Девојки ја отворив ова тема бидејки би сакала да знам кое е вашето размислување по ова тема, која според вас е најдобрата и најбогата земја за живот? Земја каде што се почитуваат законите, човековите права земја со највисоко ниво на демократичност идеален образовен здравствен и социјален систем? Да се разбереме идеалност никаде во светот не постои но најблизу до идеалот,што е секогаш на врвот по позитивностите и на дното по негативностите од било кој аспект и сегмент во светски рамки. Јас одсекогаш сум се восхитувала на Скандинавските земји што функционраат одлично. А посебно ке ја издвојам Норвешка како една од најбогатите и најсредените во светот. Во таа земја се почитуваат законите максимално, за секој поединец се гледа да има нормален живот стапката на невработеност е 3 % но тоа се луѓе што не сакаат да работат и примаат приход од 900 евра. одат во социјални продавници. Работа има за секој што сака да работи таму. Просечната месечна плата изнесува 4000 евра. Минималната саатнина е 16-17 евра зависи од работата. Прекувремената работа се плака екстра исто и за празници 133% но тоа важи само за здравството другото е строго забрането да се работи за празници. Норвешкиот јазик не е тежок, граматиката е боза штета што кај нас не е толку популарен како во Србија. Добро сега да се навратам за системот на Норвешка ,стапката на криминал е сведена на минимум,населението живее без стрес . и не се замара кој што работи и каков е едноставно си го живеат животот. негативности се само што има спора бирократија но нигде не е идеално. Ова е моето видување за држава каде што сакам да живеам. Извнете за долгиот пост и ги очекувам вашите коментари
Норвешка дефинитнивно е многу богата земја, односно работата таму е платена, трудот се цени и плаќа. Образованието незнам дали им е бесплатно. И тие што живеат под социјално зимаат огромни пари. Законите многу се почитуваат. Исто имам слушнато и за Луксембург, мала земја е, но богата. Дека е спомнато тука Норвешки јазик, мене ич не ми се свиѓа, многу ми е некако...незнам чуден Ама јазикот небитен е
Cкандинавските држави највисоко котираат,посебно Nорвешка.A Швајцарија веќе опадна заради многу интерес од страна сеуште добро се држи но во најбогатите земји не би ја ставила.Cамо скандинавските држави се многу студени јас таму не би издржала плус како што имам страв од високо не би се ни качила во авион така да не е најважно само да отидеш во побогата земја за подобра егзистенција ,ако немаш блиски луѓе кој да ти го исполни срцето,џабе е
Дефинитнивно се државите кои се наоѓаат на Скандинавскиот полуостров ,јас доколку би имала можност да одам и да живеам таму уште со првиот авион би отишла
Роднини мои од Шведска ме премолија да одам кај нив, сеуште можам ама не знам како ќе поминам ,не ги познавам добро братучедите плус се машки,да беа женски ќе бев послободна. Ми кажуваат каков живот живеат и какви бенефиции им дава кралската земја, ама никако да се решам, па кој знае може таму да ми е среќата
Не сум живеела во странство, но до сега што имам слушано и читано, Австралија, Швајцарија и Скандинавските земји важат за средени земји кај што се почитуваат прописите.