Насилство во училиштата

Discussion in 'Образование' started by cokacola, May 20, 2015.

1. awkey

awkey Истакнат член

Да беше мое дете девојчето и ско се има докази ко што викаат дека имаат родителите ќе се соберевме и до стразбур ако треба. Дирекно со тужба, нр знам што чекаат, ако ништо никој не презема во школо и полиција има други решенија

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

А бе школото ќе го тужам. Додека детето ми е таму они се одговорни за него. Од директор па до чистачка има да тужам.

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Знам бе Нена, јасно ми е, ама еве кажи како би се решил проблемот?
    Он малтертира други, а и на него не му е пружена помош.

4. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Факт е дека ЦСР спие. Факт е и дека детето е психопат и монструм.
    Совршен спој за да цвета насилството.
    Решение? Да отиде нечие братче, “дете” од 17 години да го исчука убаво, да му прекипе на некое друго врсниче и да испоубие и 10 други, или родителите со родителите да се истепаат?
    Мора итно да се смени законот.

simoncelicius likes this.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ме заболе за него.. искрено ме заболе. Немам епатија за тие мали монструмчиња. И нивните родители. Не сакам бе да лечам трауми на мое дете зашто пациентела недијагноатицирана со мило детско лице се шета низ школо! Не сакам детето да ми се лизне и да расцепи глава па во ковчег да ми го донесат од школо а он да се смее.. доста веќе со нежно родителство, со оправдувања.. детето е монструм, социопат.

6. KateKane

KateKane Форумски идол

Не знам дали го слушавте цел клип.

Истурал сапун по скали за некој да се лизне и да падне, ги корнел сите деца и откорнатата коса ја оставал по катедри за наставниците да ја видат.

Ај соблекувањево и кубењево може ги видел од негде, ама тоа со сапунот е гарант продукт од некоја црна мисла на дел од мозок што треба да се третира.

Ни на крај памет не би ми текнало такво нешто, а не па да го правам.

SummerGirl, awkey, MeowMeow and 12 others like this.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ама дете нема деловна одговорност. Се ова е насилство. Не може дете од 7 години да одговара.
    Треба родителите да одговараат за запуштење на дете и детето под итно да оди да се лечи. Ете тоа треба.

Harper likes this.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Социопат е детето. Треба да се лечи ..ако има лек.

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Детево е за на психијатрија.
    Но без дијагноза дека е опасно школото не смее да го исфрли од школо.
    Чаре немаат другиве родители освен да си ги тргнат децата од таму.
    И можеби и најпаметно.

MandyLane likes this.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Детето е болно. И е дете.
    Први сте за подигање совест за ментални болести, ама сега за болно дете ќе велиме дека е монструм?
    Ок.
    Монструми се неговите родители. И сите други што дозволуваат детево вака да се однесува на 7 години. Толку.

Harper, No Makeup and Bozica1980 like this.
  11. fbaby

fbaby Популарен член

Згрозена сум што на возрасна личност ова не би му текнало а детево се ова слободно го прави во школо.
    На 7 години не сме знаеле газ да избришеме, сега овие сексуално малтретираат други деца. Одвратно.

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

На твитер пишуваат дека од градинка е вакво и родителите не прифаќаат да го лечат!!! Дете било не било ништо страшно..
    И за тоа што некој самонаречен родител не сака да види дека детето му е со фалинка мое да страда? Ајде те молам..

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Со фалинка. Ок.
    Тогаш постои нешто што се вика одземање на деца.
    Ама добро татково е инспектор, тогаш јавно на ТВ со име и презиме да се кажат родителите.

*Amethyst* likes this.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Да да.. обавезно. Еве сега чекам на вести.. а бе Јуле.. во канализацијава ли дијаманти бараш?

simoncelicius likes this.
  15. Chimera

Chimera Популарен член

Луѓе.. Имаше случка ако не грешам во Неготино пред неколку дена со наставничка со искуство од околу 30тина години која "психички" ги малтретира две недели учениците и се изживува врз нив. Со една петиција и собрани потписи, сега наставничката е во Негорци на лечење. Сопругот нејзин даде јавна изјава на медиуми дека цел месец тој гледа дека таа е во депресија од некои приватни случувања во нивната фамилија, признава за грешката, се извинува на сите и кажува дека после едномесечно лечење, ако нејзината психа се среди таа ќе се врати, ако не, никому ништо, останува дома. Еве еден пример дека институции има и секој проблем е решлив, ама тука проблемот мислам е таткото владика. Пошто зборуваме за случај во Македонија, претпоставувам и како секои други случки со татковци владики се мачкаат очи на долгорочно така и ова.. Така да стварно не знам со кој памет самото школо дозволува ова да се одолговлекува, еве да речеме ако јас како индивидуа неможам да се справам со владикава, и школото ли неможе??

awkey and No Makeup like this.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Не може.
    Има право на образование.

17. Chimera

Chimera Популарен член

https://24sedam.rs/drustvo/vesti/177935/skola-vozd-bavi-se-samo-decom-sa-problemima-u-ponasanju/vest

Баш неодамна ми излезе на еден српски форум ова, како во Србија се справуваат со вакви случаеви, деликвенти, лоши ученици, ученици со пореметувања и сл.. Не може една соседна држава да изнајде решение и да створи такво училиште а друга држава не. Решение за ова мора да постои колку и да се бега од темава

st-el likes this.
  18. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Не.
    Ментални болести се друго.
    Психопатија не е ментална болест па да ги жалиме, туку е нарушување на личност. За жал не се ни третира, нема лек јер не е болест. Лекот е затворање во институција.
    Можда има надеж кај некои за нормален живот и однесување доколку опкружувањето/воспитувањето им е позитивно и здраво, ама кај ова дете очигледно е касно, нема назад, во иднина само ќе има други жртви и пострашни дела.

MeowMeow, Mrs. right, LadyD and 9 others like this.
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Може ли да пуштиш линк каде го пишуваат ова

20. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Screenshot_20231112_193428_Facebook.jpg
    Пред две недели се тапшале колку е добро школото. Прекинуваш приредба, праиш скандал. Знам дека детето не е криво, родителите и институциите се. Ама и соучениците се греота. Можда така ќе превземат нешто кога ќе ги има по вести и по портали, иако кај нас секое чудо е за три дена или до наредниот скандал.

MeowMeow, oblace1, joy1 and 1 other person like this.