1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Насилство во училиштата

Дискусија во 'Образование' започната од cokacola, 20 мај 2015.

1. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    3.302
    Јак ташак .... Ако е толку паметен и во ујп работи нека си го воспита детето. До крај да ја терате работава и ич да не ви чуе

На *Amethyst*, nextredstyle, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Што да се очекува од мрднати родители? Мора детето да се огледа на некој. Голем к** ако работи во ујп. Идиот. Правдата да се истера до крај. Јас добивав закани од комшија кој работи во специјалните единици. Нема да ја пишам случката затоа што не е поврзана со темава. И знаете што? Собрав храброст и право во полиција. После тоа отидовме на суд. Не не соочија. Бевме повикани во различни термини. Господинот го казнија. Не тужев приватно. Ама го пријавив и на работа. Додека бев во Мк, после случката бегаше од мене како од ѓавол. Гнаса. Ете доказ дека има некој и над него. Па нека продолжи да се заканува и на други.

На *Amethyst*, st-el, Nausicaa и 9 други им се допаѓа ова.
  3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    19.642
    Сигурно овој "јакиов од Ујп"работи ко обичен потрчко па пустиот комплекс си има...Ако сака нека работи и кај преседателот, ич да не се замарате на вакви знаеш кој сум јас и нивните мини копии треба да им дојде крајот. Ако несакаат од училиштето да средат да го суспендираат на некое време или некоја друга мерка само јавно на тв излагање. Моиве деца поголемиот знае што работи татко му нормално, ама никогаш нити маж ми нити јас не сме им збореле пример: Тато работи тоа и тоа ништо не ти можат...нити пак маж ми никогаш не се "курчел" заради тоа, а посебно не пред децата...Децата секогаш го прифаќаат однесувањето на домашните.

На Harper, *Amethyst*, nextredstyle и 9 други им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Си дојде од школо .Биле неколку деца повикани на разг кај директорот.Секое индивидуално да даде исказ.Ке видиме што понатака.

Они се седат на своето дека нивното дете не удрило никого,туку дека керка ми тепала прва.

На *Amethyst*, nextredstyle, awkey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.366
    Леле Џој ме стегна срце, како мајка , како родител, сочувствувам со тебе
    Се плашам од овој момент и јас, секој ден го прашувам дали некој го закача.
    Само нека се заканува сељакот е крај краева ќе го снимам и објавам и во УЈП ќе го пријавам , леле идиот , премногу ми е жал и мораш да истераш до крај !
    Крај краева и ТВ
    :hug:

На IRBBB, *Amethyst*, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  6. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    842
    Колку години има ?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    9

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fbaby

fbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    11.467
    Јас мислам дека целото ова насилство и дивјачење по школите се должи и на тоа претерано нежно родителство.
    Не може бе едно дете од 7-8-9 години да изиграва шериф, да малтретира цел клас и да уништува туѓа психа, а возрасни личности да го охрабруваат и да млатат празна слама за детска психологија и воспитување.

Ќе му клекнувам на колена да го молам да не малтретира некој во школо, во институција кај што треба да се описменува и образува. Нече мочи.
    Има да научат ред, што, каде и кога да прават и да не прават некои работи, а не како распашана команда.

На Harper, *Amethyst*, mareane и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.262
    Допаѓања:
    21.668
    Точно. Не оправдувам ќотек никако, ама за такво понашање, треба сааламски ќотек од страна на родителите на малтретирачот.

На *Amethyst*, joy1, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.114
    Допаѓања:
    112.707
    Е да си ми жива и здрава.

На christinnn, JoyJoy и fbaby им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.114
    Допаѓања:
    112.707
    Смее без присуство на родител да дава исказ?

12. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Моите деца се мали, ама пред некој ден случано влегуваме во еден ресторан а внатре славеше роденден поголемо дете некаде 6то одд. Додека ги местевме децата во количката пред ресторанот, голем број од децата беа надвор и луѓе такво насилство, такво ударање со боксови, клоцање во живот немам видено. Се гледаме со маж ми запрепастени, не можам уште да си поверувам дека постојат такви насилни деца. Дефинитивно @JoyJoy не треба да се сопреш, не дај боже, ама полудено е се, немаат граници што можат да направат, како родител да си го заштитиш детето, па ако сака и син на Ковачевски нека е. На такви само за некоја година нив да почне да ги тепа по дома, да видат каков монструм воспитале.

