За три дена малата напреднала 120гр... малку ли е? таман ли сме? Инаку новороденче е од десетина дена. Многу е спанка, ја будам на три саати и цицка па пак се презаспива...
Isti bevme so spienjeto, prvata nedela samo 60 gr napredok, taka da super ste vie. 200 - 250gr nedelno znam bese
Како малку....одлично е 120гр за 3 дена. Дај Боже вака убаво да напредува секогаш. Во просек е од 20-40гр дневно. Месечно од 600-800гр. Но, не секое бебе е по шаблон некој качуваат и помалце од 600гр, а некој и повеќе и од 1кг месечно. Оф топик малку ќе идам.....Продолжи со ова темпо на доење, па јас како доилка од 10+ месеци би те советувала да не гледаш по саат. Доењето е слободно доење...кога сака, колку сака и каде сака. Ова со подој на 3ч е за бебиња на Ад млекце зашто е потешко сварливо. Мајчиното млекце е полесно сварливо и некој бебиња со побрз метаболизам/побрзо варење на млекцето, може да огладнат и за 2ч па и помалце. Се надевам ме сфати што сакам да кажам. Од прв ден кога дојде синко дома го дојам не по саат. Кога закенкал/заплакал јас доев. Некогаш и на 1ипол час макар и по малку да цицаше. Напреднуваше по над 1кг месечно. И ден денес (10мес е ) го дојам кога он ќе посака па макар и 10 пати во денот .
Ja budi na 3h posto bebushka si spie celo vreme. Patronaznata mi rece do 1 mes da go budam duri i nokje. I te kako na 3 h treba da jadat. Go ostaviv prvata nedela, ostavi go, koga ke e gladno ke stane i place, mhm da, pa srekja imav na kraj sto ne ne zadrzaa vo bolnica...
Ви благодарам на сите на одговорите! Сега ја кренав вагата и дури после една недела ќе ја мерам. @sofi2107 Браво за успешното доење, терајте така и направете долг и успешен доенички стаж. Дете среќно, мајка уште посреќна! Доењето како чин ми е мене една од најемотивните, најблиските врски меѓу мајка и дете, затоа подржувам и затоа се трудам и ќерка ми да ја дојам, се надевам успешно. Инаку првата ќерка ја доев скоро една година, цицаше колку сака и кога сака, ама беше сосема друга верзија од бебе, сакаше да цица, повраќаше и пак цицаше, ма и не спиеше, или спиеше цицајќи... Искуството со ова дете не се повтори... Оваа е кротко јагне (засега), нанка, морам да ја будам на 3 саати оти ако ја оставам сама не се буди. Затоа сега цицаме со ред, за понатака кога верувам дека ќе промени, е тогаш ќе цицкаме почесто, кога сака, колку сака... Фала на добронамерниот одговор, ќе го имам во предвид!
@snegulkata супер си напредува бебито. Буди ја и ноќеска за јадење барем првите недели додека пркне. Имаше пред некое време дискусија за тоа дали гладно бебе спие. Спие и те како т.е не се буди за цицање. Мајчиното млеко е лесно сварливо, а тие имаат мали желудничиња па замисли цела ноќ да не јаде тоа бебе.
Јас навечер не го будев, така ме советуваа на болница. Првиот месец стануваше 2 пати за цицање, после тоа па досега само еднаш во текот на ноќта. Дење цицаше макс на 3 часа. И првиот и вториот месец по скоро 1500 гр напредувше, третиот околу кило.
Мојата на саат и пол цицаше и повеќе од кило, првиот и вториот месец не е качила. Секое бебе е приказна за себе А кај нас во болница советуваа да ги будеме
На полни два месеци ми рекоа веќе да не ја будам, а дотогаш ја будев. Сега ја оставам да спие бидејќи гладна не седи ни 1 минута а камо ли да спие. Утре полни 3 месеци.
