Ми треба помош за една Шефлера. Ја купив пред недела и пол. Влажна ѝ беше земјата и не ја залевав. Ја ставив на југоисточен ќош веднаш до прозор зад завеса (филтрирано светло). Ѝ ставив вода по некој ден. На самиот врв беше потсечена и се создаваа неколку млади листови. Стануваа кафеави и лесно се виткаа. Неколку испаднаа. Мислев дека ѝ е од премногу светло и ја преместив на северозападен ќош. После неколку дена на ова место, приметив кафеави дамки на некои од оформените стари лисја. Ги тргнав и сега изгледаат вака кафеаво - исушено: Спојлер Ја пресадив во поголема саксија. Коренот ѝ беше супер, имаше уште влага и измешав она што извадив од земјата околу коренот со нова и ја не ја залевав. Од горните мали ливчиња на врвот остана само едно по пресадувањето, ама утредента и тоа беше станато кафеаво. Го тргнав и ставив цимет на сите ранички. Спојлер Денес пак гледам дамки на големите лисја и немам некоја идеја што може да биде и што ми преостана да правам. Ако некој има идеја што можам да правам, замолувам да ми каже. Спојлер: Кафеави лисја
Однеси еден лист во земјоделска аптека, можеби тие ќе имаат идеја што мака има, и ќе ти дадат некој препарат. Добро е што си го пресадил/а, не го заливај често, туку кога земјата убаво ќе се просуши, и нека седи на место со прошарани сенка. Па ќе видиш, можеби само му треба време за адаптација.
Калатеата ја чувам од февруари, досега не ми е пресадена, но вчера го забележав овие печурчиња над земјата. Претпоставувам само треба да ги откорнам, или имате друга идеа?
Печурката значи дека земјата ти е здрава и не му штети на цвеќето. Можеш да ја откорниш или да ја исечеш.
Благодарам, ја извадив...јас пак читав дека ќе и штети, ама ок е вака цвеќето И се потресувам многу зошто ми е омилено, а имам доста други