Пресади ја во нова земја, и види дали саксијата има доволно дупчиња на дното, некогаш знаат да бидат минијатурни.
Ја пресадив денес и гледам земјата да внатре многу влажна....сега е во поголема саксија се надевам ќе го биде
Здраво женски,мала помош имам антуриум но сега почна да ми се сушу цветот а и лисјата почнаа да се сушат. Што да направам?
Ве молам за совет,ова е гранка од шефлера,на неколку врвови почна вака да поцрнува..Еднаш ги пресеков,ама пак продолжи..Стара е околу 6-7 години.Ова го забележав пред 1 недела,предходно листовите повеќе паѓаа од вообичаено.Се наводнува еднаш неделно.Единстввена промена е температурата на просторот,последниот месец е околу 24 степени.
Веројатно му е претопло, посебно ако во него дува некое грејно тело. Ако може, стави го во најладното ама и светло ќоше во станот, фајтај му ги листовите со пумпица со вода, и сепак мислам дека многу често го полеваш. На мојата шефлера и ставам вода еднаш на 3 недели. Провери ја земјата да не е превлажна, не и годи тоа, повеќе сака "суви нозе".
Само јас ли сум малер за цвеќиња? (Китки по нашки) Еднаш земав една китка во саксија и ја закачив на оградата од терасата, а имав еден брлив папагал и коа летна низ вратата да бега удри во зидот и директ во саксијата и ја откорна цела китка. Втор пат купив кактус. СЕ ИСУШИ. Трет пат купив зумбули во саксија за дома во соба. Алергија ме фати, очите неможев да си ги отворам. Ват ис ронг вит ми?
На топло покрај прозор, не знае кај да тера. Многу се нежни ливчињата затоа лесно паѓаат. Вода еднаш неделно дека е до парно.