Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Народни и верски обичаи за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од Maya12, 2 мај 2019.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.849
    Ќе речам само ви посакувам успех,да дојдете до бебе па нека биде на овој начин.
    Кај некого е голема па и последна надеж овој камен или нешто слично,и никој нема право да ви ја крши таа надеж.

На oblace1, Rama, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.117
    Допаѓања:
    163.737
    Ајде ете да ги исклучиме оние што намераваат за лошо да прават магии, ама меѓу останатото и ова што го зборувате во темава нема апсолутно никаква разлика Очичке. Жал ми е, но премногу сте пристрасни да ја видите реалноста.
    И таму има луѓе со маки, не се сите само за смешки ко љубовни магии, туку има и такви со психички, па и физички здравствени проблеми. Исто така заблудени од сомнителни натприродни „решенија“ кои се пренесуваат од колено на колено.
    Затоа и зборуваме на двете теми (барем јас). Не сте вие виновни, ама верувањава од корен треба да се истребат. И нема да нè запрете, слободата на говор на форум го опфаќа правото да се искажеме на ваков начин.

На CameliaMiller, Purplelilac, Rebecca_R и 6 други им се допаѓа ова.
  3. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Никој овде не рече дека баш каменот помогнал за конкретнава проблематика, еве како ги вадите од контекст работите. Причинско-последичната резолуција е дека... после се испробано, па и каменот, жените останеле бремени.. како што предочија неколку членки. Причината поради која останале, само еден Господ ја знае, никој друг!

Ај сега, да се навратам на мојот домен, да, конвенционална медицина и молекуларна биологија. За да не плукате цело време во име на наука, како се неразумни тие што отишле на камен, под дрво, на стол... Студиите велат, после циклуси и циклуси од стимулации и неуспешни бремености, специјалистите не промениле ниеден параметар, ама жената станала вегетаријанец во меѓувреме, земала матичен млеч на сабајле..и ОП, успешен циклус, до раѓање на бебе. И сега, која е причината? Вегетаријанството? Матичниот млеч? Не, се е тоа кумулационен ефект од сите претходни интервенции, стимулации, чуда и врагови. Зошто го кажувам ова? Ако на некој жени им е полесно да мислат дека ете каменот им влијаел до позитивен исход, оставете ги нека мислат. Одговор секако нема да се најде ни во конвенционална медицина зошто постапката успеала.. на крај некоја може и природно ќе остане.

Така да, фала и за советите на некој член/ка погоре, нашата спална соба не е поле на интерес на вашата пропадната советодавна кариера.

На Rama, Yowannty, Emy867 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.371
    Братучедка моја не можеше со гоодини да затрудни, се мачеа па те ова те она и ете бидна на крај.Си има сега детенце.
    Ако ми е плитко мислењето не мора да пишуваш километарски реферати, ок?
    Мене кога ми е е гајле за нечие мислење го о*****вам со 2 збора.
    И ова не е лек туку СУЕВЕРИЕ, не се тешете и не си давајте лажна надеж.
    И да попрво би посвоила дете ако веќе немам друг избор него да практикувам пагански обичаи..
    Не сакам ни да замислам како изгледа тој камен и тоа приносување жртви јер ме потсеќа на секта.
    Ако вас ве боли моето искрено мислење и ве плаши дека тие тракатанции нема да ви успеат тогаш имате проблем со себе- недоверба во тоа што го правите, дали е потребно? Дали е правилно и каков ќе е исходот.
    Ај сега живејте си во 14-15ти век и остајте нè нас младите да си бидеме глупи, неизживеани и да веруваме во медицината и здравството.
    Еј и да, ако знаете камен каде можам да се молам да се здебелам кажете ми, медицинава вика тешко ќе сум качела на килажа.И можеше една точка да ставиш бар, очиве ми потекоа

На CameliaMiller, Anomis11, senza.parole и 2 други им се допаѓа ова.
  5. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.749
    Допаѓања:
    21.434
    Срам да ви е на сите шо осудувате без да знаете како е. Посебно на оние што исмејуваат, кај ќе ви оди душата бе?

Еве и јас со моите 20години и со никакви планови за дете во блиска иднина, можам само да замислам колку е тешко ужасно да посакуваш дете а да не можиш да добиеш.
    Сте спомнале посвојување. Не бидете смешни и не се понашајте ко да доаѓате од Марс. И сами знаете колку е тешка процедурата за посвојување, која мноогу често завршува неуспешно.

И аман веќе со таа медицина и наука во 21век. Ни таа ги нема секогаш вистинските одговори.

Имав близок случај во семејството кои се бореа за дете, огромна болка и страдање е тоа бре. Ви посакувам на сите што мечтаете за бебенце во најскоро време да си добиете, на кој и да било начин. Ич, ама баш ич да не ви чуе што ќе бидите осудувани од модерните кои се крстат во таа нивна медицина.

