Ако доиш, нуди и ад после секој подој...ако го допива може е е гладна. Ако ти повраќа само е лакома веројатно... евентуално ако повраќа често и многу(дури и само доена понекогаш) да не има рефлукс па затоа и не качува тежина? Мочани полни пелени има редовно? Каката златно жолта е? Колку пати на ден?
Крвна слика направивте? Моето кога не качи килажа за една недела, направивме крвна слика бидејќи ни кажаа дека може да не качува ако е анемичен
5-6 полни пелени и скоро секоја е покакана и каката ни е жолта боја..после секое доење ј осекам како кака, ..а што е тоа рефлукс,...педијатарот не праша дали често поврака за да ја пушти на ехо..но не поврака често...
каде одите на контрола? меревте ли подој ? може не цица доволно. нас во ремедика на 2 дена не следеа кога падна 30-40 гр на два дена се дури не накачи 350 за 5 дена ....
Не напредуваат сите деца исто и со иста динамика. Со големиот беше вака како кај @delvi. Првиот месец качи одвај 300 грама. Се роди 2760г, на месец дена одвај 3 кг имаше. Почнав да давам дохрана плус доење. После секој подој шишето, некогаш и подој заменував со ад млеко. Никогаш не качи повеќе од 600 г во месец. Рефлукс немаше иако бљуцкаше. И сега е таков, не добива многу на килажа иако јаде доста. Ќе видите вториов месец како ќе биде. Ако полни пелени, ако цица и даваш ад редовно, ќе почне да добива повеќе на килажа. Ако се работи за здраво бебе, нема што да се секирате. Со грчеви како е?
во струмица на детско одделение одиме..ама тука едвај кг мерат не па подој.. Грчеви ако може да ги наречам има само кога сака да кака или да прдне..тогаш се грчи и плаче ама повеке од десет мин не е
@delvi Ако си во можност закажи преглед во Струмица во Ремедика, сега овој месец ќе доаѓа педијатар на 25ти. Сите што доаѓаат се супер, верувам дека ќе бидеш задоволна и дека добро ќе те советуваат. Моето бебе кога се роди намали околу 250гр. И го носев + 2 дена од кога не отпуштија за да го следат дали ќе почне да накачува и после тоа на недела дена пак и почнавме на месец. Знам дека во Ср не се замараат за ништо за жал.
Zdravo. Ja sum nova na forumot. Potrebno mi e vase mislenje i iskustvo. Kerkami e rodena 3kg izlegovme od bolnica so 2900gr. Od samiot pocetok ne napreduvase bas dobro sea sme skoro 4ri meseci i sme 5kg na ad sme. Pedijatarot ne sovetuvase da pocneme od 4ti mesec so kasicki neznam dali toa e dobra odluka sepak mislam deka e rano jas bi sakala da pocnam od 6ti mesec. Vi blagodaram
Бебиња кои што се на АД се препорачува да се почне од 4 месеци со пробување на вкусови за на 5 м да има оброк до колку е спремно бебето и сака да јаде. И ние сме на АД и почнав од 4 ипол месеци со пробување вкусови и на 5 м има еден оброк. Најчесто кај доените бебиња се започнува од 6 м со дохрана.
@QueenKylie Моето бебе е 5 месеци и е на Ад, но педијатрите не советуваа да почнеме од 5ипол/6 со кашички. Јас мислам дека нема врска ако се на Ад па порано да почнат со каши. Ако добро напредува бебето со млекце, пожелно е од 6 м да се почне со кашички. Ова е нашето искуство.