Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напредување во висина и тежина (од 0-1 год.)

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 17 септември 2011.

1. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ама нејзиното не напредува добро можеби затоа ја советуваат да започне од 4 м. А колку што знам вие бевте на мајчино плус АД.

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Зашто го испреврте цел контекст на постот.
    Мајка си е мајка. И оние кој посвоиле и тие се подеднакво мајки иско не делат исти гени со детето. Мајка е мајка без разлика дали доела или не. Не извртувај во своја корист и одбрана. Внук ми не беше доен и значи дека треба да го мислам за сестра ми она твоено ( кажано испревртено ).
    Мајчинска љубов не е термин за дали доела или не туку многу повеќе аспекти се склоп на тој термин Мајчинска љубов.
    Незнам зашто би била паметница доколку на твојот претходно иронички пост:
    ( copy-paste)
    " А што има па толку убаво во висењето на цицка 24/7? "
    Доби еднакво и таков одговор!
    Тие што не доеле сигурно 24/7 не биле со шишето во уста на бебето. Нормално мајка и бебе ќе се галат, гушкаат, бацуваат, гугаат, осетиле и топлина и откуцај на срце и све она кое го имаат мајка и бебе како нераскинлива врска. Но, 24/7 сигурно не биле со шишето во уста.
    Многу иронија толку рано во денот во 09ч за доилки кој употребуваат термин со 24/7 навистина е невкусно. Убав е денот сепак. Позитивноста е доблест.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.399
    Мене па некако пологично ми е ако не напредува добро, да се продолжи поубаво со доење/ад до 6м, отколку да му се скрати еден подој/оброк ад. Боље да е млекце, а не каша од овошје, секако за житарките ке мора да се почека .. што знам, јас па така размислувам, може и да грешам нз..

На iki26, eli25, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Моето никогаш не висеше на града 24/7. Од прв ден си цица на 2 и пол или 3 саати, а навечер не цица и по 10 саати спие (само првите 2 месеци прво врзуваше 5 часа сон навечер, па почнуваше да бара на 3 саати после тоа). Само првиот ден на болница почесто беше на града дури да ми надојди млеко, после тоа имавме ред без проблем.

На stevemila, mariz, wannaBeMomma и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    29.044
    8месеци и 2 недели ..9750гр

На Capricorn Taurus и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  6. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    6 кила има на 7 месеци, родилна тежина 3070, на доење сме и на кашицки од 4 месеци сега почнавме и со пилешко и јогурт, слабо ми напредува не знам што да правам со што да ја дохранувам за да качи малку, позз мајки

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    А до 4ти месец кога бевте на доење како напредуваше? Првите 3,4 месеци повеќе качуваат, после по помалку.
    До 6ти месец викаат дека треба да ја дуплира тежината. Ова што си го пишала некако малку ми изгледа. Секако дека не се сите деца исти и не сите исто напредуваат, можеби понатака и повеќе ќе качи.

8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Не глеј килажа нее секогаш пресудна. Најбитна е крвна слика и бебе да е физички активно, среќно и весело. И генетиката игра главна улога. Ако сте биле како бебиња ти или мажот ситни и бебето ќе е.
    Имам пишувано за ова овде како твојов случај што биле загрижени мајќи. На другарка малата беше околу 6кг на 6мес. Сега на 1г не е ни 9кг. Крвна слика перфектна и дете среќно и весело. Каде не ја однесе и ист одговор сегде доби. Дека дете е здраво и да не споредува други деца со килограми со нејзиното.
    Сепак ако се иде по онаа табела дека треба на 6мес да дуплира, тогаш твоето еве дуплирало ( минус некој грам ) значи не е дека е многу малку во килажа, но не е ни перфектно. Напрај крвна слика и според нејзе ќе се водиш. Ако нејќе да јаде со сила неможеш да ја раниш сепак.
    Ако сте почнале со дохрана ќе го даваш соодветното според возраста и овошните кашички ќе ги правиш со житарици ( соодвентни на возраста ). Ако си вовела глутен тогаш ќе даваш и малку лебче со зеленчукови каши. Ако си вовела невце и мевце. Ама сепак прво со педијатарот ќе се консултираш. Јас од 6+почнав и жолчка ( домашни јајца ) да воведувам, но педијатарот така не советуваше. Глутен исто на 6+ воведов по препорака на педијатар и телешко/пилешко ( домашно ). И од 7+ почнав и со телешки буљон ( темељац ) тоа е најздраво за бебе/дете/возрасен ( читни на гугле за тоа. Сепак консултирајсе со педијатар пред све.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Prvite trid meseci kacuvase Po 500 gr

Fala za odgovorot Samo da prasam koi zitarki jas I imam dadeno amaranth,proso I edni zitarki na holle od zegin

