1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Науката во секојдневниот живот и светот околу нас

Дискусија во 'Слободно време' започната од Munchmallow20, 28 декември 2024.

  1. Munchmallow20

    Munchmallow20 Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.669
    Допаѓања:
    22.111
    Не знаев категорија каде да ја сместам темава, па нека се премести ако треба.
    Како голем љубител на природните науки (и поле во кое работам), сметам дека е потребна една ваква интересна и едукативна тема каде ќе прашуваме, објаснуваме научно зошто се случуваат работите кои се случуваат околу нас.
    На пример зошто снегулките се со правилна шестокрака форма, зошто солта прави снегот да се топи полесно, како сапунот отстранува бактерии, зошто вирџин маслиновото масло мора да се чува во стаклени темни шишиња и слични работи со кои се среќаваме секој ден, ама никогаш не било објаснето зошто.

    Се надевам има сезнајковци :Dкои имаат познавања на вакви теми (освен мене:wasntme:) и љубопитни што ќе прашуваат, па ќе се активира темава.

    Мислењата може да бидат и прашања, може и рандом објаснување за нешто што вие знаете, сте прочитале (иако не прашал никој), па ќе дознаат и другите.
     
    На elenaa0805, andrejko82, tambelina и 11 други им се допаѓа ова.
  2. DS10

    DS10 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.791
    Допаѓања:
    4.230
    Пол:
    Машки
    За виножитото сум учел и во основно и во средно по физика, (на факултет немав трета шанса да разберам бидејќи бев на општествен, не на природен), сум барал и по интернет ама никако не можам да разберам како настанува и баш како е правилен полукруг:^) Знам ко ќе мијам кола летно време ми се случувало да се појават бои баш ко виножито или на улица на потечено уље помешано со вода, ама виножитото уште ми е нешто натприродно:^)
     
  3. dea.18

    dea.18 Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    2.133
    Пол:
    Женски
    Леле дај објасни ми ги сите појави што ги наброја, ко падната од марс сум:rofl:
    Преинтересна тема(highfive)
     
  4. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.862
    Допаѓања:
    8.735
    Пол:
    Женски
    Зошто ракијата не замрзнува?:?:
     
  5. DS10

    DS10 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.791
    Допаѓања:
    4.230
    Пол:
    Машки
    Поради густината.
     
  6. Dashing:)

    Dashing:) Популарен член

    Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.804
    Допаѓања:
    2.536
    Пол:
    Женски
    Баш пред некое време се прашував од што се составени облаците? :?:
    И некогаш имаш чуство како да се движат.
     
  7. Biljarkata

    Biljarkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.412
    Допаѓања:
    182.838
    Замрзнува, ама не на нула како вода.
    Се замрзнува, само на која температура е различно.
     
    На daylight, Realist1, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Dashing:)

    Dashing:) Популарен член

    Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.804
    Допаѓања:
    2.536
    Пол:
    Женски
    Јас гледав еден цртан дека самовили прават виножито. Којзнае дали стварно постојат? :?:
    Освен тоа и јас имам забележано од уљето на улица како се прави виножито.
     
    На Alex.T и DS10 им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

    ArabellaStarfall Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    6.782
    Пол:
    Женски
    Се што наброја е поврзано со хемиски соединенија, нивни форми и врски.
    Иначе не само маслиновото масло, туку и матичен млеч се чува на темни места. Светлината влијае на квалитетот и структурата.
     
    На Ena05 и tambelina им се допаѓа ова.
  10. DS10

    DS10 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.791
    Допаѓања:
    4.230
    Пол:
    Машки
    До самовилите ќе да е работата:?:
     
    На Oriental, Mumoftwo30 и Dashing:) им се допаѓа ова.
  11. North IcelanD

    North IcelanD Активен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    179
    Зошто зимно време кога спијам отскриен и ми студи само ако стапалото го пикнам под ќебе ми станува потопло/комфорно ?
     
    На Seli20 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    56.230
    Пол:
    Женски
    Мене од најфасцинантните работи кои ми текнуваат во моментот е појавата на фатаморгана и како медот никогаш не се расипува.
    Инаку темава многу ми дава „1000 зошто 1000 затоа“ вајбс. :)
     
    На andrejko82, tambelina, Seli20 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.862
    Допаѓања:
    8.735
    Пол:
    Женски
    И алкохолот не се расипува. Ми останало у памет дека ова се едини две работи кои немаат рок на трање, алкохол и мед.
     
  14. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    56.230
    Пол:
    Женски
    Се додека се чувани како што треба, нема никогаш да се расипат.
    Имам слушнато како пронашле добро сочуван мед во Египет од пред околу 3000 години кој бил сосема добар за јадење. :)
     
    На Alex.T и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  15. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.862
    Допаѓања:
    8.735
    Пол:
    Женски
    Кога кажа мед ми текна дека правиот мед се шеќердисува. Се прашувам зошто е ова така?:wasntme:
     
  16. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    56.230
    Пол:
    Женски
    Според чичко Гугл, вистинскиот мед содржи многу повеќе шеќер од вода, и нема доволно вода за шеќерот негов да се раствори. По тоа се познава и вистински од процесиран мед, вториот и по долго време нема да формира кристали и ќе остани мазен. :D
     
    На Lianna Anna и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  17. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.402
    Допаѓања:
    13.877
    Пол:
    Женски
    Тука сум за самовилите. Многу верзии имам слушано дека постојат и тоа е обично старо-новиот пример со гасење на колата на некое место. Никогаш разјаснето.

    Со снегулките се опсесирав години наназад, од рандом слика на снегулка. Фасцинантни форми, после ги ,,ловев" низ аматерски фотографии.

    Во секој случај, природата е пресовршена за да биде сфатена и таму нема грешки. :)
     
    На Mumoftwo30 и Dashing:) им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

    Lianna Anna Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Пол:
    Женски
    Природна симетрија која не е случајност, туку резултат на физички и хемиски процеси кои се случуваат во атмосферата. А најинтересно е што и покрај ова, нема две исти, бидејќи секоја снегулка се формира под различни услови на температура и влажност, а кои влијаат на растот на кристалите.

    Го прашав мм за ракијата. Ако има висок алкохолен процент (40% или повеќе) не замрзнува, бидејќи алкохолот има многу ниска точка на замрзнување. Ракијата со помал процент алкохол може делумно да замрзне или да се згусне на температура од околу -18°C.

    Иначе да, алкохолот генерално не се расипува, но може да претрпи промени во квалитетот и вкусот со текот на времето, зависно од видот на алкохолот и условите за складирање.
    Медот не се расипува ради пх вредноста, ниска содржина на вода и ензими од пчелите. Ова го знам од баба ми. :D

    И мене ова ме фасцинира. Иначе името потекнува од името на италијанската легенда за вештерката Моргана, која на морнарите им прикажувала илузии.
     
    На tambelina, Mumoftwo30, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.862
    Допаѓања:
    8.735
    Пол:
    Женски
    Се прашувам како тоа сите имаме различни впечатоци на прстите? Која ли е науката позади ова?
     
    На Seli20 и Dashing:) им се допаѓа ова.
  20. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    56.230
    Пол:
    Женски
    Зборувајќи за ракија, од секогаш сум се чудела како моиве дома пијат греана ракија (за Бадник), значи жешка, и викаат дека не те гори можиш директно од на оган да ја испиеш. Како е возможно? :D