На Luigy, ForeverYoung, Herrera и 20 други им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    A jas otvoreno ke ti kazam ne sekoj saka da si posvoe dete jas imam primer kade sto lugeto posvoija dete go izrasnaa ne mu kazaa oti e posvoeno i od drugi se nauci koga pocina mazot i sakase majka mu da ja napuste sakal da si ode kaj bioloskite roditeli I taa zena mu ja otvori vratata I deteto se predomisli isto na rab imam dve koleski sto nesakaa da si posvojat dete jas koga se borev so neplodnosta sakav da si posvoime dete ama fala mu na gospod uspeavme so tretoto ivf si imame kerkicka a inace vo vrska so kamenot nie so mm ne odevme mnogu po takvi rab oti mm ne e vernik i oti imavme medicinski problemi i dvajcata a jas da veruvam vo takvi rab kako kamenot

На Rama и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.371
    И јас сум верник ама верувам во Господ и Неговата сила.Ова глупостиве врска си немаат со религија..ама мора на нешто да се препише.Кому ако не на Господ нели?
    Знам момче (21 веќе има) кој е посвоен од мноогу мал-бебе.И он знаел уште од малечок дека е посвоен.
    Блиска личност ми е, го знам некои 8-9 години.Да видите како функционираат, како имаат воспитано, учи работи со татко му, си има девојка, се грижи за родителите студира.
    Кога се сака се се може

На Rama, candy.cane и Petra777 им се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.166
    Допаѓања:
    13.547
    Кога се сака може и да се затрудни па на било кој начин.
    И не ти го разбирам филмов со примериве за тоа како функционирале убаво посвоени деца во фамилии.
    Што има врска тоа со каменов, де те молам остави ги на раат тие што сакаат да си родат дете да си го бараат чарето, нема потреба од убедувања и мудрувања на форумов како тие деца се слагаат со родителите и не знам што.
    Стварно немаш осет.

На Rama, Meckicja и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.266
    Тешки да беше така.

На Rama, candy.cane, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    А да ве прашам сите кои не се согласувате со ваквите начини на барање решение.
    Кажавте што мислите и тоа е тоа. Вие со вашиот став, ние со нашиот.
    Кој фактор сте вие па тука да ви се правдаме како грешници, не мислите дека премногу си давате на значење ?Ајде оладете веќе со убедувањата и препирките, напорни и безобзирни сте.

На Alishan30, Rama, Emy867 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    И ти си дaвaш премнoгу нa знaчење aкo мислиш декa ќе имaш темa зa себе вo кoјa ќе убедувaш нaрoд дa oди пo кaмењa и дa лечи бoлести или дa зaбременувa без некoј дa се пoсoмневa.

На CoverGirl10, CameliaMiller, Anomis11 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Срцка одмори малку, јас и ти си кажавме се' што имаме :*

13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Фала ама не сум изморена. Расположена сум да останам на темава.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Сите вие шо не сте се соочиле со ваква борба нз шо воопшто барате во темава со осуди,посебно најсмешно е да мешате поими дека факултетски образовани особи верувале во световни места,не сте имале мака вие изгледа,а во темава сте да додајте сол на раната или како?
    Секој што си прави за себе си прави.

На Alishan30, bella.gk, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.511
    Допаѓања:
    114.021
    Џабе ќе останиш, очигледно многу работи не ти се јасни па си "верглаш" напразно. Терај си :*

На Rama, Martka, didi1982 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.266
    Голем проблем е неможноста да се соочиме со неуспехот.
    Од одење на камен, не се забременува... освен ако немаш секс на каменот...
    Ама ја разбирам потребата да се верува во нелогични работи.

На SexiLy, FVP, Alishan30 и 15 други им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.371
    Таков ни е менталитетот..закрцан
    Пусто Македонче во мака се ќе направи.Мене тоа повеќе ме плаши.

На Anomis11 и WildMk им се допаѓа ова.
  18. Ана на мама

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Конечно некој паметен културно да изнесе сопствен спротивставен став. Браво !

На Rama, simona_baby, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.266
    И мене ме плаши.
    Посебно 'совети' од надрилекарни кои се опасни по здравје и живот... Како едно време што пиеја варова вода против рак.
    А и тоа што многумина ја злоуптребуваат маката на другите, ради профит...

И мене ми треба магично стапче некогаш... ама знам дека нема...

На Rama, violetblue и Feminka22 им се допаѓа ова.
  20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.326
    И јас не сум некој голем верник, верувам во медицина и наука, но ете ако на некој на психа му делува позитивно ова, а истовремено пробува да успее да има бебенце со помош на медицината може баш ради ова ќе се опушти, па ќе биде ете. Јас повеќе така ја сфаќам "моќта" на овие работи, дека веројатно на личноста позитивно влијае. Не дека само одењето на камен чудо би направило.

Никогаш не викам никогаш за нешто, најголема желба ми е еден да си имам свое дете, не знам што се би направила и јас доколку мака мачам со години. Можеби утеха, надеж и верба ќе си наоѓам во вера, во манастири, па дури и во камења или вакви некои места. Иако е хипотетички и добро знам дека јас од медицината ќе барам помош, но ете не сакам да речам за нешто дека никогаш не би било.

Ја имам читано темата за поддршка за забременување и вештачко оплодување, што дека ме интересира гинекологијата, што од тоа што се соживувам со вашите приказни и како се доловувате и дури имам плачено таму, добро знам со што се борите, па не би осудила никој за ова.

Камоли да немаа луѓето маки од таков тип за да мораат воопшто да одат по вакви камења и да бараат надеж. Сепак не знаеме што ни носи животот, дај боже сите да можеме одма кога ќе сакаме да имаме дете и тоа по природен пат, па да не мораме воопшто на одење на камења ни да помислиме.

На Milaаа991, SexiLy, oblace1 и 19 други им се допаѓа ова.