За 10 дена ќе прави 10месеци. На последната контрола дента кога правеше 9месеци беше 10.200гр . Од 7месеци почна помалце да качува но педијатарката кажа дека било нормално тоа и дека веќе по 200-300гр ќе качувал. Очигледно погрешно ме разбра. Нормално дека ќе го буди и треба да се буди, но не баш на 3часа, може и на 2ч да се будат. И треба да се будат. Мојот го имав 24/7 мислам на цицка до 3-4мес. Некогаш и на 1ч цицаше. Првите 2месеци па и на 2ч го доев навечер полека без да го расонам. Едит... На 3ч е за оние бебиња на Ад млекце. Ете во Гак се ранат во 06ч/09ч/12ч/15ч/18ч/21ч/00ч/03ч. На самите кутии тоа го пишува зашто сепак е тешко сварливо Ад и несмее да се дава пр. на 2ч. Додека м.млеко е лесно сварливо...сепак е жива материја ( да не идам оф топик многу е за пишување ) и затоа не се дои по саат, туку кога бебе сака. Не збирам за првите недели кога бебе има жолтица и е поспано па да се истави и 4-5ч дур не заплаче. Кажувам дека слободно може да се дои и на 1ч па и на 2ч интервал и нема штета. Ова е од мое искуство. Јас доев милам 24/7 првите месеци
Jas se uste dojam koga saka i kolku saka. Te razbrav i spodeliv samo kako bese so nasiot spanko, pogodeni se so malata na snegulka mora da gi budis za da jadat. Pravilo kaj nas bese na 3h do eden mes ili 6 nedeli mi se cini, posto pak ke povtoram morav da go budam, nekogas budenjeto traese podolgo od cicanjeto, a posle toj period koga saka. 3h racunavme otkako ke pocne da cica, a na pocetokot cicanjeto znaese da trae i saat ipol, pa dodeka sum go ostavila da spie, jas pak treba da go budam da jade... I taka eve ne stignavme do 9 meseci
Очигледно не разбираш што сакам да кажам со тоа дека гладно бебе не спие, т.е. не се буди од спиење. Со цицање бебето заспива и може да спие 5,6 часа така без да се разбуди за цицање. Така е затоа што шеќерот од млекото почнува да се намалува а ниско ниво на шеќер предизвикува поспано бебе и затоа не се буди. Затоа и кажуваат додека се помали да се будат. Не реков дека ако е гладно ќе заспие.
А што има па толку убаво во висењето на цицка 24/7? Чим дете напредува со поставен ред уште од сам почеток, не разбирам што е проблемот..
Ако си доилка која ексклузивно дои без дохрана на Ад ќе разбереше што убаво има во тоа висење на цицка 24/7. Очигледно не си па затоа ти е чудно и иронично го постави прашањето. Еве ќе ти објаснам иако беше дрско и иронично прашањето. Секоја доилка чие бебе е само на доење/ексклузивно доење, го поминала оној период на денови кога бебе било 24/7 на града. Незначи дека буквално треба да се сфати она 24/7. Бебе периоди има и кога на 1ипол-2ч бара да е на града. Не само за цицање. Бара топлина, спокој и галење. Градата го смирува, помалку се кенкави, грчевите им се смируваат, не цица едноставно периодично повлекува млекце и е по спокојно, самите откуцаи на срце на мајката него го смируваат, миризбата на кожата и миризбата на м.млеко итн. Колку и да напредува бебе оваа фаза ја поминала секоја доилка без разлика дали се воспоставил ред. И да...преубаво е и еве има бесценета убавина во тоа висење 24/7 на цицка ( за кое ти е чудно ). Бесценета врска и блискост е помеѓу мајката и бебето тој период кој трае кратко и никогаш нема да се врати. Тоа е убавината тој период 24/7 и најголема исполнетост за мене и среќа.Камо сега да можам 24/7 така да се гушкам со синко.
Аха, значи тие што не доеле или не дојат не се галеле со детето, ниту тоа осетило топлина, откуцаи на срце, мајчина љубов итн..ОКЕЈ. П.С не ставај твои зборови во туѓа уста, паметнице!
Сосема се согласувам. На цицка 24/7 беше и моево ама мало, едвај цицаше, повлекуваше и спиеше...па и не беше некој цицач баш...па тргни го се расплакал, половината ми знае, како сакаш мести се не е удобно 24/7 една позиција....едвај чекав да фатиме ред. Кога читам за бебиња од 0 со ред или што врзуваат подолго од 3 саати се тешам дека ако решам второ да имам нема да е ко син ми. Еве го скоро 6 и станува на 2-3 саати навечер,преку ден на 2-3 исто бара... Значи да - уживам во доењето, блискоста ја обожавам, да не ме нападнете дека сум против доење, ама утепувачко е она 24/7 на цицка И мојот став е дека мајката сама треба да процени кога да го разбуди детето сппред инстинктот колку исцицало на претходниот подој. Дефинитивно во прв месец сметам дека треба да се буди бебе, но ова е и совет од педијатар а јас се согласувам, не мора на три саати како аларм де, ако мислиш ништо не цицнало понуди на 2 или ако мислиш е најадено а не станува почекај до 4 часа па понуди... кога се нуди така на 3 точно има шанса бебе од што му е понудено да цицне ради реда, не дека гладно, па ќе си зaспие одма, па кога ќе е вистински гладно да не добие туку да чека наредни 3 саати ако само не побара.