1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Насилство во училиштата

Дискусија во 'Образование' започната од cokacola, 20 мај 2015.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.350
    Допаѓања:
    20.278
    Абе денес ќе му вратиш, утре ќе му вратиш, па и задутре? И до кога?
    И да можам да се одбранам, он нема да престане све додека сам не одлучи на престане.
    Не треба да е зошто не се браниш ти туку зошто он задева/ напаѓа.
    Булинг и почнува и завршува со булито.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.111
    Допаѓања:
    112.700
    Обично тие се како предатори. Пикираат мирни деца. Ако им се с'сне некој да ги одбрани вервувај нема да му текне да ги гибне. Или да си добие една воспитна од дете нормално, поголем брат или братучед или другар. Освен на нибниот јазик не можеш поинаку да се разбереш. Најчесто и родителите им биле такви како мали. Ако таткото бил таков и синот го учи да биде мачо, да биде фраер, да биде над сите, а ако мајката била некоја и ќерката исто ќе ја воспитува.

На Lisandra, *Amethyst*, eliesaab и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.350
    Допаѓања:
    20.278
    Ја кажав оти ми се спојуваа жичките и се смееја ко морони додека си истурав нервоза. Интересно им беше да ме гледаат таква.
    Па следно добивав совети (тогаш зборам) уствари да не им враќам, кога ќе видат дека не може да ме испровоцираат, ќе ме остават као демек. Џабе. Ништо не помогна.
    И да, никој не ме бранеше, барем не директно.
    Али од друга страна сум личност што не сака да си става дополнителни бељи над глава, па не викав ни браќа ни братучеди ни никој. Зашто на крај јас ќе го кркав пак.
    Иначе и во средно се најде еден ама за среќа имав одличен класен па се среди брзо.

Инаку пред некои 3-4 години кога бев веќе факултет се среќавам на автобуска со една од класот од основно (не беше були ама не се ни мирисавме многу) и ме прашува кај си што си со факс, и рандом спомнувам нешто дека имам предмет еден од претходен семестар.
    Типкава изненаЃена како тоа јас бубалица не сум чистела све на време. И онака со еден осмех под мустаќ ми вика - а јас те знаев дека многу учиш, зашто така предмети ти останале.
    Мислам...

4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.575
    Допаѓања:
    34.945
    А ти сигурна си дека ако му врати ќе се реши проблемот?

5. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.472
    Кај мене наставниците мене ме кривеа, премногу сум била мирна, а кога вратив ми викнаа мене психолог зашо сум враќала.
    Мајка ми дозна, пустош ги направи, а децата се лутеа дека не можат више да ме пипнат, ама стварно многу се нервираа, криво им беше. :D Еднаш шетавме со мајка ми, случајно ја здогледавме таа шо беше психолог, затрча од другата улица и се скри, а мајка ми со неа збор немаше разменето.
    И, така, денес станав бетер карактер од нив, едно префрлање и готово, пишано им е.
    Наставниците знаат, директорите знаат, родителите знаат. Знаат шо гомна се они и децата нивни, ама не реагираат, но кога е на нивно ги боли.
    Така да, учете ги децата, особено женските, да враќаат, и по можност да бидете многу груби со другите деца у клас со нив.
    Ова не се решава со збор, тоа да го избришете од глава, не престануваат дури не се сигурни дека коски ќе им скршете.

На eliesaab, Adidas888, VDT2906 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Нема да се реши

Значи и ако те силуваат ке седиш и ке чекаш да заврши?Убаво.

На simoncelicius, H.VAGA, Viveki и 5 други им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.575
    Допаѓања:
    34.945
    Па, затоа има институции де, или ќе одиме по она турското, око за око, заб за заб.
    Не знам, само прашав што очекувате да се случи ако децата се „бранат„ со тепање? Да не бидат мета на насилници, да не ги напаѓаат, или? Не ми е јасно?!

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Не ми даде одговор?Дали ке пробаш на МОМЕНТОТ да се браниш ако пробаат да те силуваат или ке лежиш мирно?

Институциите во ред..ние зборуваме за моментот кога некој се обидува да те повреди.

Што и велиш на керка ти…нека те клоца ,чекај да заврши?Не разбирам навистина.

На Lisandra, IRBBB, simoncelicius и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.825
    Допаѓања:
    80.894
    Не,не е сигурна.
    Бара решение на проблемот
    @joy1 а да се заканиш со тужба
    Еве што прочитав
    Консултирај се со адвокат.
    Секој има и права и должности како дел од училиштето како образовна институција.
    https://akademik.mk/pravata-i-obvrskite-na-uchenitsite-spored-zakonot-za-osnovnoto-obrazovanie-3/

На simoncelicius и joy1 им се допаѓа ова.
  10. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.472
    Подобро да се одбрани одколку да седи ко теле.
    Е таман додека седи ќе фатат уште сила ко стока да го третираат, ти меѓувремено ќе шеташ по институции, дури се вратиш ќе биде ем со трауми ем модрици, ама важно било мирно и пуно со морал дека не вратило. Дете за пример.

На Lisandra, *Amethyst*, MeowMeow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Да тоа веќе го направивме.Затоа таткото на детето се усили со ЈАС РАБОТАМ ВО УЈП…

На Lisandra, simoncelicius и Ordinary им се допаѓа ова.
  12. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.472
    @joy1 Јас искрено те советувам ќерка ти да снима се шо и се дешава во текот на школскиот ден, и да изнасликате ако има нешто физички на неа. И после да пријавите се во полиција.
    Не знам како се законите во врска со ова, ама не одам кај наставници, директно во полиција и тужба, со снимки со се.

