3 мес бевте? Сметај после 3 месец качуваат 600-800 гр неделно Педијатарот рекол ок е Штом смета дека не треба ад, послушај го Нас тој месец ни беше мн.лош скокот со нејадење. Педијатарот рече доенечка криза, сите на периоди имаат Да не ти е мисла, носи ја почесто на мерење. Може ќе почне да качува повеќе
После трети месец почнуваат помалку да качуваат на килажа. Мочка ли редовно, весело ли си е детето? Ако да, нема причина за грижа. Можеби сега така се погодило, наредната недела можеби повеќе ќе каче, не може секогаш исто да биде. На 6 месеци треба да ја дуплира, а на година триплира родилната тежина. Супер си е бебето. Едит: Ако секој месец качува по кило, колкаво ќе стане тоа бебе до година.
Си очекувала повеќе затоа што до сега повеќе кг добивала и сега ти се гледа малку. Следи ја ситуацијата, пак оди на мерење за недела,две, ама мислам нема потреба од ад. А и штом кажал педијатарот дека е ок, значи нема простор за паника.
Ок си е тежината и немаш потреба од Ад на своја рака да додаваш. Ако бебе има убава крвна слика, весело е, полни пелени тогаш океј е све. Не секое дете е по шаблон во качување килажа. До пред некоја година кога немаше ваква еуфорија со напредок колку треба да се качува, мајќите беа по раат и не се притресуваа за мањак некој грам. Башка сте во скок во развој овој месец и тоа најтешкиот скок во развој. Незначи дека ако некое бебе е дебелко и качува по 1200гр месечно дека е поздраво од она послабичкото и со минимално качена грамажа месечна. Килажата не е мерило за здравје. Килажата ви е супер и нека цица бебе колку сака, кога сака и каде сака. Само ќе направиш проблем на мешето доколку даваш повеќе отколку што бебе сака. Само со Ад додавање повеќе ќе го надуеш бебе и ќе и расипеш дигестивен систем. Ако е гладно ќе испие колку сака, но на своја рака да се дава плус за да се добие замислената тежина не е океј сепак. Педијатарот убаво ти кажал. Башка сега ќе почне и помалку да качува, после 6+ па уште помалце ќе качува и сето тоа е нормално.
Mojta kerkicka cetvrtiot mesec bese 6100 I imase kaceno za eden mesec samo 400 gr pedijatarot kaza super e a sega na poslednata kontrola 500 gr za 20 dena sekogas e razlicno samo na doenje sme
Malava moja e rodena 3190 grama. Od bolnica ne ispustia so 3080 grama, no prvite 4 dena doma dodeka se naviknime na cice se simnavme do 3010 grama. Deneska 1 mesec pravime i sme 3980 grama Na tolku mnogu povrakanje i bluckanje dnevno, odlicno sme kacile na gramaza...Samo na cice sme ...Ve guskame mamicki so mojata ubavica
ние нешто не добиваме на килажа, а свежи сме, жива е мрда пелени полниме..утре правиме еден месец Родена 3700, испуштени со 3450, на 18 ден прва контрола 3350, на 21 ден втора контрола 3500, и денес еден ден пред месецот 3670... Се трудам со доење и по потреба ад кога ја осекам дека е гладна...
Што ви кажа педијатарот т.е. што те советуваше? Нејќам да те плашам, но морам да ти напоменам дека, бебе за 14дена од раѓање најкасно треба да ја врати родилната тежина. За 1мес најмалце треба да качи 600гр ( за новороденче првите месеци е од 600гр па нагоре ). По она што го пишуваш за накачувањето на грамажа, твија беба воопшто не ја ни вратила родилната тежина и дури и помалце има од родилна тежина. Според тоа бебе мора да е на дохрана на АД. Мораш да се советуваш со Неонаталог/Педијатар. Само 220гр е качена од тежината со која е испуштено, а минус 30гр од родилната тежина за 1месец.