Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Народни и верски обичаи за забременување

Дискусија во 'Бременост' започната од Maya12, 2 мај 2019.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    Реков јас..наредна тема : Посета на гатачка/бајачка што год и загарантирана бременост..
    Се крстам по три пати на вакви глупи муабети.
    Ама млади сме јас и ти, што знаеме од животот, не сме мајки значи не сме никој и ништо нели :?: :rofl:

А да и само да кажам личен пример.
    Мајка ми и татко ми живи прави здрави не можеле да добијат дете со ГОДИНИ.Над 10 години пробувале да добијат дете, ама не оделе курбан да колат, да спијат по манастири и не знам што и не знам како.Туку биле упорни и имале силна воља и верба во Господ.И ете не очекувале ама на 44 ме родила мајка ми.
    Можда прекасно ама ете ме родила, сум можела 300 аномалии да имам или да не се родам, ама ете сум жива здрава како прачка :rofl: и знам дека постојам бидејќи моите доволно се труделе да добијат дете, а не дека сум резултат на седењето на некој абракадабра камен или дека давале јагне за јас да се родам :!: такво нешто не поштуем.
    Јас јагне не јадам не па курбан за мене да даваат :^)
    Cringe.
    Ете ви личен пример, од родена мајка.Сеа пак зборете како камења помагале како не сум знаела блабла.

На CoverGirl10, elena.mak, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.157
    Допаѓања:
    13.521
    Децата што се стекнати од одење по камења и баби не се деца?(facepalm)

Од вакви мислења како твоите ми се :puke:
    Исто како и луѓето што осудуваат вештачко оплодување и сметаат дека не се стекнати бидејки Господ сакал.
    Иста си со нив.

Чекајте си и верувајте во Господ може ќе родите на 44, може и не, а и ако доживеете да родите. Битно е детето утре да не го зафркаваат дека било од одење по камења и ако не поштува вакви работи, а да е стекнато на тој начин може и ќе се отпише од вас како родители (facepalm):x

Последна измена: 7 мај 2019
    На KuklickaSk, Rama, Stressed Out и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Всушност кога некој за себе практикува вакви работи и тоа за неплодност, ајде, така сака.
    Пострашно е на пример да имаш близок болен, или дете и наместо со медицина, да го лечиш со вакви работи. За жал, имало вакви случаи кои на крај завршиле трагично, а можеле да се спречат ако разумно се постапело од самиот почеток.

На Alita, candy.cane, Anomis11 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    @Emy867
    Бaш oнa "a штo aкo не oдaм нa кaменoт a дo негo мoже е" е игрaње сo психa вo вaкви ситуaции. Oти не е сaмo кaменoт. Некoјa се спуштилa пo кaрпa, другa oтишлa кaј бaјaчкa, третa кaј Oџa, четвртa кoјзнaе штo. И ќе те утепa психa декa aкo не прoбaш нa секaкoв нaчин твoјa кривицa е штo не зaчнувaш. И тaкa, oд кaмен нa кaрпa нa бaјaчкa пa нa Oџa пренесувaме рaзум или стрaв, пaникa, суеверијa, грижa нa сoвест нa нaследните генерaции?

На Alita, candy.cane, Kitten и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    Па види мене во животот не ми е приоритет да имам деца.Може ќе имам може и нема да имам.Со оглед на тоа дека пушам од 14год можда и нема да можам да забременам.
    Тоа е животот.Ќе си посвојам детенце на крај краева.
    Може да се има убав живот и без деца и без маж.Ама тоа си е нели веќе личен избор.
    И читај малце што пишав не повтарај како папагал тоа па тоа.

На Rama, Anomis11, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.114
    Допаѓања:
    163.681
    A што па и ако родиме на 44, па и да не родиме воопшто? Наша работа, различни луѓе имаме различни приоритети во животот и различни ставови кои имаме право да ги искажеме тука. Колку си само лицемерна, самата ти се „исмеваш“ и „повраќаш“ на сè освен тоа што лично те допира. Ако си имате мака не значи дека сте морално совршени и имате полно право да газите по сè што не ви одговара. Срамота.

На CoverGirl10, Rama, candy.cane и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    А да чуете дека некој лек препишан од лекар што го пиете дејствува со Плацебо, нема да ви е океј нели? Ќе се осетите излажани.
    За други работи небитно што може да ве излажат.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.157
    Допаѓања:
    13.521
    Епа на некој може му е приоритет тоа во животот.

Како што тебе не те судиме што сакаш таков живот така и ти не суди!
    И ти повторуваш тоа па тоа , се обидуваш да докажеш нешто па никој не те нарече папагал!

Епа некој не сака да роди на 44.
    Што не е јасно?

Повраќам колку сте злобни, децата стекнати на овој начин ги подценувате, а не сте свеснинсо која желба и која љубов се правени и колку се само посакувани.

Последна измена од модератор: 7 мај 2019
    На Rama, baba Rada и Feminka22 им се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    Нека ви биде де, ама не можеш да збориш како нема да родам до 44 или воопшто.
    Може не сакам да имам деца, може ќе си ја извадам матката уште на 20.Од кај знаеш?
    Не туку си го пикајте носот секаде

10. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.157
    Допаѓања:
    13.521
    Па што си го пикате тогаш носот во темата и осудувате?
    Или 100 стапови по друг грб не болат?

На Rama, Kate Rina 93, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    @ocicka2014 еве ако толку веруваш во вакви работи, дали и твое дете исто би го лекувала со камења или со медицина?
    Како што реков погоре, ај за неплодност ќе пробаш, ако биде, биде. Ама за болест која може да биде животозагрозувачка е друго.

