Здраво.Сакам да се запишам во Карев,смер ПМА.Доколку некој има информација како е во Карев и за смерот(дали е премн тешко или сл)Ве молам за одговор.Благодарам.
Јас за во Орце можам да ти помогнам ако те интересира затоа што јас сега таму сум прва година во ПМА иако мислев дека во трета се бира испадна дека не сум прочитала убаво во пријавата и сум заборавила да пишам па повторно одев дс пополнам пријава. Прашај ме во лп ако нешто те интересира можеби ќе смениш мислење до јуни има време. Како и да е за предметите што се учат можам да ти помогнам ако ништо друго.
Me interesija koja e razmlikata pomegu smerovite pma i pmb?Koj smer poveke e nasocen koj programiranjeto?Koja e vistinkskata razlika pomegu ovie smmerovi?
ПМА е повеќе насочен кон програмирање, физика и математика (ако сакаш да продолжиш за нешто од тоа на факултет иако не е услов). ПМБ е за биологија и хемија повеќе (медицина, фармација и сл. ако продолжуваш одговара).
Здраво Сега сум втора година општа гимназија и треба да бирам некое подрачје.Ја сакам природно математичко б,но некој ми кажуваа дека е многу тешко она ова.Па да споделете некое искуство со тоа подрачје.Дали е тешко што се учи.Благодарам
Здраво сакав да прашам за јазичен смер во гимназиите кој е третиот јазик кој може да го бираме и изучуваме ? Тенкс
Me interesira dali navistina pravat problem pri upiss na fakultet ako imas razlicno podracje primer PMB a odis na kriminalistika
Зависи од заинтересираноста за смерот. Доколку има мала заинтересираност, ги примаат тие што имаат добар просек додека не се наполни квотата. Ако имаат голема заинтересираност, ги земаат предвид и другите околности. Како што е и за секој друг факултет.
Не, затоа што за факс улога играат поените. Што и да завршиш средно, ако имаш просек, избереш правилни предмети за матура и положиш со високи оценки нема врска ништо друго, освен ако нема и приемен. Конкретно за криминалистика мислам дека нема. Избери што сакаш.
Може ли некој да каже нешто повеќе за ОХА и ОХБ. Здравје сакам да се запишам на психологија факултет. Па од тие два смера кој ми е подобар. Поздрав
ОХБ има предмети психологија, педагогија и сл. ОХА е повеќе со правнички и економски предмети. Секако ова не мора ништо да значи, со кој било смер може да се запишеш на факултетот кој го сакаш. Во твојов случај предметите на ОХБ на некој начин повеќе ќе ти одговараат со она што ќе го учиш на факултет.
OHB poveke bi ti odgovaralo ama toa nema vrska.Od koj bilo smer mozes da se zapises kaj sakas posle toa.
Јас сум 2ра година во Орце, можеш ли да ми дадеш некои типс или за смеровиве да ми кажеш кај да одам. Пошто да бидам реален изгубен сум во овие години на се мислам и мислам дека главава ке ми екслподира. Фала однапред.
Здраво! Ме интересираат природните науки особено физиката. Планирам да го одберам смерот ПМБ но имам неколку прашања. Дали има огромна разлика во изучувањето на физика во ПМА и ПМБ? Јас сум повеќе за ПМБ затоа што во четврта година се фокусира на физика, хемија и биологија (кои ептен ги сакам). ПМА не ми се допаѓа поради изучувањето на линеарна алгебра и аналитичка геометрија но од неколку луѓе слушнав дека ПМА повеќе ќе ми треба за во иднина ако планирам да студирам физика. Математиката малку ме плаши, свесна сум дека е многу потребна за физика но тоа е Знам дека и вака и така ќе ми треба многу математика но во ПМБ како што прочитав не е до тооолку обемна како ПМА (што е топ за мене). Што мислите?
Има да. До трета сите смерови учат иста физика, во четврта само пмб и пма имаат физика, пмб е повеќе медицинска физика и само основни задачи се решаваат. Не е нешто многу тешко. Ако сакаш да студираш физика ќе ти оди повеќе во прилог да си пма.