Последна измена од модератор: 27 јануари 2018
    На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    @cat-woman јас давав киноа, амарант и просо. Палента и гриз. Сега оред 1мес почнав да давам јачмен и пченица, но незнам дали можат и од 7+, мада искрено како што читав се доста поздрави и покалорични полни со витамини.
    Ги давав и оние кутии од Нестле и Лино соодветни со возраста. Како беше означено на кутијата ( месец ) така ги давав. Многу ги јаде и ги купувам на Хумана и Нестле овошните јогурти и пудинзи. На 6мес воведов глутен и од неполни 7месеци почнав и леб да му давам.
    Да знаеш дека доколку сакаш да ти качува на килажа овошните кашички обавезно со некоја житарка ќе ги правиш.
    Ако имаш или кога ќе имаш време ( јас обично навечер дур спие дете сум полабава ) на јутуб ги имаш сите емисии : 0+ месеци на Телма. Имаш многу интересни емисии со специјалисти и многу корисни совети. Слободно изгледај ги. Има и за деца кој не качуваат на килажа и како да качат зборува доктор.
    И не се секирај све ќе си е супер, да ти е живо и здраво ќе си расте и ќе си се дебелее има време.

На cat-woman и stevemila им се допаѓа ова.
  11. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Да, затоа кажав ако добро напредува пожелно е од 6м да се почне со кашички, а ако не напредува ако советува педијатар да се воведе плус исхрана тогаш е ок. Зборот ми беше дека не дека ако се на Ад треба порано со кашички. Да мајка, се трудев до 3ипол месеци да давам и од мене но залудно беше, млеко никако не ми надојде а бебе лакомо и само се нервираше и преминавме само на Ад. Како и да е и ние ќе почнеме од скоро со кашички :)

На stevemila и orhideea им се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Нас напротив не советуваа да започнеме со вкусови од 4+, а со доручек од 5+ зашто бебе напреднуваше премногу. Па со самото тоа да регулираме тежина да не отиде над границите на нормалата за да не дојде до проблеми.

13. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Кај сите различно изгледа, мене во Ремедика ми кажаа од 5+ / 6м да почнеме, а исто бебчо ми е понапреден. Секое бебе своја приказна :) Нека ни се здрави и живи бебчињата, кашите дали на 4 или на 5 месеци не им бегат ;)

На eli25, karibian, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Се согласувам потполно. Али мојов бега од кашите :D

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  15. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    4 meseci i 3+ nedeli
    Sinceto 7100
    Kerkata 6500
    Taa povece stavila na kilaza,plus bolnicka bese nedela dena.

На Capricorn Taurus, stevemila, Melinda85 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.399
    Родилна: 3800гр 51цм
    Испис: 3630гр
    1 месец и 5 дена: 4250гр, 54цм
    2 месеци и 3дена: 4990гр, 57цм
    За два дена 3 месеци: 5600, 59цм

Исто темпо сега за сега :D

На Capricorn Taurus, wannaBeMomma, stevemila и 7 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Некој ден пред 2 месеца:
    Тежина 5.000, Висина 57 :)

На ma4e1311, eli25, Capricorn Taurus и 7 други им се допаѓа ова.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    109.375
    И ја регулиравте??
    Кога почна со дохрана??

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Искрено да, не цицаше веќе лакомо на 1ипол/2ч и не накачуваше по толку како на почетокот. Зашто ми напоменаа дека може и желудничето да му го проширам, дијабетис и незнам уште што можело од гојазност. Мада искрено и ја и сопругот како бебиња сме биле ептен дебели,па еве не цел живот сме слабички и без ниеден проблем од горе наведените. Ама пусти страф кога ми изнакажа шо може да биде ако накачува многу. Па и ортопедот ме искара дека ќе му напраам проблем и со моториката и незнам уште што.
    После 6+ почна помалку да качува па и тоа ме исплаши ( баш памтам тука прашував за искуства ) но педијатарот кажа дека е тоа нормално по 200-400гр месечно и бидејќи веќе има тежина колку за 1г шо би требало да има демек да не паничам све си е ок.
    На 5мес и 10 дена имаше точно 9кг ( баш сеа гледав што сум пишала тука ). На точно 9мес последен пат кога го измери беше 10,200гр. Значи 1,200гр севкупно накачил од 5мес до 9мес. Којзнае да не почневне со дохрана колку ќе имаше :D ептен беше со фалти како Мишелинче :D. Мада реално и после 6+ намалуваат со качување али некад и не.
    Со вкусови точно од 4+ почнав. Од 5+ имаше доручек. На 6+ручек и на 7+ вечера.
    Сега си е таман мада пак тродуплираше килажа на неполни 9мес, ама во висина отиде нагоре и не е веќе дебел на изглед туку баш таман и поактивен и поподвижен за разлика кога беше Мишелинче :lol:

Последна измена: 29 јануари 2018
    На eli25, stevemila и emkaemka им се допаѓа ова.
  20. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    9mes i 10 dena :
    Tezina 12.240kg
    Visina 80cm

На stevemila, iki26, duffi и 3 други им се допаѓа ова.