На *Amethyst*, VDT2906, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.200
    Од прво до четврто одд. ни се погоди во клас еден лудак кој сите ги малтретираше. На голем одмор не напаѓаше, буткаше по скали, гризеше... На едно дете и глава му дупна. Секојдневно некој родител се жалеше од него а бедната даскалка постојано го штитеше оти знаејќи го од дома какво агресивно гомце е и носеа парфемчиња, златни алки и останати добра со кои и го лижеа газот. Во секоја ситуација таа него го оправдуваше а виновник беше другиот. Секој проблем се фрлаше под тепих. А и други времиња беа и родителите имаа многу помала моќ. Секогаш оправдувањата и на кравата и на педагог/психолог беа деца се, ќе се смират. Едно дете кога го повреди рекоа на неговите ништо страшно, ќе му помине како на кутре. Е така ли, еден ден една изреволтирана баба после часови во двор ни рече доста тој ве тепаше вас, вратете му. ;) Така и бидна. Му се собравме сите оштетени и го збумбаривме така добро што после тоа никого веќе не го чепна. Имаше ред солзи ред мрсули од мајка му ама дојдоа сите родители и тоа се реши. Како ништо што не превзедоа кога тој тепаше, така не превзедоа и кога го изеде.:D Можеби не била постапката нај паметна ама кога никој не помогна ние децата си ја земавме правдата во свои раце и ефикасно го решивме проблемот. :D

На Harper, *Amethyst*, Zumbulche и 9 други им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Не знам искрено
    Идејата не беше наша.Директорот сам ги свикал.

На *Amethyst*, mal.ecka и nena2010 им се допаѓа ова.
  15. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    3.302
    и мене тоа ми падна чудно... какви изјави. Можеби како директор само разговор да обави, ама не може изјава да им зема.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.891
    Допаѓања:
    31.322
    Во школо да. Во полиција не.
    Има протокол за постапување при насилство. Прво сите се солушуваат, па се превзема акција. Ако школотл не може само да го реши проблемот или се открие уште поголем проблем тогаш се контактирааг соосветни институции.
    @joy1 следете ситуација. До сега школото ОК постапува ако повеќе деца заедно се викнати и ако жртвата не е обвинета дека сама си го барала и се додека не се става ситуацијата под тепих.

На IRBBB, nextredstyle, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    848
    Допаѓања:
    4.253
    Нормално е да ги повика на разговор, пошто тоа се случува во училиштето

На nextredstyle, JoyJoy, awkey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Разговор да.Погрешно се изјаснив јас(со зборот изјава).На разговор за да секое дете посведочи што се случува за време на мал и голем одмор.Кажале децата дека ја тепал,и се дерел во лице,и вриштел на уво,косата и ја тегнел.

На *Amethyst*, Осе, nextredstyle и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Нормален родител ова да се случи детето дома ќе го скрши од ќотек да мава поготово на женски, ќе го земи за уво и кај вас дома ќе го носи да се извинува по 100 пати, ама не се нормални овие уште и со закани.
    Ете и тоа да му го кажете на директорот дека се заканува дека во УЈП работел оди до крај ако не и ќе си пријавиш во полиција.

На SuperGirl24, *Amethyst*, christinnn и 5 други им се допаѓа ова.
  20. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    3.302
    Реално, заразлика од другво школо, ова е сосем океј пристап. И јас да сум така би постапила. Нека кажат сите што имаат да кажат, да видам како размислуваат сепак е деца. Така да се надеваме дека тоа после нема да остане на само еден разговор и толку, туку дека директорот ќе постапи, ако треба да вклучи и други институции и се тоа, реално тој има таква моќ. Така да браво за директорот, се надеваме на позитивна разврска

На st-el, SummerGirl, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.