Оксалисот ти е преубав Тежок е за чување? Не сум го купила, иако повеќе пати имам помислувано, ама ми делува многу "кревко" и немам храброст
Фала ти . Да баш делува така хахах, ама искрено е многу лесно цвеќе за одгледување. Цело лето под сенка стоеше, цело време нови ливчина и цветчина пушта, од есента до сега уште толку збуши (колку што имам приметено не сака сонце, оти брзо му горат ливчината). Иначе земјата по можност да е лесно пропустлива би било добро, наводнување кога му е сува земјата, барем јас така го наводнувам во зима, а во лето скоро секој ден. Преубавооо
Преубава,каде ја чуваш,светло,темно,топло,ладно,прихрана каква? Кај мене некако е бледа зелена нешто не и одговара ја пресасив во нов хумус и незнам како да ја опоравам
Фалаа ти . Ставена ми е на индиректна светлина, околу 4 метра е оддалечена од прозорците, не сака светлина. Ја имам едно 3, можеби 4 години и и немам ставено никаква прихрана. Вода еднаш месечно секако, не сака многу вода. Саксијата да не е преголема, не сака голема саксија, доволно и е да и ги собери компирчината . Мојата е во средно голема саксија и добро напредува. До сега има пуштено 2 големи гранки и едно малецко гранче. Земјата и е црна, мислам дека е пропустлива (тресеста колку памтам, кога ја пресадував, оти не ми е пресадена од ко ја купив). Ја чувам во топла просторија во зима, а во лето исто така дома ми е. Мислам дека и е добро погодено местото и затоа не ми е преместена до сега. Ливчината секогаш и ги чистам со водена крпа, со вода ги чистам. И исто така шо можиш да направиш, е да ртиш од ливче. Скини ливче и стави го во вода, за некој месец имаш на долниот дел од ливчето компирче со корени спремно за садење, ама си бара трпение . Иначе можи да е бледо зелена ако е млада, ако се нови гранките, оти кога има нови гранки, гранките прво се светла зелена боја, потоа како стареат затемнуваат, но и од премногу вода можи да е, сепак ако има некој поискусен за оваа работа во темата, нека пиши.