Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најдобар начин да се инвестираат пари?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Zverot, 3 мај 2020.

1. Medical girl

Medical girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    113
    Најдобро е СП 500 или дирекно во Акции ама во странски фирми да се инвестира.
    Има добар принос, јас купувам повеќе со дивиденда акции и секои 3 месеци имам принос. инвестирам по 100 долари месечно и не прескокнувам ни еден месец. На почеток не се гледа некој голем ефект, дури после 2 3 години се гледа разликата. Криво ми е само што не почнав порано..

На Alex.T, Alek-Sandar89 и Dentina им се допаѓа ова.
  2. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    7.896
    Кажи нешто повеќе за инвестирање во акции во странски фирми.

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.615
    Допаѓања:
    7.598
    Такво штедење во злато е неисплатливо, во злато ако сакаш тогаш купувај златни плочки.

На Tanjamm, pinklipstick и mira.mira им се допаѓа ова.
  4. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    7.896
    Зошто да е неисплатливо?
    Цената на златото само расте, а не паѓа.

Ова е на долгорочен период, а не денес стави, а утре извади пари со ќар. Треба чекање кај златото.

Што е поразлично накитот од плочките?
    Злато се и двете. Може плочките повеќе да вредат како за откуп, но тоа не значи дека накитот не вреди.

5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    138.080
    Накитот кај нас е 14 карати, ако сакаш да го продадеш разликата во цената за грам е голема коа ти го продаваш со моменталната. Златните плочки се 24 карати, чисто злато, и разликата меѓу цена коа го продаваш и купуваш е мала.

Јас сум за комбинација од злато и акции. Акции обрнете внимание на секторот и позицијата на пазарот. Исто проверете како и колку дивиденда исплаќа акцијата што сакате да ја купите.
    Нашата берза е доста сиромашна, но можете и на словенската да тргувате со овластување на брокер од кај нас, веројатно може и во други држави покрај Словенија.
    Од мене препорака за акции Нлбр и нашата и Љубљанската, Крка, Реплек, Алкалоид. Генерално фармацевтскиот и банкарскиот сектор се добри за инвестирање.

Но земете во предвид дека ова се долгорочни инвестиции. Краткорочно и брз профит ако сакате може да тргнувате дневно на Trading212.

На MayDiamonds, pinklipstick и SanelaS им се допаѓа ова.
  6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.615
    Допаѓања:
    7.598
    Златни плочки (инвестиционо злато)
    Најпаметен начин за штедење
    Нема мода, нема работа – плаќаш само злато
    Најлесно се продава
    Најмала загуба при препродажба

Златен накит – Не е идеален за штедење
    Зошто не?
    Плаќаш изработка + ДДВ
    Најчесто 14K или 18K (не е чисто)
    При продавање губиш од вредноста.

На Polyincognito и pinklipstick им се допаѓа ова.
  7. pinklipstick

pinklipstick Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    141
    Поскапо го плаќаш при купување.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    7.896
    Да, затоа реков дека малку повеќе вредат плочките. 18к и 22к се наоѓа скоро секаде, ама 24к плочки не сум видел во МК. Знам кога купував претходниот пат, сакав 24к, а купив 22к, бидејќи рерки биле кај нас од 24к.

Сакам да инвестирам во акции. Дали треба да се оди преку брокер само или можам и сам?
    Ако е преку брокер, кој го препорачуваш?

9. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    7.896
    Ќе го чуваш, и за повеќе од 5 години ќе вреди повеќе за откуп од што си го купила.

10. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    7.896
    Да де. Купувам плочки од златара.

Не знам какви се овие што ги продаваат на интернет. Мислам дека имаше и една продавница за златни плочки каеши бикот на ул. Македонија.

11. Medical girl

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    113
    Симни једна од овие две апликации Trading212 или Interactive brokers, најави се и регистрирај се со некој документ(пасош, лична карта,возачка) и со картична внесуваш пари и дирекно купуваш акции. Јас ја користам Трејдинг 212 зошто е поедноставна и полесна за почетници со мали суми. Таму можеш да инвестираш во Сп500 тоа е ЕТФ инфекс што ги прати 500 најдобри компании во Америка и има годишен принос од 7-11% годишно или дирекно во компании како Pfizer, Nvidia, Coca Cola итн. Си бираш 15 20 компании и секој месец си купуваш акции од нив и правиш твое портфолио. Имас два типа на акции, првите се растечки и добиваш од раст на акцијата пример ја купуваш 10 долари ја продаваш 50. Другиот тип се акции со дивиденди кои имаа мал раст или стојат исто ама секоја година ти исплаќаат дивиденда 5-10%. Најдобро е да имаш од двата вида. Слободно што ве интересира пишете ми, ќе ви помогнам.

На Liky, Alex.T, Alek-Sandar89 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.921
    Допаѓања:
    10.897
    @Medical girl мене ме интересира која ти е гаранцијата дека парите нема да ти ги снема утре? И каде ќе се жалиш, со кого ќе се судиш кога немаш никаков легитимен документ потпишано.

13. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    138.080
    Мораш преку брокер, еднаш склучуваш договор, го овластуваш и потоа преку него ги правиш сите трансакции.
    Мојот е добар, задоволна сум, дава сугестии и совети. Ако ти треба контакт пиши ми порака.

24к злато се плочките од Инвест метал

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Alek-Sandar89

Alek-Sandar89 Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    За оние кои немаат искуство можеби е добро да ги посетат/контактираат дечките од www.opfolio.mk
    Нови се на пазарот, дел од нив лично познавам и знам дека имаат огромно искуство во она што го прават, и за разлика од останатите како ВФП, КБ, НЛБ, и сл. овие имаат далеку поголема експертиза и знаење.

15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.921
    Допаѓања:
    10.897
    Нови се на пазарот, а имаат огромно искуство? Во што имаат искуство? Луѓето бараат некои што се со децении на пазарот. Тоа им дава сигурност. За нови на пазарот, можеби јас ти и уште некој друг да се организираме, за 500 денари да закупиме некој домејн, ќе ископираме некој сајт со професионален изглед, ќе ставиме коментари као демек од задоволни клиенти и ќе се пуштиме во реклама. Нови сме на пазарот, ама жими мајка сме многу искусни и најбољи од сите :)

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Alek-Sandar89

Alek-Sandar89 Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Ја знаеш процедурата за отворање на отворен инвестициски фонд?
    Си видел кои им се акционерите, знаеш дека го основаа со 250К евра, наместо минимумот од 100К евра?
    Ако ти велам дека ги знам, еве ги знам, и дел од нив имаат фантастични индивидуални портфолија, не се „ВФП тип“ фрфљачи со реклами и агресивни агенти, туку си ја знаат работата и си го возат филмот. Само види за нецели два месеци имаат собрано над 2 милиони евра кои ги управуваат, во факин Македонија, земја со екстремно финансиски неписмен народ.

17. Medical girl

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    113
    Ќе ги снема парите ако се деси 3 светска војна само, ама и во банка да ти се орочени и таму ќе ги снема Па 21 век е можеш малку повеќе да се информираш, како прво тука ти се осигурани парите до 20000 евра, и да се случи да пропадне апликацијата таа е само посредник, ти ги купуваш акциите дирекно во компанијата што значи таму ќе ти останат. затоа треба да инвестираш во 20 минимум компании и да пропадне една компанија што е редок случај останатите 19 одат нагоре и пак си во плус.