Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Насоки во гимназија

Дискусија во 'Образование' започната од LovelyGirl, 10 февруари 2010.

1. beliver

beliver Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    59
    да прашам на пример со ОХА смер дали кје може да се запишам на факултет нешто поврзано со информатика.. ?
    дали со бирањето на смерови сум ограничена во бирањето на факултет ?
    знам дека за мене е поубаво да изберам нешто што е поврзано со тоа што сакам на факултет но многу ме интересира дали морам, т.е. дали ќе имам проблеми при запишување со тоа што не сум била во смер каде што во 3та или 4та сум немала информатика.. или немора баш информатика билло што не мие поврзано со смерот.

2. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.170
    Јас да ви кажам право, ни дадоа листовите со смеровите, во школо.
    Јас го гледам листот и буљам ко теле у шарена врата. Буквално. :D

Врска немам што ме влече, неам поим што да одам на факултет. Ама озбилно.
    Само знам, дека не ме влечат јазичните и природно-математичките. Што значи, ми останува само ОХ. Додуша и тоа не ме влече. :D

Малце и паника ме фаќа. Врска немам каде. Гледам пола и повеќе се одлучиле. А пола се двоумат.
    Јас барем да се двоумев. :D

3. Belieberka666

Belieberka666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    144
    Јас ќе одам ОХА - Б :)

4. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Смерот не ти менува ништо, но на матура кога ќе полагаш ќе си одбереш предмети соодветни за факултетот на кој планираш да се запишеш.

5. mnikolovska

mnikolovska Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2013
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Луѓе, пошто неможев да најдам соодветна тема за моево прашање па решив тука да ве прашам :)

Дали негде во Скопје има средно училиште за безбедност ? :?:

6. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
  7. Lili.lili

Lili.lili Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    72
    Што се учи по програмски јазици ПМБ да не е многу тешко ? А физика во четврта ПМб ?? :wasntme:

8. Aniston

Aniston Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    235
    Штом бегаш од некој смер, а после слично ке студираш, верувај нема да минеш тобро на студиите. Пример, ако некој сака да студира информатика, а не сака 3та и 4та да буба математики, тогаш наебал.

Одете тоа што ви оди и ви е лесно - ке го засакате и ке ви стане професија еден ден и ке бидете срекни и задоволни. Ако одите нешто што само ви стои привлечно, а не ви е баш лесно, ке се мачите и со тек на време ке ви омрзне.

Сакав да бидам информатичар, се мачев со математиката и не мрднав од 2ка, а се убивав од решавање, али то је ја ни таблицата не ја знам (да, озбилно не ја знам).

9. mnikolovska

mnikolovska Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2013
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Луѓе, пошто неможев да најдам соодветна тема за моево прашање па решив тука да ве прашам :)

Дали негде во Скопје има средно училиште за стоматологија? :?:

10. Ogist

Ogist Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13

Мислам дека има, во склоп на медицинското училиште Панче Караѓозов.

11. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^^ Има во средното медицинско во Битола смер за забен техничар.

12. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Јас избрав хемија и хирургија со гинекологија и акушерство. Па ќе видаме колку се лесни предметите :D

13. stojanovskata

stojanovskata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    121
    Феминки што мислите дали може да се најде работа со гимназија смер насочен кон економско???Еве да речеме дека немаш пари за факултет дали може да најдеш работа и немора со таа насока со која може?

14. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Не.

15. richgirl998

richgirl998 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    286
    Сакам да прашам дали е многу тешко на математички А? Мислам дека само неколку од класот ќе се одделиме, добро е што најдобрата другарка ќе оди на математички, но другите сите ќе останат на општествен. Физика и Хемија многу ми одат, но во Математиката имам дупки. Имав 5ка на крајот, но на совет ми беше поправена. Од професорката ми беше четворка. Одам редовно на приватни часови и стигам до четворка ништо повеќе. Не знам страв ми е да не се зезнам ако отидам на математички. Размислувам меѓу тој и јазичен. Тука голема игра ми игра друштвото. Како што кажав претходно цел клас ќе остане на општествен. Јас во никој случај не сакам општествен, а за јазичен не знам дали воопшто ќе има, бидејќи учам во слаба гимназија каде што на никој не го боли уво за учењето, а мене многу ми одат јазиците.

16. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Воопшто не е битно на која насока ќе одиш. Битно е кои предмети ќе ги полагаш за матура. Екстерни и интерни. Оди на тоа што ти е полесно. Во случајов велиш дека јазици ти одат,оди на јазици. Ако нема јазичен смер земи математички но само ако мислиш дека ќе ти биде лесно, а не е ;) Ако бираш после средно нешто математички факултет, секако ништо не губиш. Оди на што сакаш,воопшто не се битни смеровите, битно е што предмет ќе избереш за матура и интерни испити.

17. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    на математичко А, двата изборни предмети во 3та година се математика (само имаат друго име) :) од мојот клас има неколку и ги гледав како се мачеа со експоненцијални равенки кај кои степенот е тригонометриска функција...и вектори некои во простор (така нешто беше) ;) aко ти одат физика и хемија, според мене подобра опција ти е математичко Б...од мојот клас се мачеа малку со латински...ама тоа е, кога ќе видиш секој смер има некој да кажам "зезнат" предмет...... ;) :wasntme:

18. Aniston

Aniston Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    235
    Чим не ти оди математика не си го терај. Важни се и оцените од свидетелствата.. Ке заглавиш, и тоа сериозно... Оди си јазично, имаш гарант оцени и уживање :) А верувај ке научиш далеку покорисни работи од некои глупи математики... А штом не ти оди математиката тогаш нема ни што да бараш на некој таков факултет па да речеш ке ти треба... А што и да станеш во животот кога можеш да се претставиш на англиски италијански и француски си едноставно цар ;)

На richgirl998 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    Се запишав на ОХА,а во иднина мислам да идам на факултет за дефектологија.Кои предмети би требало да се земат за матура?Мора ли биологија да биде еден од нив? :?:

20. Lili.lili

Lili.lili Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    72
    Конкретно за дефектологија не мора да биде биологија може и историја , филозофија социологија или информатика и уште еден по твој избор :) .
    Инаку јас отидов ПМБ па потоа планирам медицина , само малце ми е страв програмски јазици како е :)