Мене не ми е битно сето тоа да се деси од денес за утре. Значи јас сакам да научам и да се надоградувам. Не ме интересира мене да завршам па да мафтам со диплома од курс еј види јас знам. Како што многу прават со факултетската. Не не, сакам лично за себе да завршам нешто за одредена област која ке можам да ја совладам а ке ми носи пари. Не ми е битно колку ке трае тоа, јас и сега земам одлични пари, ама сакам повеќе. Барем сакам да пробам па ако ми оди супер. Јас веќе работам на апворк значи не треба ништо да ми објаснуваш.
Сега видов дека си едиторала. Па да дополнам. Јас сакам да научам и не ми е битно каде. Сакам добра основа. Сакам курс било каков што ке ме научи и ке ме спреми сама да работам на надоградба. И за две години да почнам да работам не е битно. Не очекувам дека за 6 месеци ке бидам експерт, да не сфатиш погрешно. 27 години имам, мајка сум на 2 годишно дете, така да имам допир со реалноста, не летам во облаци.
Пишав погоре дека пишувам, значи се што е поврзано со пишување. За ит сакам да разгледам што опции има, дали да се определам за нешто, што е исплатливо, што може да се совлада со минимално предзнаење а одличен сенс за математика логика и работи поврзани околу тоа. Не барам нешто брзо ни очекувам чуда. Реална сум за можностите и сакам да се надоградам.
Во ИТ има доста различни опции и позиции, еве пример од некои области - software development, software testing, UI/UX, data science and business intelligence. Треба да ги разгледаш и отприлика да видиш што те влече највеќе. А за најлесно совладување, што знам, веројатно Quality Assurance/Software Testing. Pluralsight и Udemy имаат одлични курсеви, моето лично мислење е дека се подобра инвестиција од моменталните академии кај нас. По тоа што кажуваш, можеби ќе ти биде интересно да разгледаш за Business Intelligence Analyst, еве повеќе инфо на линковиве како и да си прогуглаш дополнително доколку ти фаќа око. https://www.omnisci.com/technical-glossary/business-intelligence https://www.udemy.com/course/the-business-intelligence-analyst-course-2018/