На Angie1432 и eliesaab им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    Не смеат да носат тел.

Слики од модринките имам.Покажани се во школо.

На simoncelicius, eliesaab, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.472
    Маме им...

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.825
    Допаѓања:
    80.894
    Не родителот да го тужиш,училиштето и директорот
    Веројатно ќе бара начин да си спаси фотеља и углед на школото.

На simoncelicius, Nausicaa, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.575
    Допаѓања:
    34.945
    Споредбата со силување ич не ти е на место, па затоа и не искоменриав. Што да кажам? Дека ќе се бранам?! И што ако се бранам? Ќе престане силувањето?
    На ќерка ми отсекогаш истото и го зборам, се што има проблем во училиште да и се обрати на наставничката, а исто така и да ни каже на нас. Знае каде е психолог, педагог (оти лани имавме проблем со наставничката, па ги запознавме добро) ако има потреба може и таму да оди. Ниту еднаш не сум и рекла да враќа со тепање, оти не знам како очекувате да нема насилство, ако децата ги учите да тепаат т.е да се бранат? Ова само кај нас на балканиве го има или по муслиманскиве држави, во сите цивилизирани општества не верувам дека децата се советуваат да се бранат со тепање!
    Вие сте постапиле правилно, сте реагирале веднаш и детето сега знае дека ја штитите и верувам ќе се чувствува посигурно. Со наставничката исто треба да поразговарате, оти не може да не знае што се случува, а како што читам тоа подолго трае кај вас.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.575
    Допаѓања:
    34.945
    Те прочитав тебе, фала за советот, ама не сакам детево да ми стане како тебе. Од што си се бранела, си станала и самата насилник.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    На место е
    Насилство е и едното и другото.
    Не сум и рекла ни јас да тепа.Затоа во случајот она е тепаната.

Можеби кај вас работи разбран кадар.Кај нас не.Пријавувано е за истото дете и претходно од други.И ништо не е превземено.

На simoncelicius, *Amethyst*, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.238
    Допаѓања:
    12.872
    @Munchmallow20 ти значи трпеше физички булинг, со тепање?

Ја психичко малтретирање, иам пишувано еднаш.
    Искрено не знам шо е полошо, и двете се слично срање и на никому не му посакувам пекол да му е школото.
    Ама да, и ја си бев крива шо ќутев и трпев и на никој не кажував, нити пак им враќав на ниту еден начин. :|
    Не знам шо ми беше стварно, место нив мене срам ми беше некако, па и очигледно страв имав да им кажам два три збора, толку да им дозволував да си играат, еве не ми е јасно, а се стресирав во себе и патев.
    Ех овој памет да го имав ама тоа е, не се враќа времето.

Не дека сеа сакам конфликти и карања, тепања, ич нејќам, не сум таков тип ама па со сила будала да ме праат не дозволувам на никого више, доста беше тој хорор шо го трпев.
    И вака коа ќе прочитам дека малтретираат деца и трпат врсничко насилство ме фаќа таков гнев и бес уфф.:envy:

Кај мене глупаците беа поише такви, не беше едно дете само, психопати не би рекла дека беа ама едни злобни манипулатори плус разгалени претерано кои се изживуваа и обожаваа психички да малтретираат помирни повлечени деца.

Шо сакам и ја коа они со еден наставник како се заебаваа и го малтретираа чоекот, ко малоумен го третираа, недолични работи праеа, страшно. :x
    И сето тоа нив преинтересно и прејако им беше, ко игра и шала си го сфаќаа.

За таа што учела со тебе, ич не си требала да се замараш што зборела.

Овие мене шо ме малтретираа скроз ги иам забораено, избришано, да ги видам се праам не се познаваме, не постојат за мене, не пак муабет да им праам.
    Мислам, ги неам забораено, тоа не се заборава никад шо доживував ама вака да ги сретнам, стварно не ги перцепирам више со години.

@joy1 никако не го оставајте ова без да се реши, до крај ќе идете по секоја цена ако треба.
    Имаш и доказ и све, ништо не ти може имбецилот од родител, до утре може он да се сили, верувам дека ќе се реши ова и ќе има позитивен изход. Само да не се откажувате најбитно е.

На Lisandra, joy1 и Curious cat им се допаѓа ова.
  20. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.472
    По муслиманските држави жените се научени да не се бранат ич, исто како што ти советуваш тука, така да не знам од кај толку глупави метафори ти текнуваат.
    Со тоа што му викаш да се обраќаат кај други личности наместо во моментот да вратат, го раснеш во личност што во незгодни и опасни ситуации како возрасен ќе бара други да му помогнат, а на околината искрено не ја боли, да бидеме реални. Ајде полиција ќе реагира после тоа, но во моментот? Треба да се брани, треба да се учи да покаже дека не е овца за тепање и изживување.
    Првиот пат ајде ќе кажеш на наставник, директор, ама ако продолжи се знае дека само ако видат дека имаш сила ќе прекинат.
    Со цмиздрење и кроток караткер не се поминува низ овој свет, ваков каков што е..

На Cka и Adidas888 им се допаѓа ова.