Насоки во гимназија

Дискусија во 'Образование' започната од LovelyGirl, 10 февруари 2010.

1. Musicforlife

Musicforlife Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Ми треба малку помош.Бидејќи планирам да одам на музичка академија,избрав ЈУБ.Ме интересира кој предмети ги има во тоа подрачје,ако некој веќе бил :) Фала ви однапред:)

2. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    378
    http://gimnazija-mk.weebly.com/1053...80-1080-10871086107610881072109511121072.html

3. Musicforlife

Musicforlife Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Може да ми кажете кои предмети се во 3та и 4та ПМА и ОХА?Се мислам на кое да одам а @Mishela со постаро мислење баш и не ме утеши со тоа дека нема смер без хемија и физика во 3та(facepalm)(facepalm):@

5. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.934
    Допаѓања:
    18.175
    Видов дека мислењето ми било за сосем други насоки :lol: Затоа го избришав.
    По години не памтам точно, едно знам дека во 3та сите имавме и физика и хемија.
    ОХА имаа Економија, Вовед во право(?), Логика и уште нешто, а ПМА Аналитика, Алгебра, Програмски јазици.
    ТОлку ме држи меморија :)

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sk.mk.mdj

sk.mk.mdj Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2018
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    81
    koj jazik se izucuva vo 3g. i 4g. na jazicen smer vo gimnazija nikola karev-skopje. kako tret jazik.

7. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.524
    Допаѓања:
    17.579
    ПМА во трета се учат сите предмети освен ликовно, музичко и географија. Алгебра и Геометриска алгебра(друг е насловот, за нас и двете беа "Алгебра" и само кажуваш од кој професор, а материјалот опфаќа вектори и матрици) заедно со Програмски јазик. Во четврта не се изучуваат хемија, биологија и историја, 10 предмети се вкупно. Заедно со Анализа и Програмски јазик.

За ОХ не знам конкретно, трета исти се основните во сите подрачја, изборните се различни. Во четврта ниту ОХ, ниту ПМА, ниту јазична изучуваат биологија и хемија освен ПМБ. Е сега изборните се Вовед во право, Логика и Социологија ако не се лажам. Ама каков е распоредот по година не знам.

8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.467
    Допаѓања:
    37.702
    @DreamGirll во која гимназија сакаш да се запишеш? Јас кога учев немаше правен смер. Во трета година биравме насока - општествено хуманистичко подрачје или економија.

На Joi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DreamGirll

DreamGirll Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2018
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    @SummerGirl Не сакам да го спомнам името на гимназијата но знам дека долго време веќе покрај општи смер, во гимназиите има и два стручни смерови (правен и економски). И како што знам, предметите и образовниот систем е ист во сите гимназии.

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.467
    Допаѓања:
    37.702
    Прва година - Македонски, математика, англиски, втор странски јазик, физичко, музичко, ликовно (овие два се учат во прва и втора), биологија, историја, географија, физика, хемија, информатика. Како изборен јас го имав латински јазик. Друга опција беше информатичка технологија.

11. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Во некои места, бидејќи нема доволно деца да се отвори ново школо, има вакви смерови во гимназиите. Иначе во гимназиите во трета почнуваат смеровите: природно -математички,општествено-хуманистички и јазично-уметнички. Тие се само исти за сите гимназии во државата.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DreamGirll

DreamGirll Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2018
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Фала ти за појаснувањето. Инаку сега за тие смерови се определува уште од прва година.

На Joi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DreamGirll

DreamGirll Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2018
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Предметиве во кој смер се изучуваат? (не те разбрав)

14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.467
    Допаѓања:
    37.702
    Општа гимназија. Во трета биравме насока.

На DreamGirll му/ѝ се допаѓа ова.
  15. waterllady

waterllady Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2014
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    3.182
    Има општествено - хуманистички смер А и Б. Во општествено - хуманистички А се изучуваат правните предмети како изборни (право, економија, бизнис). Да не мислиш на овај смер?

16. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Девојки помош малку ако може. Другарка во РЈК се запиша,а јас во Орце.На уписи тие си бирале подрачје мислам меѓу ПМА и ПМБ и ОХА другиве изг ги немало таму, но не е тоа битно.Зборот ми беше што кај нас во пријавата немаше такво нешто да се напише,а и колку што знам од трета се определуваш зошто секако прва и втора година во секоја гимназија низ Македонија се работи по иста програма и предметите се исти,а во трета остануваат исти оние задолжителните и имаш по три изборни во подрачје(секое различни).Отворив и на страната на БРО,не прочитав за никакви измени. Ај малку хелп околу ова ако некој е запознаен.

17. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    679
    Допаѓања:
    1.630
    Уште од минатата година се измени ова, сега наместо од трета уште од прва се определува за насока

На Ana2411 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    378
    @Nane2356 така требаше да биде од лани поради воведувањето на Кембриџ во средно, и лани се запишуваа уште во прва година според подрачја, но потоа го укинаа и продолжија по старите програми. Сега во некои училишта повторно бираат во прва година иако нема измени во предметите. :)
    @Alex29 штом не сте одбрале сега, ќе бирате при крај на втора година и по подрачја ќе бидете од трета година. :)

На Nane2356 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DreamGirll

DreamGirll Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2018
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Сакам да прашам што е разликата во наставата по биологија помеѓу ПМБ смерот кој учат 4 часа биологија неделно и ОХА смерот кој учат 2 часа неделно? Дали ПМБ се понапред со материјалот?

20. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.524
    Допаѓања:
    17.579
    Нема врска тоа со напредноста на материјалот, туку 4та година само ПМБ учи биологија и хемија. Ниту ПМА, ниту ОХА или Б, ниту јазичните класови учат. А материјалот кој се изучува е ист за сите, по програма се оди.
    Едит : Сега видов дека си пишала 4 пати имаат ПМБ, а 2 ОХА. Е не знам по која причина, нема таква програма мислам.