Напредува како по книга, просек 700-800г месечно. Плус сте дуплирале родилна тежина многу пред да наполни 6 месеци. Супер сте.
На 10 месеци, моево беше 8180 г. Должина не знам, не меревме, ама сигурно е пораснат некој см, оти бодињата за годинка му се точни. Со овој прогрес нема да ја триплира родилната тежина на година, освен ако за два месеци не се поправи 1100г. А тоа малку тешко би се случило.
Rodena 2.900g ispustena 2.770g, ja dupliravme kilazata na 5m a sega na 7m imame samo 6.500 g, na doenje sme i probuvanje vkusovi, slabo sakame da jademe
Синко е роден 3330кг и 52см. Исписна 3020кг. Вчера на 3 месеци и 14дена е 7190кг и 66/67см. Само на доење е.
Се роди 2700, исписна 2550 на 11 месеци и 5 дена имавме 8060 и 78 цм, слабички ама височки и многу пргави со моторче во газето па не неможеме да се поправиме
Majki kjerka mi se rodi 3060, ne ispustija so 2980 od bolnica..deneska ja nosevme da ja izmerat i nakacila na 3050..inaku imame 12 dena..da ne e malku ovaa tezina za tolku dena ili sto mislite?
скоро две недели се во прашање така да 70 гр се премалце цица или на ад е? мојата првите 4 недели накачи 1200 грама па сега види колкава е разликата да не си грешка нешто со бројките?
Првите две недели треба да ја врати родилната тежина. Што значи детето е ок, си напредува. Уште повеќе ќе напредува со тек на време, ако си цица кога сака колку сака. Што ви рекоа на лекар @Mistres ?
ако се смета дека напредокот првиот месец треба да е помегу 600 до 800 грама (за 4 недели) тогаш 70 грама се малце за две недели . е сега ако наредните две недели качи мн мн повеќе од првите две тогаш ок,ама предвреме неможе да се предвиди нели
Ама од исписната тежината е 70гр. Незнаеме дали е царски или природно породена и колки време седела во болница, значи овие 70 гр би биле за 9 дена да речеме. Дел од бебињата инаку продолжуваат да губат од родилната тежина и по излегувањето од болница за после да си надокнадат се, така што јас не сум одма да се воведе ад доколку мајката има млеко, но секако да се мери почесто за да се прати состојбата. Како што ми кажа мене педијатар, не качуваат рамномерно секој ден бебињата, може одеднаш да стават грамажа за еден ден. Моето за 2 дена качи 70 гр.мислев џин ќе стане но напредуваше како и останатите, нормално.
Па затоа првиот месец се следи состојбата, всушност уште во болница се гледа дали почнува да качува на килажа откако ќе го искака мекониумот. Додуша јас ова зборам за мене, дека царски породена и со двете, по пет дена бевме во болница, и двајцата уште таму почнаа да качуваат на тежина и беа скоро близу до родилната тежина кога не пуштија дома. Инаку, нема секој ден да качува исто, бидејќи и нема да цица и кака секој ден исто. Допрва мајката ќе добива поголема количина млеко, особено ако е прворотка, можеби и каналите не и се уште отворени. Инаку да, 70 г за две недели е малку, тоа за два-три дена е ок, ама како што реков, педијатарот ќе процени дали треба или не треба дохрана. Макар што сите педијатри кај нас одма велат дај ад млеко без да ги земат предвид сите параметри. Бебево е испуштено од болница со 2980г ако била мајката царски, тие 70 г се за седум дена ако е бебето 12 дена старо. Реално да, малку е, ама може да зголеми нагло понатака.
@Mistres majka spored mene 70gr za dve nedeli e malku.... Mojava za 2 nedeli kaci skoro 700gr, ne sakam da te frlam vo depresija moze posle kje si nadoknadi naednas. Imalo i takvi slucaevi... Sepak sledenje na bebeto i sekoja nedela na vaganje.
Ja dojam ama si cica koga saka i kolku saka, ja budam od spienje da cica i jas mislam deka e premalku za tolku vreme zatoaa sto redovno si cica i stolicata i e dobra..si kaka tri do cetiri pati polni peleni...dali e mozno da e do merenjeto ne znam zaradi toa sto bese od tie postarite vagi..ne sakam da stvaram panika i zaradi toa ve prasuvam..fala