денешни мерења 9кг650гр 66.5см. сега го премерив во сантими грешно изгледа ми го имат мерено 70тина см.
Заборавив да ви се пофалам, на 3месеци и 18дена тежиме 5700гр. за 20дена(од последното мерење) е поправена 480гр. Многу се израдував
Бебушка се роди 3800 гр., а од болница излеговме со 3600 гр. и 52 cm. Сега по еден месец има 4900 гр. Има качено околу една третина од родилната тежина, а мислам дека тука прочитав дека толку треба да е по првиот месец или нешто сум згрешила.
^До петиот месец треба да е дуплирана родилната а до годината триплирана, тоа се некои светски стандарди. Во првите 3 месеци треба да се поправаат по 800 грама до килограм месечно, после првите 3 месеци ако е само на мајчино млеко може и да стагнира малку во килажата а тие што се на ад млеко да продолжат со истото темпо. Моето синче на годината беше 10.200 а 86 см, со тежината ми беше испод просекот затоа што се роди 4.150 ни приближно не ја триплира родилната тежина а со висината беше над просекот.
Па не, нема податоци колку треба да качи во првиот месец, ама генерално се водат по тоа дека на 6 месеци треба да ја дуплира, а на година да ја зголеми за 3 пати својата тежина. Ама и тоа се некои ориентациони мерки, чисто колку да знаеш како бебето се движи во неговата возраст. Инаку, 1,3кгр е топ Маја, уживајте и не се замарај за табели
ние по еден месец од раѓањето имаме 4060 кг, а се родивме 3050 кг, а сме пораснале 1,5см, сега сме 51,5 см
Третиот месец го завршивме со 6100 денес на 3 месеци и една недела ја носев пак да ми ја измерат заради промена на млекото и сме 6170 значи некаде 10 грама дневно мислам дека сме одлични
Ние се родивме 3600 со 52 см. Дома дојдовме со 3350. После еден месец сме скоро 5 кг и 54 см. Јадеме само мајчино млеко, што со цицање, што со молзење, АД само еден оброк навечер како дохрана на цицање, а некогаш ни тој. Можно е од мајчино млеко да испадне гојазно бебе?? Вака не е големо, само има обравчиња, имаме качено за еден месец 1300 -1400!
ма супер сте бебето на комшиката е само на доење и е по буцкасто од моето кое е на ад а разлика се 10 дена
Добро е, свекрва ми ми кажа дека и мм првиот месец кога се родил толку качил, а никогаш не бил буцко, веројатно е на татко му
Педијатрите ништо не викаат за децата кои се на мајчино млеко, значи тие можат многу да варираат во килограмите, некогаш да качат 1кг и 500 гр, а следниот месец 500 гр или да стагнираат, додека децата на АД млеко се поправаат исто секој месец. Знам ако им однесеш дете со 9 килограми за 4 или 5 месеци, ако е на АД млеко ќе речат многу е намали исхрана, ако е на мајчино млеко нема ништо да кажат. Самото мајчино млеко викаат дека спречува гојазност и дебелина кај децата кои се хранети минимум до 6 месеци со доење. Еве моево се роди 3 кг и 500 гр и 55 см. Од болница излеговме 3 кг и 340 гр. Пред два дена кога бевме на вакцина го измерија 7 кг и 600 гр, а долг е 66,5 см. И докторката ништо не рече, само дека добро напредува. А кога наполни 3 месеци имаше точно 7 кг, што значи дека ја дуплирало тежината за 3 месеци, а нели треба да 6. Сега сме 3 ипол месеци, но и покрај тежината не е буцкаст, само има малку обравчиња, ама па затоа е долг дека јас и маж ми сме високи.
Читам и викам јас да пишам моево маже како напредува Се родивме 3 500 гр , 51см на 17.01. прво мерење на педијатар на 06 .02 4.100 гр и 53 см за неполни 20 дена 840 гр и 2 см , сега на 18.02. правиме месец и одиме на вакцина па ќе видиме до кај сме напреднале , вака детево не ми се чини дека е здебелено или гојазно дури имам чувство како да е полесен, боже мој може грешам , а исхраната му е 90 % АД млеко 10 % дојка.
Последното мерење беше на 3 месеци пред една недела и имавме 6400кг а долги 64 см што значи за еден месец имаме накацено 400г а пораснати 2 см
Денес од сабајле бевме на контрола (прв месец) и на вакцина , и сме напреднале од 3 260 кога искочивме од болница денес бевме 4 600 гр, од 51 см сега сме 55 см , супер сме ... растеме