Сепак купив зз, беше последно и на попуст, а вака здраво делува Сува му е земјата барут, давајте совети да не го умрам Иначе на тоа што ми беше гранката во вода, видов дека скапува, ги исчупав ливчињата, 4 се, едно фрлив, другиве три во чашка за еспресо им ставив малце вода и така седат. Давајте типс енд трикс
Не знам дали да ја пресадам, и' искачаат веќе коренчиња низ дренажните дупки. Или да ја оставам убаво да и' излезат од доле па после
Ако ти е нова сега земена остави ја нека си придојде на новата средина Ако у случај ја пресадиш гледај да биде у саксија само еден број до два поголема т е до два прста поширока Мада ете кај мене иако е во поширока саксија пак пушта нови гранки Мој совет на есен пресадија не сега
Пресади ја за неколку дена а вода стави и малце 2 3 дена по пресадување па следно за месец дена. И ептен малце вода ко што ти кажа алиса. Јас имам ливчиња во вода и по 2 месеци пуштија коренчиња и компирче. Трпение само
Прв пат ја отворам темата и секоја ви чест. Убавини ви се на сите цвеќињата, за мерак.. Јас скромно засега, оваа пролет планирам дворот да го уредам со цвеќиња.
Во малечко саксииче, за расад Скоро сите растенија (внатре) ми се прво во таква, па украсна саксија . . . Омилено катче дома Давајте типс енд трикс за монстерата
Девојки, на баба и подарив Драцена. Ве молам кажете ми како де одгледува? - Колку често се наводнува? Дали треба да стои директно на сонце или под сенка? И друго нешто ако знаете. Две недели ја има, вчера видов лисјата се малку пожолтени/кафеави. Ми кажа дека само еднаш ја навадила. Инаку не е ставена во друга саксија, кога може да ја премести?
Провери и' ги корените (дали излегуваат низ дупчињата доле) Ставете ја на осветлено, но не на прозор да ја пече сонце. Искрено јас со моево мало искуство со растенија, сфатив дека најдобар начин за наводнување на салонскиве е тоа што прво, не ги садам директно во украсна саксија иако сите имаат простор за вишак вода, второ, им ставам вода по потреба (пикам прст во земја, ако е сувкаста ставам) и трето, им ставам МАЛКУ вода - внатре поспоро се суши, а ако не се суши барем за 10 дена, ќе почнат да скапуваат. Подобро поднесуваат суша него многу вода - од мое искуство пак. Лично еднаш на околу 3 недели - месец, сите кои можам (помалите) ги туширам, оставам да се преполнат со вода внатрешните саксии, да се исцедат па ги враќам назад во украсните. Тоа го правам затоа што ме мрзи да купувам и чувам дестилирана вода, па со оваа нормалнава од чешма ги вадам (што прави да се насобере хлор итн. во самата земја). Едит: сув е воздухот, нека ја прска со вода на лисјата, како спреј. Зимата е ужас како за нашата кожа, така и за листовите
Здраво, ми треба совет. Ми подарија фикус во мала саксија, сакам да го пресадам па не знам во колкава бидејќи ми кажаа дека растеле големи. Исто и tips за чување е добредојден.
Пресади го во малку поголема саксија, затоа што водата иначе нема да се суши брзо - а ако не се суши ќе ти скапе коренот. Фикус се вади кога е речиси сосема или сосема сува земјата. Сакаат сонце, природно растат под директно сонце, стави го на прозор слободно. Листовите од време на време бриши ги со мека влажна крпа, и тоа е тоа. Ако сакаш можеш да користиш спреј за листови ама не е неопходен или потребен.