На candy.cane, Anomis11, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Јас се надевам само дека поклониците на каменот не го исмеваат Иван Исцелител и ликовите од тој калибар.
    Затоа што се што кажаа за каменот може и за Иван да се каже.

Ne osuduvaj te koga neznaate stoe maka11
    Na baba mi komsika bratucetka e bila kaj ivan i ja izlecil ana lekar ne znaele sto ie
    da ne lekuvase ivan nemase iladnici luge ot sekade da odat sekoj den kaj nego!!1

На candy.cane, senza.parole, Kitten и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.114
    Допаѓања:
    163.681
    Пред неколку месеци памтам имаше и за дечиња тема, каде што некои збореа дека при ноќен терор на пример ги праќаат на баење од уплав. Скроз истиот муабет и таму беше. Луѓе начитани (и мајки и не) од една страна им го дефинираат проблемот на детето за да помогнат, им препорачуваат психолог, педијатар - а од друга страна муабети дека тоа е осудување, исмејување, злобни паметњаковичи биле. Не се важеше дури ни искуства што некои ги памтат како деца дека бајачкиве уште повеќе од памет вадат, само оние на мајките.
    И во „гатање, баење“, „дали верувате во магии“ со уроците, оловото и сешто...
    Разликата е само кој во што сам ќе се пронајде.

Последна измена: 7 мај 2019
    На candy.cane, senza.parole, Kitten и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    Не осудувам ама ова е ФОРУМ.Форум да, значи секој може да си го искаже своето мислење и јас го направив истото само на малку погруб начин и не толку розев каков што вам ви одговара.
    Најлесно ви е да се тапшате овде рамо по рамо и да се тешите со глупости а пола и повеќе од вас немаат храброст да превземат чекор.
    Глумите еманципирани, образовани госпожи а утеха барате во некој камен на кој што лиете крв од јагненца.
    Епа вас тоа ако ви е нормално мене не ми е.
    Во ера на технологии на медицина на лекови утеха во камен нема да барам.Во Господ, да можеби ќе ја барам и ќе се молам да ми дарува детенце.
    Не си правете бајрам на умот, се ви е до психата.
    Срца, мозоци, ткива се пресадуваат.
    Ракови се лечат, во САД со дронови транспортираат огани, а овде што да читаш..
    Европа била за нас, жими мајка.
    Назад во турско!!

На Alita и Anomis11 им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.343
    Допаѓања:
    113.067
    Мајко мила колку глупости прочитав (facepalm) @kukla21 кукле клуч?

На Rama, Harper, Kate Rina 93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Аман, како го кажа ова, демек само децата со мака направени се посакувани. Мене ми звучи дека човек кој додека се обидувал да добие дете одел само по болници не го сакал и посакувал толку тоа дете.

Патем, и децата направени по природен пат се направени со желба и љубов, и исто така се многу посакувани. Тоа што еден дел од луѓето имаат мака не е причина да кажеш дека некое дете е ептен посакувано а она другото не.

На Alita, candy.cane, senza.parole и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Малку не сте нормални што работо пишавте ама ај на кратко да се објасни-ние пишавме дека одиме по доктори,не знам кој дел од реченицата не сте сфатиле.Не одиме по бајачки триста работи туку со години се мачиме со лекарства и операции и инвитро ама исто така и секој лек што сме го слушнале без разликс дали е маанстир,камен или слично сме пробале бидејќи некогаш и тоа е надеж.Затоа не продавајте памет ос типот јас не би одела јас вака јас така оти секако дека ако имаш здраствен проблем ќе одиш на доктор ама и напоредно секаде ќе си бараш спас.ми се повраќа колку паметни некои се ободуваат да се направат. За потсетување темава е ако имате некое искуство да пренесете а не да реферирате за тоа дали кое е вашето мислење за ваквите работи оти ако не верувате имате многу др теми да коментирате.Пак ќе кажам изгледа од што ви е многу досадно во живото се пикате дома,на секоја тема коментирате и се правите паметни што ќе сте направеле на наше место хахаха смешно.

На Rama, Martka, MacaLove и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.050
    Претеравте веќе. Членките од оваа тема се од темите поддршка и ивф. Го оделе патот и се уште го одат патот на конвенционалната медицина. Долги години. Не видов ниту таму, а ниту тука, некоја од нив да е против медицината.

И искрено не гледам разлика од тоа да се молиш во црковен објект или покрај камен. Како можете да го оправдате едното, а да го осудите другото? Не бидете лицемерни, вие верниците особено. И вие барате утеха во Бог. И мене тоа ми е еднакво нелогично, како со каменов.

@Rebecca_R Мислам дека погрешно ја разбра членката.

На oblace1, Rama, candy.cane и 17 други им се допаѓа ова.
  19. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мене не ми е нормално како можеш ти толки заостаната да се правиш.Ако не ти одговара темата префрли си се на друга ама здравје во животот ако имаш некој поголем здраствен проблем што лекарите би ти кревале раменици ќе те видам дали вака ќе коментираш и ќе се потсмеваш

На Rama, Martka, ocicka2014 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Добро Бриџит, сите сме за медицина овде. Таа е примарна за секој разумен човек. Поентата ми е, ако некоја од голема мака, после тропање на 100 лекарски врати не успеала и пробала некоја друга алтернатива, дали таа истата треба јавно да ја спалиме?

Така сакала, така правела. Каков проблем имате вие со тоа? Ја лажеле...добро, неа ја лажеле, не вас.

И не зборувам за одење на камен оти некоја свекрвата ја погледнала накриво или се скарале со маж и... Зборувам за мака која некој си ја има со години.
    Такви што секојдневно се бават со тоа, не се предмет на мојата дискусија.

За психата...години и години по лекари , не ја реметат психата?

На oblace1, Alishan30, Harper и 12 други им се допаѓа ова.