Кај мене цвеќе вештачко само останува "живо" овие ми се подароци, ама нешто ниедна не ми е свежа.. на колку време се става вода, каде треба да стојат, барем овие убавиците да не ги расипам
Има многу вода. Сега не го наводнувај 1 месец, потоа во топлите месеци наводнувај го на секои две недели по една чаша вода (околу 200 мл), а додека во ладните месеци само еднаш месечно.
Фикус трпи суво, не трпи премногу вода, дрво е. За да видиш во каква состојба е коренот, извади го од земја и измиј го со вода. Скапан или сув корен лесно се приметува, или пушти слика ќе ти кажеме
Јас останав без ни едно цвеќе поради мачето и кучето. Не знам дали има соодветна тема затоа пишав тука, ама ако некој знае како да се справам нека помага.
Зависи што прават. Моиве (мачки) кога ќе донесам ново растение ги оставам да го издушкаат и "запознаат", после не чепкаат. И секако, првите 3 ми ги умреа, ама тие служеа за "учење". Гласно и отсечно "не!" а понекогаш и прскање со вода ако се инатеа, сега во хармонија живееме сите.
Ги изгризаа и откорнаа, едно по едно. Цела година наназад битка водев и изгубив. Пробав со прскање, се плашеа и бегаа кога ќе видеа дека го земам спрејот, ама кога не сме дома пак истото. Пробав и со стапчиња набодени, немаше ефект. Ептен се тим за уништување хаха
Не знам зошто но на дрво на парите му паѓаат лисјата и почна да се суши Го чувам до прозорец внатре, нема многу светлина пример до кај 11 сабајле. И за вадење не го вадам многу.. не знам дали саксијата му е голема.. дали да скршам гранче од тоа што е останато или можам поинаку да го спасам..
Пробај со лаванда, лимон, или цимет, тој е добар за растенијата а животниве баш го мразат Едно по едно носи им и давај им да издушкаат, после стави го кај што ќе стои и полека тренинг. Патем има конкретни растенија што едниот мачор сака да ги јаде, пример шамадореа палмата, затоа е на место кај што не може да ја "докачи". И добра идеја е да измешаш миризливи билки, со сигурност бар моиве доста мразат босилек
За секој случај скрши гранче, па следниот ден засади го во мала саксиичка, навади го и стави го на светло место. Преголема саксија може да е причина за сушење на красулата, плус ако нема доволна светлина. Сликни го ако можеш да видиме како изгледа.