Да не се директно на сонце и не сакаат многу вода. Мене ми се тешки за чување, мајка ми неколку расипа а таа ептен се труди, јас сакам нешто полесно.
Јас имам еден куп алое дома, ама веќе саксиите им се мали и не знам што да им правам и дека да ги ставам. Не се захтевни за чување ,кај мене летото се на сенка, а зимото внатре ги чувам. Еве вакви се,
Абе земи си замија или сансеверија, и кулирај. Па не мора да се мачеш и со големи саксии, овие си бараат тесно, а многу лесни за чување, толку лесни што ќе заборавиш кога се вадени Само што и цвеќарите претераа со цени вчера гледам замија 2000 ден а таа висина беше 700.
Абе јас ич не сакам цвеќиња. Ај ќе почекам овие да се исушат и ќе си купам пластични . Е тие стварно убаво личат и кај сакаш можеш да си ги ставиш, немора кај џамот.
И јас дома ги чувам моментално. Е сеа они ми се на џамот, ама под џамот иам парно кое е нонстоп уклучено. Дали може да е до тоа?
Па неам каде на друго место да ги ставам, нема да ги фаќа сонце. Другите соби не ги фаќа сонце. Едино надвор да ги извадам ама одма ќе цркнат на ова време.
Ма и јас незнам шо се замарам, нека цркнат. Си иам јас едно мое цвеќе, овај дрвцее е и само тоа си го сакам. Ни вода бара, ни парно му пречи, а си расте и се шири .
Тоа е друго ако не си по цвеќиња. Ех да живеам таму, има од сите да имам. Многу, многу поефтини од кај нас. Свежи букети секој втор ден да купувам не се скапи. Таму лалиња ефтинија. Овде 3 цвета 1000 ден.
Да, ефтини се, тука лалиња насекаде можеш да најдеш, пред зграда, во дворови, сите ги чуваат. Јас си земав бонзаи дрвце за околу 15е. Ете го тера. Само незнам како се сади во поголема саксија а и дали треба да се пресади.
Вода кога површинската земја ќе се засуши, не сака пречесто залевање. Сонце може утринско, ако го пече цел ден ќе му поцрвенат листовите, ќе подгорат. Летно време на тераса ќе ужива, моето веќе го извадив. Зимно време на ладно и светло место.
А кога може да го извадам на тераса? Терасата ми е со стреа, би го ставила кај прозорот, таму нема директна светлина. Сеа залади, да не му е рано за надвор?