Prvorotka sum i sum porodena carski..od carskiot plus edna nedela bevme vo bolnica kade ja doev i plus i davaa ad..koga ne ispustija si prodolzi da si cica pocesto..se izmolzuvam..ne e problenot vo mlekoto mislam zatoa sto imam i koga cica si fakja kako sto treba..
Ќе следиш како ќе се развива, ќе ја мериш почесто, може и вага да си купиш за дома, иако не мора. Јас мислам да продолжиш со доење, за една недела пак мери ја.
Втората ќерка ја мерев пред и после подој, за да знам колку точно исцицала. Доколку можеш позајми вага и интензивно следи.
Мојата керкичка е родена 2540, испуштени од болница 2470, на 1 месец 3760 сега сме буцки и со обравчиња Должина родена 47цм, на 1 месец 52цм.
Мојата бебушка РТ:2950 со 52цм а ИТ:2900 Денес ја меревме беба има 4150 за 4 дена правиме месец. Да напоменам сано на доење сме и педијатарот беше мн задоволен за тоа колку напреднала.
Супер.. Во првите 10 тина дена треба да се врати минимум родилната тежина,бидејќи период на адаптација, воспоставување лактација и некои бебушки гѕбат или стагнираат првите денови дома. Супер си напредува, продолжете така
Мамички пред 2 недели бевме на контрола малото за 2 недели има качено само 160грама а во првите 2 недели од раѓањето 400грама иначе имаме 1 месец и утре сне на контрола пак за да видиме дали качува на тежина а родено е 3050 испуштени сме од болница со 2900 а сега има 3460гр само ба цицање сме ид пто може да биде да не качува многу на килажа?
Мајче не сите доени бебиња качуваат по многу на тежина. И мојата ќерка не дуплираше на 6 месеци туку многу покасно иако беше само на доење Потребно е да качува барем 20г на ден, кај вас е исполнет овој услов. Следи пелените и дали има континуиран напредок на тежината, макар и 20 грама на ден. Доколку тоа е во ред значи добро е се.
Си полни некогаш по 5-6 пелени а некогаш 3-4 и многу мочка тешки се пелените иначе царски сум породена и имам млеко на 3-3и пол часа станува за цицање а некогаш и на помалце време ме исплаши педијатарот со тоа што ми рече дека за 2 недели е мн малце попраен
За нецел месец има накачено 560г што и не е така лошо. Синко точно на месецот имаше накачено само 440г. Вториот месец накачи 900г. Само на доење бевме. Сега во доење пишував, внимавај да ги исцицува градите до крај, првото млеко е помалку калорично, мора да цица подолго од едната града за да стигне до задното млеко, тоа млеко е богато со маснотии и од тоа млеко качуваат на тежина. Тогаш обично почнува споро да им тече па стануваат нервозни, ама инсистирај што подолго да е на едната града. И бројот на мокри пелени укажува на тоа дека супер си цица. Ајде ќе видите утре на контрола и ќе одлучиш што да правиш.
Секогаш при крајот на цицањето се нервира ама упорна сум го држам на цице со паузи цица хехе иначе кога е при крај ми заспива на града но правам компресии и мислам дека ја исцицува градата до крај пошто само од десна цица поретко од лева
Имаме точно две недели, деенс бевме на контрола, од болница заминавме со 3140грама, родени 3250, а денес го измерија 3435грама...педијатарот рече добро е ама така како да не баш најдобро... и сега не знам дали да се грижам или не :/
Мојов мајски бумбар (роден е во мај ) расти машала.. Сака поголемово брстче да го стаса На систематски вчера, 3полни месеци и 12дена 7.500гр и 66см
Имаме качено 250 гр. за 3 недели. Др. рече ок е, просек било од 20-30 да качуваат кај нас околу 25гр дневно доаѓа. Ама мене ми личи малку?
Mislam deka e malku. Toa ne e 25gr dnevno. Ako se 25gr togas e za 10 dena. Ama cim doktor vika ok e, verojatno e.