Како ги одржувате цвеќињата кога не сте дома, одите на пример на одмор, освен на некој обврска да оставите? Овие дома не ми се проблем ќе ги наводенам на денот на тргнување ама тие надвор сите ми се во саксии, жардоњери и не знам за 10 тина дена како да ги зачувам а имам многу. Толку труд вложувам во нив и да се вратам да бидат упропастени мака ќе ми биде. Планирам да ги соберам сите на едно место на сенка, под тераса, убаво да ги наѓолам со вода ама не знам толку денови како ќе издржат без вода. Плус јас секој ден сум околу нив де тревка, де земја, постојано ги негувам. Нарачав на нет едни како вентили на шишиња се ставаат ама мене тоа многу слабо ми изгледа и плус пола делови фалат, од таму кај што ги нарачав поштено ме изигнорираа Кажете некоја испробана финта
Божур каде можам да купам? Преубави се Што услови бара кампанула? Кај мене терасата ја печи директно сонце, ќе преживеат ли? Преку ден сега како што е топло, не знам дали ќе успее. Втора година во куќата земам бонбончиња и тераат без проблем, бегонија, каранфили ништо не ми успеа, дури и сурфиниите не ми успеаја. Како ги земаш кампанула во семе или веќе расцветани па дома правиш расад?Колку долго цвета? Извини многу прашања ама вака многу убаво стојат, јас имам виолетова кампанула ама кај оваа до 2,3 недели цвета. Сакам нешто од пролет до есен што ќе цвета.
Festuca Спојлер Искрено, кога беа помали овие украсни тревички беа посимпатични, како топчиња поставени на земја... сега расцветани ме ми се нешто екстра, освен интересната маслионесто-сива боја
@anggell Ааа овие информации пари вредат Се шалам Не бев женска за цвеќиња и сеуште толку не се разбирам, ама некако ги засакав Ги негувам пет години Моите цвеќиња се на планина кај што температурите се до 25с, почесто помалку па така немам проблем со наводнување. Доколку има сонце кај тебе ќе мора да задолжиш некого да ти ги вади додека не си тука. Замисли на 40 с да останеш без вода 10 дена, не сенка ништо не помага. Божурите се убави но кратко траат, со ветриштава тука и дождови три недели им се максимум. Кај тебе можеби повеќе но пролетно цвеќе е. Кампанулата кај мене цвета на есен, касно. Овој пат ја имав ставено но само една година, после ја заменив со сардела лозлива и таа ми е супер. Не сака ништо посебно и цвета растура, од сега до ноември. Сурфиниите убави се, ги имав и тие, но не одам секој ден да ги негувам, тие се како мало бебе
Полни шишиња со вода, дупка во капачето и така наопачки кај сите саксии по едно стави си. Мене не ми е испробано лично, комшивката моја прилично често патува, ми остава клуч да ги гледам нејзините цвеќиња, меѓутоа со оваа финта сите се супер, па не треба многу да ги тинтрам, гледам ако се дотрошила водата дополнувам , супер се вака...
Знам дека само прашувам, ама овојпат добив цвеќенца за садење, само ни на апликација не можев да најдам за какви услови бара . Па доколку не е проблем, дали може да ми кажете дали можат да се засадат овие 2 цвеќенца во двор и на сонце ? Жената што ми ги даде ми рече не мрзнеле. Мене ми треба за простор со постојано сонце И ова,
Првото пи е ползавец и можеш да го ставиш на сонце и еднаш месечно вода А второто ти е питунија и она може на сонце ама секој ден вода насабајле и навечер
Фала ти премногу. Сега ја насади петунијата . А ползавецот ми е во саксија па ќе го предадам утре. Фала ти уште еднаш
Петунијава ми се направи ваква, како свената, исушена..а навадена е и не ја фаќа сонце преку цел ден. Ја прскав со некое средство за вошки исто така. Како можам да ја спасам?