@CameliaMiller да те прашам за кокосовите влакна.Како ти доаѓа во ќесе како земја или како тула па треба со вода да го залиеш?Колку кг е која цена ако може да ми кажеш?
Го земав од Плантопија, кокос мешан со земја во кесичка е. Кесичката мислам беше 300 ден. стварно не знам грамажа. Чисти кокосови влакна се користат за потпориве, јас готови потпори купувам.
Коцките сама треба да ги мешаш со земја, супер што ги најде, баш ќе си купам. Иначе земја купувам најобичен тресет, со тек на време го мешам со хумус, а секако и со земја за орхидеи. Ова со кокосот уште подобро. Мислам дека нема потреба да го мокриш за мешање, туку само да го кршиш и мешаш со земјата.
Фала ти многу Хахаха па затоа јас се збунив што треба со вода, потоа гледав и на Ју туб. Тогаш ќе земам такви тули кокосови и земја за орхидеи и саксии.Перлит и земја купив.Па кога ќе ги пресадам ќе ставам слики .Твоето што го земаш она е веќе готово.А ова мораш сама да го наводениш и мислам поевтино вака доаѓа.
Не можев да најдам вака. Иначе ако ставаш кокос не ти треба тоа за орхидеи, измешај земја+кокос+перлит доволно ти е, дури перлит не мораш, кокосот не дозволува да се премокри земјата и да стане непропуслива
Јас го земам како коцки, па си мешам сама Инаку го потопувам во вода. Го земам од кај еден дечко во Козле, цена ич не памтам.
Ако мислиш на ова јас го имам земено од Хепи Плант, 300 денари чинам. Исто од Алиекспрес нарачав, пошто ми стигна картичка дома (а не достава) претпоставувам дека ми стигна, ќе дознаеме после Некако не се гледам дека растенијава се баш заинтересирани да пуштат корења (сами да се држат) за кокосов, ама со коноп ги врзувам и ок се @ZAHRA баш гледав за кокосов, значи ќе го раствориме со вода, потоа дефинитивно си сака хумус и перлит, или тресет
Ако имате во близина шумичка каде што има леска и сте во можност да си земете земја, моја препорака е да си земете. Јас собрав (слојот листови го тргам, па си земам од земјата) и нејзе ја мешам со перлит, кокосови влакна и супстрат за орхидеи. Досега ми се покажала најтаман. Цвечките ја сакаат.
А извини што е тоа "леска"?Ќе изгледам во шума како од криминални филмови со лопата ќе мислат луѓе што копам, кого копам.Следниот пат ќе пробам така.
Јас закопував милениче така, морско прасе, тоа декември, тоа ладно, тоа сред ноќ, со фарови освелував Иначе до шума живеам, ама шубе ми е, ради црвчиња и сл. што нормално си живеат Да е за во двор ок, ама за дома апла шубе ми е