
    Исто и мојава спиеше на града пола од времето цицаше а другата половина како цуцла и бев и ќе затераше до саат време и се љутеше ако ја тргнам. Дури кога направи 2 месеци почна да се нацицува за 15 мин ако и е само од глад ама ако сака да се успие пак знае да тера 40 мин онака полека.

За кризата со млекце на 3м - тоа кај сите ли е? има ли нешто да правам за да не е критично?

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    483
    Јас ја фатив кризата, не е страшно иако така ќе делува, само си бара цицање од двете гради (иако до претходно бевме на една града) и јас тој период пиев и лактил и лактамикс за да надоаѓа повеќе млеко. 10тина дена ни траеше :)

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    483
    Ај кога сте го разврзале муабетот за цицање и време и сл. да прашам.

4ипол месеци сме, за 10 денс 5 месеца. Јас еве ќе признаам дека и после 5 месеца не знам кога е најадена, затоа што само 10% од времето се тргнува демек е завршена, другото време да е по нејзино ќе дреме на града и цел саат, и од што нормално си доаѓа млеко ќе се прејаде и ќе блуцка (искрено не верувам во муабетот дека бебе што цица не се прејадува). Ако пробам да ја тргнам кога јас сметам, обично тоа е по 10-15 мин зошто и ја приметувам дека веќе не е тоа активно цицање, вришти како да е на колење. А кога ќе ја вратам пак на моменти ја гледам дека голта, ама дтв мислам дека тоа е зошто стимулира и доаѓа млеко. Како да знам, што да правам?

11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    483
    Не обрнав внимание што тема е, така што ќе прашам во соодветна.

Игнорирајте ме тука, касно сум да избришам :D