Lele znaci stvarno ne mi se veruva kakvi soveti davaat denesnive pedijatri. 200g za 10 dena ne e malku so ogled na toa deka vo prvite 5-6 dena tezinata paga dodeka se vospostavi laktacijata. Sin mi prviot mesec kaci samo 400g, i mene me sovetuvaa za dohrana, no ne dadov. Naredniot mesec kaci 900g. Prodolzivme i uste sme samo na doenje. Koga sme veke vo temava, denes bevme na sovetuvaliste - 5 meseci i 2 dena: tezina 7050g, dolzina 69cm.
Во првите 14 дена треба да ја врати родилната тежина, а како што тера, бебево супер си напредува. Продолжи си со доење кога сака колку сака, нема потреба од дохрана.
@Lolipop23 @Annath ви благодарам.. Сега ми треба мслку поддршка оти одма ќе почнат другиве-дај му ад, гледаш што велат докторите И јас се чудам на денешните педијатри.. Таа што мене ми беше и нс првово синче ми е во пензија.. И е надвор од градов, па ја чекам да се врати и да ја викнам дома да го види.. Во неа имам безрезервна доверба..
Мислиш 59? па за висината и ок тежина има, не е многу долга.. тоа се гледа, да изгледа убаво, здраво. Не ги убедувам мајките да не даваат ад, но доколку нема потреба зашто да се дава... не сме сите иста генетика и сите скроз исто да ставаат во тежина. Еве имав можност и да го запознаам девојчето на @Kaetana кога имаше 7,8м кое изгледаше прекрасно, бутчиња, образи душа убава, а ете жив пример е дека не ставала килажа како по книга, беше ситна малечка (пониска), но воопшо не изгледаше слабо. Најбитно е она да не изгледа преслабо, да не плаче и да не е нервозна. Гладно бебе одма се приметува кога е гладно, не се проценува дирекно одма од тежината на бебето. А доколку приметиш и знаци дека бебето е гладно, да и дадеш ад Мојот е роден 4400 со 56цм висина. На 3м беше некаде 7кг со 67цм, месечно растеше по макс 3.5цм. А беше крофна бебе. Значи твојата со 59цм висина и 5430 е таман оди поназад разгледај и ке видиш дека со таа висина сите бебиња имаат слична тежина..
Да да 59 е сум се збунила И не ми изгледа ич слаба има бутчиња обравчиња,ама ке зачестам со подоите,инаку почна да си го цуца палецот па може и затоа не плаче не бара ама сеа штом ја видам да цуца прсте и го тргам и и давам цице,не давам никакви чаеви,а против ад сум за да не се научи со шише,и ако има мајката млеко зашто да дава вештачко,тоа е мое мислење,
Вади палчето да не и стане навика.. синчево еве го 2год сеуште го цица, незнам како ке се одвикне мене сладок ми беше и го оставав да си го цица и сега беља работа
Јас сум го цицала палецот до 6 год моите мака си мачеле со што не ми го мачкале,па сеа мајка ми вика што сме биле будали,детето тоа го чувствува како некоја сигурност,и сам ке си престане,ама еве дур е бебе можеме да делуваме после веќе навика станува
9 полни месеци Роден 2900гр. Моментална тежина 8580гр. Висина 72 цм За три месеци качил само 1 кг. Нормално е или ? Крвна слика хгб 117
Da go spodelam i jas naseto iskustvo, koe e slicno na tvoeto, isto i nie prviot mesec bemve malku kacile spored pedijatarot, i odma mi zapisa kakva marka adaptirano mleko da kupam. Ja spodeliv tezinata na bebeto za vozrast od mesec ipol i ovdeka nekoi iskusni majki mi ( @Annath @Kaetana i mnogu drugi... mi pisaa deka e normalno prviot mesec da kacuva pomalku, bidejki gubi na kilaza i dodeka se vospostavi ubavo laktacija, dodeka bebe ubavo nauci da cica, prvo da dadam sansa na doenjeto i deka do naredno merenje ke kaci bebeto dovolno kilaza. Pa nedadov vednas ad, (navistina kako neiskusnsa majka imav potreba od poddrska za doenje, bidejki pedijatarot bese kategoricen deka mora ad) , bebe zasega super napreduva i cica.
zdravo mamicki moeto bebule se rodi 2880 a od bolnica izlegovme 2760 problemot e toa so ne cica i na vestacko mleko sme pa kolku bi trebalo da naprednuvame na den dali ima nekoj vakvo iskustvo vi blagodaram
Дали е на мајчино или ад, треба минимално 30г дневно да става, првиот месец сеуште знаат да паѓаат во килажата особено првите денови. Инаку првите месеци, месечно по 700-1200гр е препорачливо да качуваат.
Добро утро мами. Да прашам ова со дуплирање на тежина како е. На полни пет или полни шест? Имајте убав ден
На полни пет според педијатрите на моите деца. Гледам дека кај повеќето им велат на полни 6. А во принцип бебињата ако убаво напредуваат, дуплираат родилна тежина уште во четвртиот месец, но секако со исклучоци, бидејќи не сите напредуваат со исто темпо.
Моето синче се роди 3600 кг 51 см, не пуштија од болница со 3380, на контролата на 15 дена 3750, а кај педијатар на 1 месец 4620 кг, само цица друго ништо не му давам освен д3 капките и еспумисан капки за грчевите
Се роди 2640 излеговме од болноца со 2470 сега има 4,5 месеци тежи 7100 мерен на редовна контрола на 30.05 Така да нема правила
Да се надоврзам на мојот пост.. Денес на контрола, 27 ден, 4400..сега докторкава вика супер е па има уште неколку денови до месец и датата на испис сигурно ќе биде повеќе од 200-300..се на се одлично