Мојот на 3мес и 14 дена сеа глеам сум пишла тука 7.190гр . Роден 3330гр и исписна 3.020гр. Очекувај дека ќе е над 9кг на 6мес како мојов кичма ќе те боли ама ќе го гмечиш по фалтите
Така е, да се живи и здрави. Педијатар ми рече подобро да не е многу дебелко бебето, туку пожилаво и поцврсто. (Секако не да го изгладнувам, ама да не го прејадувам) И за проодување било полесно. Моето е 4+ 6500 должина 65
Мајки малку сум разорачана ама тоа е.. беба моја на мерење на 4м беше 6100, почнавме со дохрана по 60мл по секое цицање по препорака од педијатар и два оброка по 150мл во рок од 24ч. Ја мериме по 7 дена, она тежи 6130... Бев премногу болна, не станав од кревет со висока температура 3 дена, осетив дека градите ми спласнаа, ама не претпоставив дека млекото секнало... а болничка е и она, плачлива беше деновиве и мислев дека тоа е дека е болна... Па после последното мерење веќе давам цел оброк ад на секое и не ми испива ни 70мл... така и се навикнало желудничето, само на тие 60мл кои ги пиеше... (а цицаше пред тоа, ама очигледно ништо не цицала). Ке почне ли да пие повеќе? Како да правам? На колку време да и давам млеко? @stevemila твојата знам е на ад, на колку време и колку мл пие?
Се сеќавам истиот период мојава кога наполни 4 месеци не сакаше да цица многу ,цело време ми се тргаше од града и кога ќе и направев АД исто не го допиваше цело.Дали беше некој период или што ама мене после две недели така градите ми спласнаа и се намали и тоа млеко што го имав,па продолживме целосно со АД и колку што се сеќавам пиеше 90 мл до 120,не можеше повеќе,а и до поглема остана со таа доза 120 мл,ама напредуваше нормално на 5 месеци ја дуплира родилната тежина.Така да на 3 саати или евентуално на 2 АД давај ,може и толку и собира желудничето ,па не е работата да и го прошириш или да ти поврати од прејаденост,колку сака давај и ,ќе осетиш кога е гладна,а може и ако не била добра да и е намален апетитот.
Ама она сакаше да цица и цицаше по 20мин, па по тие 20мин цицање и давав 60 ад и го пиеше скроз.. знаеше и да се расплака за уште, па ја враќав на цице назад... на 4ти беше 6220, на 7ми 6130... паднала во килажа, а цицаше и пиеше ад по 60, дури и два оброка по 150 имаше, ме чуди како паднала... Денес е поарна, нема температура, а не пие повеќе од 60,70мл, жал ми е уште за цицањето и пробав да ја ставам да влече ама не сака... повлече 2мин и почна да плаче да се трга да прета.. ке и давам на 3ч, давав на 2ч дека ептен малку пие, па да не ја држев толку многу...
Bolnicka bila zatoa.Ke bide dobro nemoj ic da se sekiras.Mojava jade po 150 na 3sati,nekogas se slucuva na 2ipol.Nemoze da doceka 3.I davam i kasa no nema uste obrok.Ne jade bog znae kolku.Moze i period i e.I mojava taka okolu edna nedela,piese po 90ml placese turkase sise.Nema prostir za panika,Od Remedika Marina mi kaza se dur ne paga na kilaza ne se sekiraj.Ke se stabilizira.Ete bolni ste bile
Спие од 11ч, не е убаво наспана дека кашла ноќеска, па ке видам колку ке сака. Пак ке направам јас 150, па ако не пие ке фрлам.. боље да фрлам, него да и фали... Фала ти...
Kr pomine i ova voopsto ne se sekiraj.Znam lesno e vaka da se kaze,ama znaes moevo bese 2kg ne piese ni po 30ml.Gram nemase kaceno.Togas bese strasno.Veke se pogolemki.A i periodi gi faka.Samo ti bidi silna i trpeliva
@stevemila по колку качуваше Дариа месечно? Еве и Неда со 2400 излезе од болница а сега е 3800. И пак ми е малечка и пие секој пат различно. До сега требаше да почнеме по 120мл ама она некогаш и 90мл не ми испива до крај.
7 месеци бебе тежи 7620г и долго 70см. @mariz не очајувај, ќе се нормализира и ќе почне да качува. Немам некој мудар совет, само подршка сакам да ти дадам. Ептен се измачи со доењето и баш ми е жал. Најважно бебе да е сито и ти да не се нервираш.
Ехе не се секирај,и мојата не беше некоја лапачка на млеко,едвај 90 испиваше,120 после 4-5 месеци почна да пие,некои се полакоми некои помалку
@mariz zal mi e...mislis deka od temp.snema mleko?Jas od ova imam mnogu strav pa cesto so pumpica proveruvam dali ima
Мами, а да ми кажете дали е таман, бебе родено 52см, а сега мерена, два дена пред 5м, 66см. Дали е во ред? Некако малку ми се виде според тоа тука што сум гледала
Мене педојаторот ми рече дека додека не се исправат сами од себе и не проодат нема поента да се мери должина зашто не може никој убаво да ги растегне бебињата за да ги мери прецизно. Се додека качува на килажа и се гледа дека се издолжува (облеката му станува мала) во ред е.